Actualitate

Guvernul va aproba vineri proiectul bugetului de stat pentru 2021

Publicat: 19 feb. 2021
Florin Cîțu arată cu mâinile
Premierul României, Florin Cîțu

Guvernul Florin Cîțu se va întruni vineri, 19 februarie, după şedinţa CSAT care are loc la ora 13.00, pentru a aproba proiectele de lege ale bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2021.

Membrii Cabinetului Florin Cîțu vor aproba şi un proiect de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2021.

„Mâine (n.r. – vineri, 19 febraurie), vom avea şedinţă de Guvern în care vom aproba legea bugetului pentru 2021”, a spus premierul Florin Cîţu, după ședința de Guvern.

„Bugetul de stat se stabileşte la venituri în sumă de 174.128,3 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 326.381,4 milioane lei credite de angajament şi în sumă de 261.478,0 milioane lei credite bugetare, cu un deficit de 87.349,7 milioane lei”, se arată în proiectul de lege privind bugetul de stat pe acest an.

Mai multe tăieri dispuse prin Ordonanță de Urgență

Guvernul Florin Cîțu a aprobat joi, 18 februarie, Ordonanţa de Urgenţă privind reducerea cheltuielilor structurale, care prevede eliminarea sporului de COVID de 30% acordat personalului din prefecturi, gratuitate de 50% pentru studenți la transportul feroviar şi menţinerea valorii punctului de pensie la 1.442 de lei în 2021.

Prin Ordonanță, a fost eliminat sporul de 30%pentru personalul instituţiilor Prefectului, iar valoarea punctului de pensie de menţine la 1.442 de lei în 2021.

„Se prorogă până la 1 aprilie 2022 intrarea în vigoare a Legii 195/2020 privind statutul personalului feroviar. Se instituie un cadru legal necesar pentru ca sumele rămase necheltuite din alocările pentru facilităţile transport studenţi să poată fi utilizate de către universităţi în anii următori şi pentru alocarea de burse pentru studenţi. Se modifică Legea educaţiei naţionale în sensul stabilirii dreptului studenţilor să beneficieze de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport şi abrogarea prevederilor prin care se reglementa ca studenţii să beneficieze de gratuitate”, a precizat Florin Cîţu.

Voucherele de vacanță pentru 2021 au fost tăiate

Prin proiectul de OUG, punctul de pensie va creşte de la 1 ianuarie 2022, iar în acest an nu se vor mai acorda vouchere de vacanţă.

„În România, astăzi, au fost prelungite voucherele de vacanţă emise în 2019 şi cele din 2020, ceea ce înseamnă că în economie sunt în valoare de aproape 2,4 miliarde de lei vouchere de vacanţă care nu au fost folosite. Ştiţi foarte bine, pe de o parte, industria ne spune că anul trecut a fost închisă, deci nu puteau să fie folosite voucherele de vacanţă, pe de altă parte, este nevoie, deci le-am dat voie să fie folosite anul acesta, deja sunt în circulaţie 2,4 miliarde de lei vouchere de vacanţă. De aceea, voucherele de vacanţă care ar fi trebuit să fie emise anul acesta vor fi emise anul viitor şi avem această economie la buget „, a spus premierul Florin Cîțu.

Studenții vor avea doar 50% reducere pentru transportul pe calea ferată

Prin Ordonanţa de Urgență trimisă de Guvern se are în vedere eliminarea transportului gratuit pentru studenţi și introducerea unei reduceri de 50% pentru transportul pe calea ferată pentru studenţi.

„Studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum şi pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Studenţii orfani sau proveniţi din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport”, se arată în proiectul de OUG.

Adauga un comentariu