Actualitate

HALUCINANT! Un cunoscut patron din Iasi a incercat sa fure o manastire construita de Stefan cel Mare!

Publicat: 26 mai 2016
1

@ Desi pare greu de crezut, administratorul unei firme din Iasi a furat banii de la o manastire construita de Stefan cel Mare si a disparut @ Cand a vazut ca treaba merge bine, a luat si banii destinati pentru reabilitarea Sinagogii din Iasi @ „A scos tabla de pe acoperis, iar cartonul a fost pus prost si a fost luat de vant. Am platit noi sa se puna un carton cum trebuie… Au stricat gardul, era frumos”, au precizat reprezentantii comunitatii evreiesti

Ieri, judecatorii de la Curtea de Apel Iasi au decis condamnarea lui Ioan Gabriel Micu, de 47 ani, la doi ani de inchisoare cu suspendarea executarii. Micu este administratorul unei firme din Iasi care a capusat o manastire construita de Stefan cel Mare si o sinagoga. A luat banii necesari pentru reabilitarea celor doua monumente istorice, dupa care nu si-a mai respectat obligatiile si a fugit cu banii. Pentru decontare a prezentat mai multe documente false, care atestau ca lucrarile sunt realizate, cand, in realitate, cele doua cladiri erau in paragina. Acesta a fost acuzat de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si fals sub semnatura privata.

Ioan Gabriel Micu este administratorul firmei SC Remicon SRL si l-a tras dupa el in aceasta poveste si pe Dan Petrescu, de 34 ani, dirigintele de santier numit de Institutul National al Patrimoniului (INP) pentru a verifica modul de derulare a contractelor incheiate. In anul 2012, reporterii BUNA ZIUA IASI anuntau un jaf de proportii, comis de acest Ioan Gabriel Micu. In anul 2014, procurorii au constatat ca toate cele prezentate in anchetele jurnalistice realizate la vremea respectiva pot fi transformate intr-un dosar penal de toata frumusetea. Prin urmare, si pentru refacerea Sinagogii din Iasi, Institutul National al Patrimoniului a incheiat in anul 2006 un contract cu SC Remicon SRL, aceeasi care contractase si lucrarile de restaurare de la Manastirea Dobrovat. Scenariul s-a repetat si la Sinagoga Iasi, asa cum s-a petrecut si la Dobrovat. Firma a incasat banii si dupa aceea a abandonat lucrarile, intrand in faliment. In acest fel, statul a ramas pagubit. „Initial, in 2007 erau prevazuti pentru proiect 13 miliarde de lei vechi. Din ceea ce am auzit, s-ar parea ca pare o frauda. S-au incasat lucrari prinse in proiect, dar nu au fost executate”, a declarat unul dintre reprezentantii comunitatii evreiesti din Iasi.

Mai tare a stricat treaba

In schimbul banilor, in loc sa aduca imbunatatiri aspectului si rezistentei Sinagogii, firma a inrautatit lucrurile. „A scos tabla de pe acoperis, iar cartonul a fost pus prost si a fost luat de vant. Am platit noi sa se puna un carton cum trebuie… Au stricat gardul, era frumos. Ca sa faca consolidarea fundatiei, s-a facut sant interior si exterior. In exterior, apele se aduna si se mentin, deteriorand astfel fundatia Sinagogii. Autoritatile locale nu se intereseaza. Am facut nenumarate demersuri in acest sens”, s-au plans cei de la comunitatea evreieasca. In ceea ce priveste contractul pentru restaurarea Manastirii Dobrovat, Ioan Gabriel Micu a incasat banii, a abandonat lucrarile, dupa care si-a bagat firma in faliment.

Contractul de restaurare a monumentului istoric, ctitorie a domnitorului Stefan cel Mare, a fost incheiat cu Institutul National al Monumentelor (INM). Aceste lucrari au constat in inlocuirea unui rand de pietre din zidul de imprejmuire, repararea unor trepte, dar si o serie de operatiuni de consolidare a turnului de la intrare, care dateaza din anul 1743. Asa s-a ajuns in situatia in care, manastirea, un lacas de cult valoros, nu a mai fost restaurata, iar statul nici nu si-a mai recuperat banii. Trebuie mentionat ca, primul contract a fost semnat in anul 1997. Ieri, judecatorii au decis si anularea unora dintre inscrisurile false. „Desfiinteaza în parte înscrisurile intitulate «situatie de lucrari septembrie 2005», «situatie de lucrari iunie 2009», «lista cuprinzând cantitatile de lucrari prezentata la decontare în noiembrie 2008» si «lista cuprinzând cantitatile de lucrari plata octombrie 2009», doar cu privire la mentiunile false, asa cum sunt identificate acestea în raportul de expertiza tehnica din noiembrie 2011 si anexele sale”, au precizat judecatorii.
Comentarii
Adauga un comentariu