News Flash:

Guvernul vinde tot

16 Aprilie 2010
1165 Vizualizari | 1 Comentarii
Emil Boc
• Guvernul vinde actiuni Petrom, Transelectrica, Enel si E.ON, pentru un miliard euro • Acesta intentioneaza sa vanda si o parte din actiunile minoritare detinute la companiile privatizate în sectorul distributiei de energie electrica, la companiile E.ON Moldova Furnizare si E.ON Moldova Distributie

Guvernul va vinde pe piata bursiera actiuni la companii listate, precum Petrom si Transelectrica, sau care vor fi listate, printre care Romgaz, subsidiare ale Enel si E.ON, si va exercita optiunea de vanzare a titlurilor detinute la companii energetice privatizate, estimand încasari de peste un miliard euro. Pe prima pozitie a listei companiilor tranzactionate în prezent la Bursa de Valori Bucuresti si unde statul va plasa pe piata de capital o parte din actiunile minoritare figureaza Petrom (SNP), iar intentia Guvernului este de a vinde un pachet de 12,64% (din cota totala de 20,64% detinuta de Ministerul Economiei - ME), cu o valoare estimata la 2,43 miliarde lei. In prezent, la BVB sunt listate 8,24% din actiunile OMV Petrom, valoarea de piata a companiei fiind de 19,995 miliarde lei la pretul de pe bursa la finalul zilei de ieri. Pe lista au mai fost incluse Transelectrica (intentie de vanzare a 15% din actiuni, pentru 219,9 milioane lei) si Transgaz (intentie de vanzare tot a 15% din actiuni, dar pentru 440,2 milioane lei). Intr-un interval cuprins între 6 si 9 luni de la aprobarea Guvernului vor fi scoase la vanzare, prin listare la BVB sau licitatie cu strigare, alte pachete minoritare de actiuni detinute de Ministerul Economiei la companii care nu sunt înca tranzactionate la bursa. Pe lista pregatita deja de Guvern a fost inclusa compania Romgaz, pentru care intentia este de vanzare a 15% din pachetul total de 85,01% din actiuni detinut de minister, pentru 57,4 milioane lei. Alte pachete, de cate 17% din actiuni, vor fi scoase la vanzare prin listare la BVB sau licitatie cu strigare la GDF SUEZ Energy Romania si Distrigaz Sud Retele, la E.ON Gaz Romania si la E.ON Gaz Distributie. La toate aceste trei companii, Ministerul Economiei detine cate 37% din titluri. Guvernul estimeaza ca prin vanzarea a cate 17% din actiunile detinute la aceste trei companii va încasa 164,8 milioane lei, din care 47,8 milioane lei la GDF SUEZ Energy Romania si Distrigaz Sud Retele, 42,9 milioane lei la E.ON Gaz Romania si putin peste 74 milioane lei la E.ON Gaz Distributie. Pe lista companiilor înca netranzactionate la BVB, dar la care statul va vinde pachete minoritare de actiuni prin listare la bursa sau licitatie cu strigare au mai fost incluse Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea si Enel Energie. La aceste trei companii, Guvernul pregateste vanzarea unor pachete de actiuni de 14,87% (la Enel Distributie Banat, pentru 56,8 milioane lei), de 14,90% (la Enel Distributie Dobrogea, pentru 41,7 milioane lei) si de 27% (la Enel Energie, pentru 37,8 milioane lei).
Simultan cu aceste proceduri, într-un interval cuprins între 4 si 6 luni, Guvernul intentioneaza sa vanda si o parte din actiunile minoritare detinute la companiile privatizate în sectorul distributiei de energie electrica, dupa ce îsi va exercita dreptul de optiune pentru vanzare prevazut în contractul de transfer al dreptului de proprietate. Dreptul de optiune va fi exercitat la companiile E.ON Moldova Furnizare si E.ON Moldova Distributie (unde ME detine cate 27% din actiuni prin intermediul Electrica), pentru cate 17% din titluri. Guvernul estimeaza ca va încheia tranzactia într-un interval de circa 4 luni de la depunerea notificarii si ca va încasa 30,6 milioane lei, în cazul E.ON Moldova Furnizare, respectiv 110,4 milioane lei, în cazul E.ON Moldova Distributie. Valoarea totala a încasarilor estimate de Guvern din vanzarea acestor actiuni minoritare este de 4,4 miliarde lei, putin peste un miliard de euro.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

muie boc  | #103565
dute in mortii matii de zdreanta care esty ...."ce nu mai aveti bani de maisni si salari la parlamentari"?? ..aty vandut tara asta sa dus toate intreprinderile mari din iasi pe apa zambetei ..sa va fie rusine nu aveti putin respect ...... neati promis marea cu sarea si in rest erau doar mincinui .. dar astai roamnau crede tot si pan la urma nu regreta ..asta e ...... "si pt tn "boc" sa **** p..a tuturor iesenilor ca ai venit la iasi cu promisiuni ca faci ca dreci da pan la urma nu vei face nimik sunt convins de asta .......**** boc
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4545 (s) | 22 queries | Mysql time :0.346441 (s)