News Flash:

Halatele albe ameninta cu greva

8 Septembrie 2000
1130 Vizualizari | 0 Comentarii
•Angajatii DSP sunt nemultumiti ca nu s-a aplicat Ordonanta 24 •Dupa trei saptamani, timp in care, zilnic, au trimis acelasi protest Ministerului Sanatatii, nu au primit nici un raspuns

Daca la inceputul saptamanii viitoare nu primesc salariile marite conform Ordonantei nr.24/2000, angajatii Directiei de Sanatate Publica (fostul Sanepid), membri in filiala ieseana a Sanitas, nu mai fac nici o incasare si nici nu mai merg pe teren.
Inca de acum trei saptamani, conducerea Sindicatului Sanitas a decis sa trimita Ministerului Sanatatii, in fiecare zi, acelasi protest, in speranta ca, poate macar asa, doleantele sindicalistilor vor fi luate in seama. Protestul, adresat ministrului sanatatii, exprima nemultumirea fata de neimplicarea Ministerului Sanatatii si conducerii Directiei de Sanatate Publica Iasi in rezolvarea problemei salariale a personalului incadrat si finantat de la bugetul de stat, mai exact angajatii DSP. "Acuzam MS si DSP de urmatoarele: 1) Neaplicarea legislatiei in vigoare in ceea ce priveste salarizarea personalului conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 24/2000. Prin folosirea veniturilor proprii, DSP Iasi ar fi avut posibilitatea aplicarii acesteia. 2) Intocmirea si impunerea bugetului de venituri si cheltuieli in concordanta cu nevoile reale ale institutiilor, care dispun in general de resurse financiare suficiente, dar folosite cu directii cointeresate personal de catre manageri sau printr-o incompetenta de gestionare, creand instabilitate in sistem si nemultumiri in randul personalului. 3) Reducerile de personal, uneori justificate, dar facute anacronic, duc la diminuarea calitatii actului medical sau incarcarea personalului cu surplus de activitate la cote maxime. De multe ori a fost nevoie de noi angajari dupa astfel de disponibilizari, pentru acoperirea necesitatilor. Ordinele MS sunt aplicate partial si nu de multe ori eludate, continuand plata cu ora a personalului, mentinand in functii, din interese personale a cadrelor pensionabile. Investitiile MS prin DSP sunt, pur si simplu, licitate de interese, altele decat cele reale ca prioritati", se spune in protestul sindicalistilor.
Dupa trei saptamani, timp in care acest protest a fost trimis zilnic ministerului, nu s-a primit nici un raspuns, fapt care demonstreaza inca o data deosebitul "interes" al factorilor de decizie pentru problemele din teritoriu. Din aceste motive, se va recurge la ultima forma de protest. "Asa nu se mai poate. Daca luni nu primim salariile marite cum prevede Ordonanta 24, incetam activitatea. In 28 de spitale (finantate de CJASS) s-a putut aplica marirea, de ce la noi nu se poate? Noua ni s-au marit salariile cu 18% si s-a taiat din sporul de vechime, in timp ce angajatii din spitale au primit cel putin 40% in plus la salariu. Nu se poate sa ni se spuna ca nu exista resurse financiare, deoarece numai o expertiza pentru acordarea avizului sanitar, de exemplu la RATC, costa 23 de milioane de lei. Cum nu sunt bani?", a spus Viorel Tanase, liderul Sanitas Iasi.
Se spera, totusi, ca lucrurile vor fi rezolvate pana in ziua de salariu si nu va fi nevoie de fortarea notei. "Noi am aplicat Ordonanta 24/2000, in limita bugetului disponibil, exact cum se precizeaza in aceasta. Nu s-a putut da doua treimi, dar s-au marit salariile. Nu foarte mult, dar s-au marit. Oricum, daca sunt nemultumiri, eu sunt gata sa discut cu sindicalistii pentru a gasi o solutie de rezolvare a problemelor", a declarat dr. Petru Scripcariu, directorul DSP Iasi.
Cristian DONOSE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1272 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013554 (s)