News Flash:

Haos financiar in contabilitatea Liceului Pedagogic

9 Septembrie 2005
1161 Vizualizari | 0 Comentarii
•Scoala Normala Vasile Lupu a ajuns la datorii astronomice la utilitati din cauza proastei colaborari dintre conducerea scolii si primarie, care trebuia sa vireze banii pentru plati •Responsabilii primariei sustin ca directorul nu a inaintat lista cu furnizorii neachitati si de aceea nu a primit banii •Mai mult, primaria ar putea imputa directorului Viorel Paraschiv penalitatile pe care scoala le datoreaza furnizorilor de utilitati

Datoriile catre furnizorii de utilitati ale unitatilor de invatamat din municipiul Iasi aduce in discutie managementul defectuos care domneste la unele unitati de invatamant. In majoritatea lor, datoriile astronomice sunt generate de managementul defectuos practicat de conducerea scolilor. Оn topul datornicilor se afla Scoala Normala Vasile Lupu, fostul liceu pedagogic, cu facturi neachitate de mai bine de patru luni. Aceasta unitate de invatamant contabilizeaza datorii de aproape un miliard de lei la energie electrica si apa. Оn plus, chiar din aceasta saptamana, Regia Autonoma Judeteana de Apa Canal (RAJAC) a sistat furnizarea apei catre Scoala Normala Vasile Lupu din cauza datoriei de peste 500 de milioane de lei (54.120 lei noi). Situatia dramatica la care a ajuns aceasta unitate de invatamant a fost generata de fapt de lipsa de comunicare intre conducerea scolii si primarie, care trebuia sa vireze banii pentru plata utilitatilor.

Facturi neprezentate

Daca directorul scolii da vina pe muncipalitate ca nu a alocat fonduri, responsabilii primariei considera conducerea unitatii vinovatul exclusiv. Mai mult, primaria ar putea imputa directorului Viorel Paraschiv sumele datorate de scoala furnizorilor cu titlu de penalizari. "Avem un program de prioritate pentru plata utilitatilor la unitatile de invatamant. Fiecare scoala care a trimis listele de furnizori neachitati a primit banii necesari pentru plati. In cazul Scolii Normale, vina datoriilor imense este datorata exclusiv directorului si contabilului unitatii", a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic al primariei. Practic, reprezentantii municipalitatii acuza pe directorul Viorel Paraschiv ca nu instiintat primaria de mai multe facturi la utilitati si astfel s-a ajuns la aceasta situatie. In urma verificarilor au fost observate facturi catre RAJAC neachitate din luna aprilie a acestui an. "Directorul de acolo are o viziune proprie asupra gestionarii bugetului. El doreste ca toti banii sa fie virati in cont, ca mai apoi sa decida singur pe cine plateste. Exista insa legea bugetului, care nu permite acest lucru", a precizat Petru Tomorug, seful Serviciului Investitii Invatamant din cadrul primariei. Cu alte cuvinte, municipalitatea plateste, dar numai daca se aduc justificari si facturi care sa demonstreze datoriile, lucru pe care directorul Paraschiv nu l-a facut.

Bani gestionati arbitrar

Mai mult, din punctul de vedere al municipalitatii, directorul Paraschiv gestioneaza arbitrar banii de care ar fi trebuit sa se foloseasca scoala si nu poate fi vorba ca primaria refuza sa acorde fonduri. Chiar daca a avut la dispozitie in acest an 6,5 miliarde lei (650 lei noi) pentru reparatii capitale si investitii la scoala, directorul nu s-a folosit de nici un leu. "Abia astazi (ieri, n.r.), prin contabilul Grupului Scolar Anghel Saligny, directorul Paraschiv a solicitat plata pentru proiectul tehnic pentru montarea unei centrale termice in corpurile de cladire ale scolii. Deja am trecut investitia pe planul de plati", explica Tomorug buna intentie a municipalitatii. Trebuie precizat ca desi avea rezervat in buget 6,5 miliarde, nu se puteau face plati din aceste fonduri pentru utilitati deoarece sunt capitole bugetare diferite. Chiar daca reporterii ZIUA de Iasi au incercat sa ia legatura cu directorul Paraschiv pentru a afla opinia sa, acesta nu a putu fi contactat pana la inchiderea editiei.
(L.S., M.R.)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1194 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012974 (s)