Actualitate

HALUCINANT! Prima victorie a rectorului de la UMF Iasi! Toti dusmanii lui au ramas muti!

Publicat: 31 mart. 2015
1

@ Nici macar cei mai fideli dusmani ai rectorului de la UMF Iasi nu se asteptau la aceasta decizie @ Este prima victorie reala pe care a inregistrat-o Vasile Astarastoae, desi pana acum a pierdut toate razboaiele @ Vestea a venit ieri din partea judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie @ Judecatorii au stabilit ca putea detine simultan mai multe functii de conducere, printre care cea de rector al UMF, sef al IML Iasi sau sef al Colegiului Medicilor

Fostul rector al Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Gr. T. Popa din Iasi a inregistrat ieri o victorie cu totul neasteptata la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Desi este condamnat deja in prima instanta la o pedeapsa de un an si jumatate de inchisoare cu suspendare pentru conflict de interese, desi a fost declarat incompatibil pentru ca si-a angajat fiica in proiectele derulate prin fonduri europene, prof. Vasile Astarastoae a castigat ieri un proces impotriva Agentiei Nationale de Integritate (ANI).

Sentinta a fost data ieri de judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si este definitiva. In prima instanta, procesul s-a judecat la Curtea de Apel Iasi, dupa care a fost stramutat la Curtea de Apel Brasov. Vasile Astarastoae a contestat un raport al ANI prin care era declarat incompatibil. Pe data de 22 iulie 2014, Curtea de Apel Brasov i-a admis contestatia profesorului iesean si a anulat raportul ANI. Ulterior, reprezentantii ANI au contestat decizia la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Recursul formulat de ANI a fost respins ieri, iar Vasile Astarastoae a iesit victorios din sala de judecata. Este primul proces de acest gen pe care l-a castigat. Raportul ANI a fost incheiat la finalul anului 2011, iar procesul a inceput in anul 2012. In acest dosar, ANI a considerat ca Astarastoae nu poate detine simultan functiile de rector al UMF Iasi, presedinte al Colegiului Medicilor din Romania, al Colegiului Medicilor din Iasi, director al Institutului de Medicina Legala Iasi sau functia de conducere in cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

„In concluzie, domnul Astarastoae, incepand cu data de 13.01.2011, se afla in stare de incompatibilitate, intrucat a incalcat prevederile articolului 215, alin. 3, din Legea 1/2011, referitoare la obligatiile ce ii reveneau in calitate de rector si prevederile art. 441, alin. 1, din Legea nr. 95/2006, referitoare la incompatibilitatile de conducere ale Colegiului Medicilor din Romania, deoarece a exercitat simultan atat functia de rector al UMF Iasi, cat si functii de conducere la IML Iasi, Colegiul Medicilor, Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate etc.”, se arata in decizia Agentiei Nationale de Integritate.

Intr-un alt dosar a fost declarat incompatibil

Cel de-a doilea proces cu ANI a fost pierdut de Astarastoae in august 2014. Acolo era acuzat tot de incompatibilitate, dar in legatura cu angajarea fiicei sale la institutiile pe care le conducea. Curtea de Apel Pitesti a confirmat constatarile Agentiei Nationale de Integritate, care a decis ca rectorul UMF s-a aflat in conflict de interese si, impreuna cu fiica sa, a incasat ilegal circa 50.000 euro. Dupa aceasta sentinta, Astarastoae si fiica sa vor trebui sa dea banii inapoi. Rectorul ceruse judecatorilor sa anuleze raportul intocmit de ANI, dar dupa cum s-a mai precizat, magistratii pitesteni au respins cererea. Astarastoae si fiica sa Daniela au incheiat impreuna 10 contracte de munca sau de prestari servicii cu Institutul de Medicina Legala, Colegiul Medicilor si UMF. Fiica lui Astarastoae era cel mai bine platit functionar din Iasi, find remunerata de IML Iasi cu 1,4 milioane lei vechi pe ora. In februarie 2015, dupa atatea scandaluri in care a fost implicat, Astarastoae si-a dat demisia din functia de rector. Saptamana trecuta, a renuntat si la functia de sef al Colegiului Medicilor din Romania.

Adauga un comentariu