Actualitate

Halucinant! Procurorul General recunoaste presiunile pe care le face? ”Procurorii sunt independenti sa-si gestioneze singuri ancheta. noi nu le putem da indrumari in public”

Publicat: 22 nov. 2018
1

Procurorul general Augustin Lazar a socat, miercuri, printr-o declaratie cel putin bizara, in legatura cu dosarul penal aflat in lucru la PICCJ, ca urmare a plangerii formulate de Lumea Justitiei privind casa obtinuta cu acte false de catre sotii Klaus si Carmen Iohannis.  Jurnalistii de la Lumea Justitiei au remarcat ca Augustin Lazar a afirmat cu subiect si predicat ca el nu le poate da „indrumari in public” anchetatorilor in legatura cu dosarele pe care acestia le instrumenteaza. “Pe cale de consecinta, intelegem ca, departe de ochii indiscretilor, nu exista nicio problema ca procurorii sa primeasca indicatii despre cum sa faca un dosar, pe cine sa ancheteze ori pe cine sa protejeze.”, arata luju.ro. 

Raportul de revocare a lui Augustin Lazar a primit aviz negativ. CSM a publicat motivarea

Declaratia lui Augustin Lazar sfideaza Constitutia Romaniei (care prevede la articolul 132 ca „procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justitiei”), precum si fata de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor (care stipuleaza la art. 3, alin. 1/1 ca „procurorii sunt independenti in dispunerea solutiilor, in conditiile prevazute de Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare”). Iata ce a raspuns Augustin Lazar cand reporterul Antena 3 l-a intrebat cand va fi citata Carmen Iohannis pentru audieri la PICCJ:

„Procurorii care instrumenteaza dosarul sunt independenti. Ei isi fac datoria conform legii intr-o tara europeana ca Romania. Procurorii sunt independenti sa-si gestioneze singuri ancheta. Noi nu le putem da indrumari in public cum sa procedeze sau sa nu procedeze.”

Comentarii
Adauga un comentariu