National

Guvernul vrea sa se IMPRUMUTE pentru a plati DAUNELE fratilor Micula

Publicat: 13 ian. 2016
1

Ministerul Transporturilor vrea sa ceara un imprumut de trezorerie ca rezerva pentru plata salariatilor de la Romatsa. Asta pentru ca fratii Micula ar putea primi o hotarare favorabila definitiva in procesul cu statul roman, dupa ce au pus poprire pe o suma de 82 de milioane de euro din conturile companiei Romatsa.

Ministerul Transporturilor si Ministerul Finantelor Publice iau in calcul obtinerea unui credit de trezorerie pentru Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian – ROMATSA, in vederea asigurarii desfasurarii activitatii acesteia, pana la finalizarea procesului fratilor Micula cu statul roman, dupa ce acestia au obtinut poprirea pe conturile de la Bruxelles ale ROMATSA, a anuntat, miercuri, ministrul Transporturilor, Dan Costescu.

„Principala mea preocupare este de a asigura banii dupa aceasta perioada, ea nu e mai lunga de 2-3 luni, cand rezervele Romatsa se vor termina. Pentru aceasta am avut deja discutii cu Ministerul Finantelor. Lucram la mai multe, inclusiv la obtinerea unui credit in trezorerie pentru Romatsa pentru a incerca sa asiguram aceasta continuitate. (…) Eu sunt pregatit si pentru castig si pentru pierdere”, a declarat ministrul Transporturilor, Dan Costescu.

Conturile bancare ale ROMATSA nu mai sunt alimentate cu sumele de bani aferente serviciilor, deja efectuate, de dirijare a traficului aerian, situatia fiind determinata de o hotarare a instantei de judecata din Belgia prin care sumele colectate de EUROCONTROL in numele ROMATSA sunt blocate in contul unei datorii a statului roman.

Fratii Ioan si Viorel Micula au pus poprire pe veniturile incasate de Romatsa din taxele de tranzit a aeronavelor. Cei doi au de recuperat o datorie de 82 de milioane de euro de la statul roman, iar modalitatea la care recurg este poprirea conturilor companiilor de stat.

Sindicalistii spun ca poprirea ridica mari probleme companiei, deoarece aceasta se finanteaza din fonduri proprii.

Poprirea ar fi fost pusa inca din 9 septembrie 2015, in urma deciziei unei instante din Belgia. Este vorba despre o parte din suma de 178 de milioane de euro pe care statul roman trebuie sa le-o achite fratilor Micula.

Ministerul Finantelor a facut precizari privind aceasta situatie intr-un comunicat in care confirma poprirea, dar si faptul ca ROMATSA nu are nicio legatura cu litigiul intre fratii Micula si statul roman.

Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian — ROMATSA se afla sub autoritatea Ministerului Transporturilor. Are statut de regie autonoma autofinantata de importanta nationala, detine monopolul natural al serviciilor de trafic aerian si nu primeste de la bugetul statului sume pentru realizarea obiectului de activitate sau pentru realizarea programului de investitii si dezvoltare.

Adauga un comentariu