News Flash:

Guvernul taie si ajutorul de somaj

11 Decembrie 2010
1160 Vizualizari | 0 Comentarii
• Proiectul de buget pentru 2011 releva ca indemnizatia medie de somaj platita de stat va avea o valoare cu 10% mai mica fata de acest an, în scadere de la 523 la 476 lei, iar indemnizatia de somaj la absolventi va fi înghetata la 300 lei • Anul viitor se va inregistra cresterea numarului de persoane estimat ca vor încasa ajutoare de somaj • Guvernul va sista din 2011 indemnizatia de somaj pentru persoanele care refuza un loc de munca

Somerii nu vor mai primi indemnizatie de somaj daca refuza un loc de munca, indiferent de distanta fata de localitatea de domiciliu în care se afla postul ofertat, sau nu participa la programe de formare profesionala, regula care va fi aplicata din 2011, a decis Guvernul prin ordonanta de urgenta. Legislatia în vigoare sisteaza indemnizatia de somaj doar în cazul în care locul de munca refuzat este situat la o distanta de cel mult 50 kilometri de localitatea de domiciliu. Totodata, actul normativ stabileste ca plata indemnizatiei de somaj va înceta la data refuzului nejustificat de a se încadra într-un loc de munca conform pregatirii sau nivelului studiilor, fara alte conditii. Noua regula va fi aplicata de la 1 ianuarie 2011. La sfârsitul lunii noiembrie, premierul Emil Boc aprecia ca în România somajul nu este foarte ridicat, situându-se sub media Uniunii Europene, dar preciza ca doreste ca locurile de munca disponibile, estimate la peste 10.000 posturi, sa fie ocupate.

Guvernul reduce indemnizatia de somaj

Indemnizatia de somaj va reprezenta, începând cu anul viitor, 75% din valoarea indicatorului social de referinta, de 500 lei, si nu va mai fi raportata la salariul minim, majorat la 670 lei, aceeasi modificare de calcul urmând sa fie aplicata si pentru absolventii care vor primi ajutor de somaj. Noul sistem de calcul va fi aplicat de la 1 ianuarie 2011. La suma rezultata se va adauga, ca si în prezent, un procent cuprins între 3 si 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, în functie de stagiul de cotizare. În acelasi timp, pentru absolventi ai institutiilor de învatamânt care primesc ajutor de somaj, indemnizatia va reprezenta 50% din valoarea indicatorului social de referinta, acordata pe o perioada de 6 luni, si nu jumatate din salariul minim, ca în prezent. Indicatorul social de referinta este definit în legislatie drept unitatea exprimata în lei la nivelul careia se raporteaza prestatiile banesti - cu exceptia indemnizatiei de somaj - suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj, în vederea încadrarii în munca a anumitor categorii de persoane. Valoarea indicatorului social de referinta este stabilita în prezent la 500 lei.
Datele statistice disponibile acum la nivelul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca releva ca numarul somerilor indemnizati excede numarului somerilor neindemnizati, situatia statistica indicând la 31 octombrie 2010 faptul ca 329.182 persoane sunt someri indemnizati si 316.271 persoane someri neindemnizati. Executivul arata ca, prin aplicarea acestei modificari, cuantumul indemnizatiei de somaj va suferi o diminuare si estimeaza o reducere a cheltuielilor bugetare la asigurarile pentru somaj de 168.000 lei în 2011, 555.000 lei în 2012, 518.000 lei în 2013 si tot 518.000 lei în 2014.
Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI ca indemnizatia de somaj sa nu mai fie calculata în raport cu nivelul salariului minim, astfel încât ajutorul acordat somerilor sa nu creasca odata cu majorarea salariala din 2011. Surse oficiale au declarat atunci ca Guvernul încearca, prin decuplarea indemnizatiei de somaj de salariul minim, sa limiteze cheltuielile bugetului de somaj, având în vedere ca pentru anul viitor sunt pregatite noi disponibilizari. Proiectul de buget pentru 2011 releva ca indemnizatia medie de somaj platita de stat va avea o valoare cu 10% mai mica fata de acest an, în scadere de la 523 la 476 lei, iar indemnizatia de somaj la absolventi va fi înghetata la 300 lei, concomitent cu cresterea numarului de persoane estimat ca vor încasa ajutoare de somaj.
Astfel, numarul estimat al beneficiarilor de indemnizatie de somaj este indicat în crestere comparativ cu proiectia din bugetul pe 2010, de la 280.000 la 449.000 persoane, în timp ce numarul absolventilor care vor primi indemnizatie de somaj ar urma, de asemenea, sa creasca, de la 10.000 la 45.000 beneficiari.
Indemnizatia de somaj se acorda somerilor pe perioade stabilite diferentiat, între 6 si 12 luni, în functie de stagiul de cotizare.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3857 (s) | 22 queries | Mysql time :0.273534 (s)