La psiholog

Halucinatiile pot fi provocate si de un herpes. Cele mai bizare cauze ale halucinatiilor

Publicat: 21 nov. 2019

Oamenii asociaza in mod uzual halucinatiile cu schizofrenia, dar exista multe alte cauze. Si nu trebuie sa fii neaparat bolnav sau sub influenta unor substante ilicite pentru a avea halucinatii auditive sau vizuale. In randurile de mai jos veti descoperi cateva cauze ale halucinatiilor.

Halucinatia este de fapt o perceptie falsa a realitatii si poate sa apara in forme si dimensiuni diferite. Cele mai frecvente sunt halucinatiile vizuale si auditive. Potrivit specialistilor in neuropsiholigie, halucinatiile se produc atunci cand intre lobul frontal al creierului si cortexul senzorial apare un „scurtcircuit”. Oboseala, stresul, depresia si chiar o trauma poti fi cauze ale acestor „scurtcircuite”.

Ceea ce face ca halucinatiile sa ni se para infricosatoare este incapacitatea victimei de a face distinctia intre fantezie si realitate. Un alt lucru care le face terifiante sunt numeroasele lor cauze diferite.

Halucinatiile ciudate din Oregon

O boala ciudata a facut subiectul buletinelor din stiri in SUA in urma cu trei ani. Cinci persoane din Oregon au fost internate cu halucinatii, singura legatura aparenta dintre ele fiind contactul direct. Totul a inceput cand o ingrijitoare de 54 de ani din North Bend Oregon a sunat la politie. Femeia spunea ca un grup de persoane incearca sa-i strice autoturismul. Politistii au venit, dar nu au gasit nicio dovada a unei infractiuni. Cand femeia a sunat din nou, doi adjuncti ai serifului au dus-o la spitalul din zona, suspectand-o de halucinatii.

Medicii au evaluat-o si au trimis-o acasa pentru ca nu au descoperit vreo boala. Insa, la scurt timp unul dintre politistii care au ajutat-o pe femeie sa ajunga la spital a inceput sa aiba halucinatii. A urmat apoi si celalalt politist. Halucinatiile au aparut si la un asistent medical, dar si la pacientul de 78 de ani de care se ocupa ingrijitoarea. Toti au intrat in contact direct cu ingrijitoarea.

Femeia a fost pusa in carantina pentru a putea descoperi sursa bolii. Testele de sange nu au scos la iveala nimic neobisnuit. Iniţial, politia a presupus ca halucinatiile au fost produse de plasturi de fentanil prescrisi pentru durerile cronice pe care ii purta pacientul ingrijitoarei. „,Conform investigatiilor noastre, toti plasturii si medicamentele ar fi putut provoca acest tip de simptome”, a declarat ofiterul Patrick Downing. ”Echipamentele si uniformele au fost verificate, insa nu au fost descoperite urme de contaminare”. Nu se stie ce a cauzat halucinatiile in grup. Este posibil ca halucinatiile lor sa fi fost cauzate de conditiile de mai jos?

Folie à deux si isteria de masa

“Folie à deux” inseamna literalmente „nebunia impartasita de doi”. Mult mai buna decat denumirea tehnica de „tulburare psihotica comuna”. Este atunci cand doi (sau mai multi) oameni care traiesc in mod obisnuit in imediata vecinatate impartasesc si isi consolideaza aceleasi iluzii. Isteria in masa apare in grupuri mai mari, raspandindu-se rapid si include in mod obisnuit simptome de lesin, greata si hiperventilatie.

Ambele scenarii pot fi declansate de stres, asa cum s-a intamplat la un internat din Malaezia. Vice a raportat ca, dupa ce un grup mic de studenti au afirmat ca au vazut o figura neagra pandind in jurul institutiei, „mai multi elevi si apoi profesorii au spus ca au vazut figura sau au simtit o prezenta supranaturala”. In cele din urma, aproximativ 100 de persoane au fost afectate.

Halucinatiile si leziunile cerebrale, convulsiile si deficienta vizuala

Creierul este un organ delicat, astfel incat chiar si anomalii mici pot produce ravagii in sistem. Leziunile cerebrale pot afecta functia cognitiva, iar in unele cazuri leziunile care afecteaza centrul vizual al creierului ar putea duce la halucinatii. De asemenea, convulsiile pot provoca halucinatii vizuale. Cei afectati vad „pete mici, viu colorate sau forme care se aprind. Halucinatiile isi pot schimba marimea sau forma brusc, deplasandu-se de la un camp lateral spre centrul campului vizual. Convulsiile in lobul occipital sunt cel mai adesea cauzele fenomenului.

Cea mai ironica cauza a halucinatiilor trebuie sa fie deficienta vizuala. Deficienta cauzata de glaucom, cataracta, tumori sau alte afectiuni. Conform Live Science, sindromul Charles Bonnet vine la pachet cu „halucinatii vizuale complexe”. Halucinatiile in acest caz apar sub forma de fete, desene animate si tipare. Se crede ca afectiunea apare deoarece sistemul vizual al creierului nu mai primeste informatii vizuale de la ochi sau din partea retinei. Atunci incepe sa-si creeze propriile imagini.

Boala Creutzfeldt-Jakob si herpesul

Aceasta boala provoaca daune neurologice. Persoanele cu Creutzfeldt-Jakob isi pierd controlul membrelor si ar putea experimenta halucinatii atunci cand afectiunea afecteaza lobul occipital. In cazuri foarte rare, virusul herpes simplex, fie tipul 1, fie 2, cel din spatele herpesului, poate cauza si encefalita. Atunci cand herpesul provoaca encefalita, poate veni cu dureri de cap, febra, modificari de personalitate, halucinatii. De asemenea, poate provoca leziuni cerebrale.loading...

Adauga un comentariu