Titlurile zilei

Halal dezvoltator imobiliar! Afaceristul Ovidiu Petrache și soția au păcălit clienții cu terenuri în zona Bucium din Iași. Cumpărătorii au început războiul cu investitorul – FOTO

Publicat: 29 mart. 2021
Ovidiu Petrache și Ioana Petrache, lângă terenul din Bucium
Ovidiu Petrache a încasat banii pe terenurile din Bucium, dar clienții nu sunt mulțumiți. Afaceristul a refuzat să returneze sumele achitate.

Un furnizor permanent de gazon al Primăriei Iași se află în centrul unui nou scandal. Ovidiu Petrache este acuzat că nu vrea să returneze sumele achitate pentru două suprafețe de teren în Bucium. Dacă nu apela la instanță, clienții riscau să piardă și terenul, și banii. Afaceristul susține că nu-l cunoaște pe clientul căruia i-a vândut terenul

Scandal în lumea dezvoltatorilor imobiliari din Iași. Patronul societății Rulouri de Gazon SRL, cu sediul în Giurgiu, abonată la Primăria Iași cu contracte pentru furnizarea loturilor de gazon, este căutat de mai multe familii care i-au plătit peste jumătate de milion de euro. În 2017, Ovidiu Petrache a început să vândă mai multe parcele de teren situate în zona Bucium din Iași, pe strada Gr. T. Popa. Afaceristul anunța un proiect imobiliar pe o suprafață de 5 hectare, ce consta în construirea a 80 de case. De fapt, bărbatul doar vindea terenurile, nu se ocupa de construirea cartierului. Clienții erau încântați de propunerea afaceristului și au semnat un antecontract.

Însă au trecut mai bine de 3 ani, iar actele nu au fost finalizate. Surse din mediul de afaceri local spun că afaceristul a urmărit să păcălească clienții. Dacă în termen de 3 ani nu se oficializa tranzacția, cumpărătorii pierdeau și avansul, și terenul. În consecință, Ovidiu Petrache a fost acționat în instanță, ca și soția acestuia, Ioana Petrache. Din informațiile deținute de „BZI”, ar exista cel puțin 17 familii în această situație. Pe numele afaceristului se află deschis și un dosar penal, pentru înșelăciune.

Ovidiu Petrache a regretat că a semnat antecontractul, pentru că prețul în zonă s-a dublat

Unul dintre motivele pentru care nu a vrut să parcurgă circuitul actelor până la capăt este că, în perioada 2017-2020, prețul terenurilor în zona Bucium s-a dublat, de la 30 euro la 50-60 euro/mp. Unul dintre clienții care l-au dat în judecată pe afacerist este Gheorghiță Filipciuc, din Pașcani.

„În toamna anului 2017, în numele meu personal și pentru fratele meu Filipciuc Petru, în urma unei înețelegeri cu Petrache Ovidiu Marian, am semnat două înscrisuri sub semnătură privată ce aveau ca obiect fiecare promisiunea vânzării a două suprafețe de câte 400 mp, situate în municipiul Iași, zona Bucium, str. Grigore T. Popa, nr.14. Anterior, am mers în teren, am vizitat cele două terenuri, mi s-a explicat că actele sunt în curs de întocmire, PUZ-ul pentru întreaga suprafață de 55.000 mp fiind în curs de avizare, urmând a se face dezmembrarea, apoi întocmirea cărții funciare și vânzarea efectivă.

Am întrebat dacă putem merge la notar, dar am înțeles de la vânzător că până nu sunt actele definitivate, nu putem încheia o convenție prin act autentic, însă dacă vreau să beneficiez de prețul convenit de 16.275 de euro pentru fiecare suprafață de teren, trebuie să mă hotărăsc repede, pentru că sunt foarte mulți doritori”, povestește Gheorghiță Filipciuc în acțiunea depusă la Judecătoria Iași.

Termenul de judecată este programat pe data de 05.05.2021.

Cumpărătorii au cerut returnarea banilor, dar afaceristul a refuzat

Când a văzut că este amânat în repetate rânduri, Gheorghiță Filipciuc i-a cerut lui Ovidiu Petrache să returneze suma de 32.550 de euro, însă afaceristul a refuzat.

„Nici în ziua de azi nu avem întocmite acte pentru suprafața de teren cumpărată, vânzătorii, la început, rugându-ne să fim îngăduitori, pentru că au întâmpinat dificultăți de ordin topocadastral, în ultimele zile devenind agresivi verbal și amenințându-ne chiar că ne vom pierde banii.

Din discuțiile telefonice purtate și pe platformele de mesagerie online, am înțeles că pe lângă prețul convenit inițial mai vor și alte sume de bani, sub diferite pretexte, iar suprafețele de teren ce urmează să le primim nu ar mai fi cele convenite inițial și pentru care noi am plătit deja, că urmează să ne fie repartizate alte suprafețe de teren întrucât au intervenit unele schimbări. Am solicitat vânzătorilor să ne fie restituite sumele achitate în contul acestora, însă ne-am lovit de refuzul acestora, completate de o întreagă strategie de tărăgănare și inducere în eroare, fiind amânați de pe o zi pe alta, ori de către vânzător personal, ori de către soția acestuia”, mai arată păgubitul.

Prin acțiunea depusă, încearcă să recupereze prejudiciul menționat.

Afaceristul Ovidiu Petrache: „Nu porniți un război cu investitorii”

Contactat telefonic, Ovidiu Petrache a precizat că nu-l cunoaște pe reclamant.

„Nu-l cunosc pe domnul de care spuneți, voi verifica la avocat. Nu porniți un război cu investitorii, pentru un proces cu o singură persoană. O să închidem firma, iar gazonul va fi mai scump la Iași. Orașul este verde și pentru că noi oferim cel mai mic preț. Și acum avem un contract în derulare cu Servicii Publice. Pot să vă spun că noi chiar am răscumpărat niște terenuri de la clienții care s-au răzgândit. Când s-a întocmit Planul Urbanistic Zonal, amplasamentele au fost dispuse diferit. Atunci, noi am răscumpărat. Nu cred că este vorba despre 17 familii”, a precizat Ovidiu Petrache, patronul firmei Rulouri de Gazon SRL, funizorul oficial de gazon al Primăriei Iași.

Pe o suprafață de 5 hectare urmează să fie edificate 80 de case cu regimul de înălțime P+1, dar și imobile de locuințe colective. Proiectul a primit aviz de oportunitate din partea arhitecților în cadrul Comisiei de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU). În proiect mai apare și societatea Cartier Bucium SRL, controlată tot de Ovidiu Petrache. Relația afaceristului cu Primăria Iași este destul de strânsă. Din 2019 a colaborat cu municipalitatea, dar și cu societatea de întreținere spații verzi, Servicii Publice Iași SA. A furnizat echipamente și utilaje pentru întreținerea gazonului de pe stadionul „Emil Alexandrescu”, dar și rulouri de gazon. În 2019, cifra de afaceri a societății a fost de 18,6 milioane lei, profit de 4,8 milioane lei, datorii de 1,6 milioane lei, cu un număr de 44 de angajați. În zona Bucium sunt anunțate o multitudine de proiecte imobiliare.

Drept la replică

Afacerile familiei Petrache: legătura dintre gazon și imobiliare la Iași

Gazonul, Petrache și primarul – spre dezamăgirea gurilor-rele, fără legături ilicite și fără scopuri nemărturisite

Ovidiu Petrache a înființat la Iași o fermă de rulouri de GAZON, în 2016. Astfel, Iașiul a putut beneficia de CEL MAI MIC PREȚ din România, pentru gazon. Primăria a cumpărat gazonul cel mai ieftin din țară, în urma mai multor licitații legale, la care au participat mai multe firme de profil. Firma RULOURI DE GAZON are mai multe ferme, Moldova era vizată natural, în planul de dezvoltare a afacerii.

Iașiul începea să aibă un aspect european, datorită gazonului montat, poluarea se reducea, atmosfera era tot mai bună. Dar, au început să apară articole și voci care să reclame o presupusă legătură dintre Ovidiu Petrache și primarul Chirică. Cei care îl urmăreau, îl urau și îl reclamau pe primar au lovit și în gazon și în familia Petrache, printr-o asociere forțată. Spre dezamăgirea tuturor, nu a existat niciodată nici o legătura între vreun politician și gazonului firmei Rulouri de Gazon SRL sau Petrache, nici la Iași, nici în restul României.

Singurul rezultat al articolelor penibile împotriva gazonului, în încercarea unora de a lovi în primarul Iașiului, va fi că orașul va rămâne probabil fără zonele verzi și curate, care începeau să îl salveze de poluare și mizerie. Iar investitorii în zonă, ca Ovidiu Petrache, vor fi reticenți în a crea locuri de muncă, în a face eforturi în Moldova, unde tot ce e bun pare să fie distrus de gurile-rele, care nu au altă ocupație. Decizia de a se gazona Iașiul fusese, evident,  luată la nivel de primărie, cu acordul primarului, așa cum se face oriunde. Iașiul era înverzit, la fel ca toate celelalte orașe din România și Europa, cu rulouri de gazon. Dar numai Iașiul a făcut scandal pe tema asta, pentru că ce e bun pentru toți nu e bun și aici. Ieșenii care se bucurau de iarbă verde vor putea sta în viitor liberi pe maidane murdare, nu pe gazon tuns și irigat.

Ovidiu Petrache și primarul Chirică nu și-au vorbit niciodată. Gazonul a fost mereu cumpărat în urma licitațiilor, cu preț excepțional de mic. Totuși, apar calomnii fără fundament, iar cei care pierd sunt locuitorii. Restul României va putea avea gazon, iar Iașiul va putea să se bucure de praf și bârfe!

Palpitant e că ferma Rulouri de Gazon, înființată la Dumești, a fost zilnic vizitată de ISU, în timpul lucrărilor de amenajare: au fost găsite zeci de proiectile, mortiere, plus părți de armă, recuperate de ISU. Au fost aproape de moarte toți cei care au lucrat în acea perioadă la amenajarea terenului, care a fost cercetat milimetric de militari! Nimic nu garantează însă că pericolul a fost complet depășit. Sperăm doar să nu mai existe pe viitor vreo știre-bombă, despre gazonul de la Iași!

Afacerea imobiliară a familiei Petrache – clară, dar nu simplă

Când căutau teren pentru ferma de gazon, soții Ioana-Roxana Petrache și Ovidiu-Marian Petrache au decis să cumpere și un teren de 4,5 hectare în Bucium, pe care să facă Plan de Urbanism Zonal și să în revândă, parcelat, celor care își doresc un loc de casă. Ceea ce s-a și întâmplat. Acum există pe acele parcele case construite sau în construcție. Alți cumpărători au revândut terenul cumpărat și au făcut la rândul lor profit. Nimeni nu a pierdut, toți au câștigat.   Afacerea a fost legală, dar extrem de greoaie, din cauza absurdului și termenelor nesfârșite pentru avize și aprobări.

Petrache a RĂSCUMPĂRAT, din bună-credință, în acest nou cartier, numit Bucium 1, 3620 mp de la 8 proprietari, plus cotele-indivize, pentru că nu s-a aprobat de către Primărie construirea de case într-o anumită zonă, ci s-a impus o zonă de utilitate publică. Astfel, nimeni nu a suferit.

Zona răscumpărată de familia Petrache, din Cartier Bucium 1, dovedind buna-credință

Soții Petrache urmăresc să dezvolte încă o zonă similară, numită Cartier Bucium (detalii pe www.cartierbucium.ro). Deocamdata, nu se pot face vânzări, pentru că nu e finalizată dezmembrarea, din cauza întârzierilor provocate de autoritățile care trebuie să dea avize. Există câteva precontracte de vânzare, dar unele s-au reziliat cu returnarea banilor.

Dezamăgiți că trebuie să aștepte prea mult, familia Filipciuc a acționat în instanță familia Petrache, pentru a cere banii dați avans înapoi. Deși familia Petrache a RETURNAT avansul și altor cumpărători care nu au mai avut răbdare (documentele pot fi consultate la cerere), familia Filipciuc nu l-a primit, dar îl va primi în câteva zile. De ce? Pentru că fostul agent de vânzări al familiei Petrache, Lucian Ailenei, a încurcat actele. Ailenei s-a pretins coproprietar și a încheiat cu fam. Filipciuc un contract sub semnatură privată, nu la notar. Ailenei a încercat în mai multe rânduri să înșele chiar și pe Ovidiu Petrache, motiv pentru care aceștia sunt acum în proces. Dar Filipciuc nu va suferi, cum nu s-a întâmplat cu nimeni care a venit în contact cu Petrache.

Se vor găsi poate și alții care să ceară familiei Petrache socoteală, pe nedrept.

Soții Petrache susțin Ferma Pedagogică, aflată lânga una dintre fermele de gazon, pentru a permite copiilor să învețe despre natură și sa petreacă timp în aer liber. Aceasta este o acțiune susținută, de implicare socială, de care și Iașiul ar avea nevoie. Detalii pe fermapedagogica.ro si Facebook ‘Ferma Pedagogica’. Aici se află celebra Arcă a lui Noe, a sculptorului Virgil Scripcariu, despre care puteți citi în presă, pentru a fi martorii unei erori de justiție colosale.

MESAJ PERSONAL

Noi, Ioana-Roxana și Ovidiu Petrache, suntem aceiași oameni ca acum 17 ani, când ne-am cunoscut, la fel de uniți și de simpli. Am reușit să facem lucruri de care suntem mândri și nu ne reproșăm absolut nimic. Fiecare om e important pentru noi și respectăm munca și valorile. Nu avem de dat explicații, pentur că nu am greșit nimic. Dar suntem dezamăgiți de scandalul care există la Iași, pe tema noastră, din partea unor oameni care nu ne cunosc deloc.

Deși Iașiul are nevoie de investitori cinstiți și muncitori, ca noi, tot ce se întâmplă acolo este ca într-o piesă de teatru cu nebuni. Ni se reproșează legături dubioase, gazonul (pe care îl iubim, de aceea îl producem) este privit ca un păcat, oameni care câștigă alături de noi încearcă să ne înșele și să ne dea în judecată. E ciudat. Ar fi simplu să abandonăm lupta noastră la Iași. Dar asta nu ar folosi nici Iașiului, nici nouă. Așa că vom continua să ne luptăm pentru Iași, la Iași!

Comentarii
Adauga un comentariu