Local

Haos în cel mai mare cartier rezidențial din Iași: Locuitorii de la Green Park Iași se zbat să facă o nouă Asociație de proprietari cu personalitate juridică

Publicat: 07 aug. 2020
Ieșenii care locuiesc în cartierului Green Park se zbat să înființeze o nouă Asociație de proprietari cu personalitate juridică pentru a se putea administra legal
Locuitorii cartierului Green Park Iași se zbat să înființeze o Asociație de proprietari cu personalitate juridică

Locuitorii cartierului Green Park din Iași se zbat să facă o Asociație de proprietari cu personalitate juridică, după ce vechea administrație a celui mai mare cartier rezidențial din Iași a fost condamnată pentru delapidarea fondurilor locatarilor

Haosul din cel mai mare cartier rezidențial din Iași continuă, după ce vechea administrație a ansamblului rezidențial Green Park a fost condamnată pentru delapidarea fondurilor asociației de proprietari. Mai mulți locuitori ai cartierului Green Park din zona Tătărași s-au plâns în ultima perioadă de faptul că sunt încărcați la facturile de utilități, însă fără să facă și reclamațiile oficiale către organele competente pentru realizarea unui control, din cauza faptului că nu au fost încă puse la punct actele administrative ale asociațiilor de locatari și proprietari de aici.

Ieșenii din cartierul Green Park și-au plătit facturile direct în cont bancar

Juristul Liliana Roman Năstasa, proprietar în cadrul ansamblului rezidențial Green Park a făcut demersurile pentru înființarea unei asociații de proprietari cu personalitate juridică în cartierul Green Park, în așa fel încât toate contractele cu furnizorii de utilități să poată fi realizate prin aceasta, iar plățile la întreținere să se facă în mod legal și transparent.

„Ne chinuim să obținem personalitatea juridică a Asociației de proprietari pentru blocul B2, pentru că nu există nicio asociație legală în Green Park. Sunt oameni care reclamă faptul că sunt încărcați la facturi și trebuie lămurite astfel de aspecte. Eu împreună cu alți proprietari am refuzat să mai plătim până la înființarea unei asociații legale. Au fost acele probleme vechi care se rezolvă încetul cu încetul pe parcurs, a fost achitată o parte din vechiul prejudiciu de aproape 3 miliarde lei la vechea asociație de proprietari, unde fostul administrator a făcut un prejudiciu destul de mare”, a explicat juristul Liliana Roman Năstasa.

Taberele din Green Park se confruntă în instanță

În cartierul Green Park din zona Tătărași, locatarii s-au împărțit în mai multe tabere, cea mai mare fiind cea a proprietarilor neinteresați de destinele asociației de proprietari. O altă tabără este formată din persoane care au făcut parte din fosta conducere a asociației, iar alta din cea care doresc înființarea Asociației de proprietari B2 Green Park. Vreme îndelungată locatarii și-au plătit facturile direct în cont bancar.

Nu mai puțin de 700 de apartamente în care locuiesc peste 2.000 de persoane fac parte din asociația Green Park, iar fostul administrator, Oana Penișoară, a dispărut în urmă cu doi ani. Lipsa unei sume de aproape 6 miliarde lei vechi a fost descoperită după ce majoritatea proprietarilor au votat un nou președinte în persoana juristei Liliana Roman Năstasa, care, după primele verificări ale documentelor, a descoperit nereguli grave în contabilitatea asociației, motiv pentru care a sesizat organele de anchetă.

Inițial, suma descoperită era de aproape 1,5 miliarde lei vechi, bani donați pentru amenajarea unui parc, însă pe măsură ce verificările au continuat, s-a descoperit faptul că suma lipsă este mult mai mare. Au urmat și alte contestații ale alegerilor care sunt acum duse în instanță, iar în momentul de față sunt derulate mai multe procese între locatari și administrația cartierului din zona Tătărași.

Comentarii
 • Ce poveste fara final…..
  In urma cu ceva timp parca „povestea” spunea ca cineva a donat asociatiei bani pentru realizarea unui parc, acum scrieti ca s-au furat banii asociatiei pentru parc.
  Sa intelegem ca toti proprietarii plateau la zi facturile la intretinere si a venit un administrator care a furat banii , dar acum proprietarii sunt salvati de un presedinte jurist. E si Bucur in povestea asta ?
  Pana oamenii nu vor intelege ce inseamna traiul la bloc si ca responsabilitatea pentru un trai civilizat intr-un condominiu revine tuturor proprietarilor , VOM ASCULTA LA NESFARSIT POVESTI DESPRE ASOCIATII.
  In orice bloc gasesti neintelegeri intre proprietari , nicaieri nu gasesti respect pentru cei care desfasoara activitate in administrare . Mai nou fiecare proprietar = smecher care a reusit sa nu fie trimis in judecata in termen , cere instantelor sa admita ca vecinii sai sunt vinovati ca nu l-au executat in termen , in consecinta ei sunt obligati sa-i suporte datoriile.
  Indiferent daca blocul e nou sau vechi , oamenii nostri au aceeasi problema : nu inteleg nimic din legislatie , nu respecta nimic si nu reusesc sa traiasca in intelegere la bloc .

 • Spre stiinta ta ”Iesean” in momentul cand banii locatarilor primiti pentru serviciile primite pentru utilitati pe care le-au avut ajung la plata unui parc facut in Asociatie, asta inseamna deturnare de fonduri deoarece cheltuielile la asociatiile de proprietari sunt clare in legea 196/2018
  art. 75
  a. cheltuieli pe numar de persoane care locuiesc sau desfasoara activitati individuale
  b. cheltuieli pe consumuri individuale,
  c. cheltuieli pe cota parte indiviza,
  d. cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociatiei de proprietari;
  e. cheltuieli pe consumatori tehnici;
  f. cheltuieli de alta natura;

  (3) Asociatia de proprietari are obligatia de a respecta prevederile legale privind modul de repartizare a cheltuielilor comune, in caz contrar hotararile luate de adunarea generala a proprietarilor cu incalcarea acestor dispozitii sunt nule de drept.

  Deci ce s-a intamplat la Green Park intra sub incidenta legii deoarece s-a facut deturnare de fonduri inclusiv acolo se umfla din Pix facturile, ca exemplu la o factura de la EON un membru sau fost menbru de comitet al asociatiei i-a solicitat administratorului venit dupa Penisoara sa puna 50 de milioane in plus in lista de plata.
  Spre cinstea ei administratora a refuzat sa faca acest lucru si a demisionat iar de atunci este scandalulul relatat de ziar.
  Proprietarii din asociatie nu stiu multe ce s-a intamplat acolo si se intampla.
  Ei sunt pasibili sa ramana fara utilitati deoarece numai blocul B1 este membru al asociatiei celelalte blocuri nu figureaza ”legal” nici intr-un act oficial al asocitiei.
  Culmea ca au fost adunari generale extraordinare la Green Park dar neconstitutionale dar validate de SAP .
  Eu sper si am incredere in justitie ca va face lumina in acest ”scandal”
  Deocamdata atat, putem demonstra oricand unde nu s-a respectat legea si dece este scandal in Green Park dar s-a lasam sa-si spuna instantele de judecata cuvantul.
  Eu spunsi pot demonstra acest lucru ca haosul din Iasi la asociatiile de proprietari cu probleme se datoreaza Serviciului Asociatii Proprietari de pe langa Primaria Iasi.
  Am scris acest lucru cu subiect si predicat in adrese catre Primarie si Prefectura dar culmea ironiei raspunsul a venit de la SAP si normal era ca se respecta legea.
  Vom mai face o incercare punand pe masa autoritatilor o adresa emisa de Ministerul Dezvoltarii Regionale intinsa pe 8 foi scrise pe ambele parti si demonstram cine a avut dreptate sa vedem ce fac autoritatile atunci mai dau raspunsuri dupa urechi.

 • Mai sus de Green Park e Penta, ei sunt in aceeasi situatie? Fac parte tot din Green Park? Intreb pentru ca am un apartament dat la chirie acolo si nu prea ajung prin tara. Multumesc anticipat pt.raspunsuri.

 • Mai sus de Green Park e Penta, ei sunt in aceeasi situatie? Fac parte tot din Green Park? Intreb pentru ca am un apartament dat la chirie acolo si nu prea ajung prin tara. Multumesc anticipat pt.raspunsuri.

 • Ma tot uit la ce debiteaza si bucur acela, un batran si astia in articol!

  Eu locuiesc acolo si nimic din aceste flasnete nu e adevarat! Juristul ala de care se vorbeste in articol a fost cercetat penal la o alta asociatie unde era administrator.

  Mai incetati cu aruncatul cu rahat!

  Astept sa vad cum face asociatie la un bloc in conditiile in care nimeni din bloc nu stie nimic. La fel a incercat si la blocul B1 sa faca asociatie impreuna cu fasolo si bucur asta iar duduia nu se prinde ca e doar mana care comite infractiuni!

 • Nu intru in polemica cu asa zisul proprietar din Green Park dar in calitate de avertizor de integritate pe probleme de asociatii de proprietari iti sugerez sa te uiti pe actul constitutiv al asociatiei si o sa constati ca oricand toate blocurile din Green Park, exceptand blocul B1 pot ramane fara utilitati pentru ca ele nu exista in actul constitutiv al asociatiei.
  Ce am scris, am scris pe baza de documente si pe cunoaterea legislatiei.
  Legat de afirmatiile facute despre asociatie eu am documente care pot demonstra oricand ce am scris iar daca mai improsti cu noroi si vorbesti prostii poti fi actionat in justitie pentru ca imi afectezi imaginea.
  Eu sper ca justitia sa-si faca datoria la Green Park desi in decursul timpului am vazut multe NUP-uri date de Parchet la reclamatii facute, de locatari sau asociatii, ce intrau sub incidenta Codului Penal.

 • Domnule Bucur,

  In primul rand, faceti bine si impreuna cu asa numita jurista cercetata penal pt delapidare la o alta asociatie de proprietari sa aduceti la asociatie documentele furate: dosarele proprietarilor blocului B1, certificatul fiscal si rezolutia de infiintare in original. De asemenea, aveti deja plangere penala pt constituire de grup infractional organizat din cate am vazut!

  In al doilea rand, presupunand ca nu umblati doar cu cioara vopsita, cunoasteti procedura prin care alte blocuri si proprietari pot face parte dintr-o asociatie si anume se completeaza o adeziune, se semneaza un document si gata, case closed.

  Asadar, nu e niciun pericol pt nimeni! Pericolul e doar in mintea unora care isi doresc o sursa de muls si arunca cu afirmatii calomnioase!

  Ia spuneti, cine e persoana la care se face referire ca ar fi solicitat administratiei sa incalce legea si sa puna pe lista de plata mai mult decat prevede factura? Eu am acces la sistemul electronic, vad facturile, vad costurile distribuite si afirmatiile nu se confirma!

  Mai scutiti-ne! Nu avem nevoie de voi, nu ati inteles inca?

Adauga un comentariu