Local

Handbal feminin: Echipa ieseana are nevoie de intariri

Publicat: 09 iul. 1999

In anii ’90 echipa de handbal feminin a Iasului era, alaturi de Bacau si Zalau, singura formatie din tara care se putea lupta de la egal la egal cu etalonul handbalului romanesc – Chimistul (devenita Oltchim) din Rimnicu Vilcea.
Garnitura de aur a Teromului din perioada sa de glorie cuprindea nume ca Gabi Nitu, Stela Rupa, Vali Cozma, Beatrice Duca, Lacramioara Alexescu-Pintilei, Mihaela Cracana, Mihaela Chitoroaga, Corina Nisipeanu, Lenuta Bors-Lupan si lista poate continua, nume ce impuneau respect pe orice semicerc si oricaror adversare.
Intrata pe miinile unui ” miliardar de carton”, asa cum au fost cu duiumul dupa 1989, Adrian Pascal pe numele sau, patron al firmei Aura, echipa s-a destramat in vara anului 1995. Jucatoarele au plecat, oficialitatile „au uitat” ca la Iasi exista si handbal, totul culminind cu faptul ca nu s-a reusit nici macar inscrierea in Divizia B.
In 1997, Ioan Bucu, director al Directiei Judetene pentru Tineret si Sport a hotarit reinfiintarea echipei care, surprinzator pentru multi, a reusit ca in numai 2 ani sa revina pe prima scena, datorita unui profesionist al sportului cu mingea mica – antrenorul Veniamin Lupan, sprijinului acordat de Adrian Poeana (presedinte CSM Iasi) si aportului unor jucatoare intoarse in orasul natal pentru a pune umarul la o promovare care sa demonstreze ca handbalul iesean nu a murit: Lenuta Lupan, Mihaela Chitoroaga, Beatrice Abalasei.
Din pacate, euforia promovarii a trecut repede si in aceste zile conducerea clubului CSM si antrenorul Lupan se zbat sa gaseasca resursele financiare necesare mentinerii echipei in Liga Nationala. „Fara un minim necesar vom retrograda la fel de bine cum am si promovat”, a declarat Jean Lupan.
Trebuie spus ca la aceasta ora lotul existent nu satisface pretentiile primului esalon. Interul Paula Ciocirlan, transferata in retur de la Filvatex Buzau, a parasit echipa, fiind aproape de un transfer in Italia. Mihaela Chitoroaga s-a accidentat destul de grav si este nevoita sa lipseasca de teren circa 2 luni, iar Liliana Bahrim a disparut fara urma.
S-a vorbit in ultimul timp despre o posibila revenire la Iasi a Lacramioarei Pintilei si a Mihaelei Cracana de la Otelul Galati. Chiar daca prima lor optiune este un transfer in strainatate, ele ar putea fi tentate sa revina la Iasi, insa la ora actuala pretentiile lor financiare nu pot fi satisfacute.
Sa spunem ca nici transferul Mirelei Vernam (HC Dunarea Braila) nu s-a perfectat, jucatoarea amintita ajungind pina la urma la RAT Bucuresti, echipa de liga secunda.
Pe 6 iulie sedinta Comitetului Executiv al FR Handbal nu a stabilit nimic concret cu privire la noul campionat, nici macar tabla „Berger”, adica programul jocurilor nefiind stabilit. Tot ce se stie deocamdata este ca noul sezon va incepe pe 1 septembrie.
Reunirea lotului iesean este prevazuta pentru 12 iulie. Demn de mentionat fiind faptul ca fetele au beneficiat totusi de o vacanta de 10 zile pe litoral, in statiunea Eforie Nord.
Razvan COSTINloading...

Adauga un comentariu