Secretele istoriei

Guy Fawkes si Complotul Prafului de Pusca

Publicat: 26 ian. 2015
3

Guy Fawkes (n. 13 aprilie 1570 – d. 31 ianuarie 1606), numit si Guido Fawkes, nume adoptat in timp ce lupta de partea spaniolilor in Tarile de Jos era membru al unui grup de restaurationisti catolici din Anglia care au planuit Complotul Prafului de Pusca din 1605.

Scopul lor era inlaturarea guvernarii protestante din tara prin aruncarea in aer a cladirii Parlamentului in timp ce inauntru se aflau Regele James I si intreaga nobilime protestanta (dar si mare parte din cea catolica). Conspiratorii credeau ca aceasta este o reactie necesara fata de ceea ce ei considerau a fi discriminarea sistematica impotriva catolicilor englezi.

Vezi si Complotul prafului de pusca

Complotul Prafului de Pusca a fost condus de Robert Catesby, dar Fawkes a fost cel insarcinat cu punerea sa in aplicare. El a fost arestat cu cateva ore inainte de explozia planuita, in timpul unei inspectii a subsolului Parlamentului de la primele ore ale diminetii de 5 noiembrie, inspectie declansata dupa primirea unei scrisori anonime de avertisment.

Vezi si Domnia lui Iacob I al Angliei

Noaptea lui Guy Fawkes se sarbatoreste in Regatul Unit si in unele tari ale Commonwealth-ului in ziua de 5 noiembrie, si comemoreaza complotul, festivitate in care se arde o papusa ce-l reprezinta pe Fawkes, adesea insotita de un foc de artificii. Termenul englez guy, care inseamna om sau barbat, provine de la numele lui Fawkes.

Guy Fawkes a intruchipat unul dintre cei mai admirati rebeli din toate timpurile. Masca atribuita lui a revenit recent in actualitate ca un simbol al celor care se opun abuzurilor regimurilor politice de pe intreg mapamondul. Masca este purtata cu mandrie si de sustinatorii miscarii Occupy Wall Street sau cei grupati sub numele de Anonymus.

Adauga un comentariu