Local

Haos in finantele locale

Publicat: 26 iul. 1999

•Directoarea Finantelor Locale a fost data afara disciplinar de la Modomobila •Directoarea Directiei Finantelor Publice Locale Iasi, Georgeta Stirbu nu ar fi putut fi angajata nici ca simplu inspector •Fostei director economic la SC Moldomobila SA Iasi, i s-a desfacut contractul de munca cu litera „i”

Conform ordonantei 62/1998 a Guvernului, din acest an colectarea veniturilor bugetului local a trecut de la Directia Generala a Finantelor Publice si Controlului Financiar de Stat Iasi in subordinea primariilor. In cazul Primariei Iasi, aceasta a dus la infiintareaunui serviciu specializat care, pe linga colectarea taxelor si impozitelor, urmareste debitorii si, eventual, executa silit rau-platnicii. Trebuie subliniat ca acest serviciu se ocupa de incasarea si administrarea fondurilor Primariei iesene – deci poarta raspunderea pentru sectoarele vitale ale orasului din punct de vedere financiar. Din nefericire, sefia Directiei Finantelor Publice Locale este detinuta de o persoana careia Moldomobila SA i-a desfacut disciplinar contractul de munca pentru ca a „uitat” sa plateasca mobilierul luat de la fabrica.

Un concurs cu cintec

Primarul Simirad a dispus infiintarea directiei inca din decembrie 1998. Cu toate ca, imediat dupa infiintare, a fost sustinut concursul pentru ocuparea posturilor de inspector, cei admisi au asteptat multe luni aflarea rezulatelora acestuia. In sfirsit in luna mai s-a hotarit sustinerea concursului pentru ocuparea postului de director al acestei directii si demararea activitatii. Din cei cinci candidati inscrisi, (din care doar unul avea experienta necesara), concursul a fost cistigat de economista Georgeta Stirbu – care nu lucrase niciodata in domeniul finatelor publice, si nu avea experienta; deci, din aceste puncte de vedere, nu putea fi considerata ca potrivita pentru acest post.
Pina aici toate au fost cum au fost pina ce directoarea a preluat postul si in decurs de doua luni a reusit sa dea peste cap finantele locale netinind seama nici de atributii nici de sugestiile subordonatilor, unii dintre ei cu ani de experienta in domeniu.

Meseria de „director”

Georgeta Stirbu a lucrat timp de 19 ani la Fabrica de Mobila Iasi – Moldomobila SA, unde a avansat de-a lungul anilor de la economist stagiar pina la director economic. Mai precis, a fost numita director economic al acestei institutii pe 3 ianuarie 1996, in urma unui concurs.
Dupa numire, spun cei care au cunoscut-o, Georgeta Stirbu a incalcat nu odata regulamentul de ordine interioara al fabricii prin cereri exagerate de reparare mobila, cumparare de mobila la preturi preferentiale (preturi pe care chiar ea le stabilea), determinarea unor angajati ai fabricii sa-i faca diferite munci la domiciliu, etc. Chiar daca i s-a atras atentia de mai multe ori si a fost pusa chiar la plata, nu si-a schimbat atitudinea . Punctul culminant a fost atins cind, profitind de increderea si buna credinta a unor angajati ai magazinului fabricii, Georgeta Stirbu a luat mai multe piese de mobilier sub forma unui imprumut (!?), din care o parte le-a platit, dar a refuzat sa inapoieze sau sa plateasca 6 scaune. Pentru aceasta, pe 25 aprilie 1997 Georgetei Stirbu i s-a desfacut contractul de munca cu litera „i”. Chiar daca conducerea Moldomobila SA s-a abtinut de la orice declaratii, din surse care doresc sa-si pastreze anonimatul am obtinut si va prezentam decizia de desfacere a contractului in facsimil precum si fila cartii de munca unde s-a facut completarea de rigoare.

Haos la Finantele Locale

Cu astfel de antecedente, ne intrebam cum este posibil ca Georgeta Stirbu sa fie angajata intr-o functie publica si sa tina in mina friiele finantelor publice locale. Reamintim domnului primar Simirad prevederile Codului Muncii art.130 litera”i” care au determinat debarcarea fostei directoare economice de la Moldomobila Iasi:”Persoana incadrata in munca care savirseste o abatere grava sau incalca in mod repetat obligatiile sale de munca, inclusiv normele de comportare in unitate”.
Foarte interesanta este si activitatea Georgetei Stirbu in cadrul Primariei Iasi. In decursul acestor doua luni in care era ar fi trebuit sa realizeze preluarea activitatii de la DGFPCFS Iasi si sa creeze conditiile pentru incasare si urmarirea debitorilor, nu a reusit sa preia nici macar evidentele debitorilor si a sumelor pe care le au de platit. Persoanele juridice care doresc sa plateasca darile locale nu sint lamurite privind obligatiile pe care le au, iar cei ce au nevoie de o viza precum ca nu au datorii sint purtati pe drumuri.
Exista chiar un memoriu: 18 angajati ai primariei s-au adresat primarului, semnalind situatia existenta. Un exemplu este hilar, si ofera o imagine depsre cum stie primaria sa lucreze cu agentii economici: fata de sumele pe care stiau de la DGFPCFS ca le au de platit, societatilor care s-au prezentat in aceasta perioada li s-au comunicat sume care difera de 5 ori! Aceasta discrepanta enorma ar necesita analizarea dosar cu dosar a peste 12.000 de societati comerciale existente in municipiul Iasi. Directoarea Stirbu a dispus inceperea executarii datoriilor la bugetul local cu toate ca situatia este departe de a fi clara si nu s-a ocupat nici macar ca salariatii sa aiba posibilitati de deplasare pe teren (abonamente RATC), formulare specifice sau sa cunoasca ce au de incasat de la debitori.

20 la suta inteligent…

Trebuie sa amintim si initiativele pline de inventivitate a directoarei Stirbu, cum ar fi teste psihologice cu patrate si cercuri pentru subordonati. Culmea e ca, in urma testelor (partial ilizibile sau eronate), Georgeta Stirbu si-a punctat subalternii, realizind un clasament al inteligentei in procente (de exemplu 20% inteligent). O premiera absoluta este inventarea titulaturii de economist-inspector. Mai amintim ca bibliografia pentru ocuparea acestui post (care se numeste de fapt inspector) ete intocmita chiar de Georgeta Stirbu, si contine bibliografia pe care a avut-o ea personal pentru ocuparea postului de director cu o serie de adaugiri.

O mina dreapta cu multe procese

Georgeta Stirbu este implicata in mai multe procese; din acestea, unul este civil, prin care contesta desfacerea contractului de munca si pentru care doua instante s-au pronuntat deja – gasind ca dreptatea apartine Moldomobila SA, iar unul penal (3183/98 in recurs) prin care i se imputa scaunele „imprumutate”.
Georgeta Stirbu ocupa unul din cele mai importante posturi in primarie, fiind „mina dreapta” a primarului Simirad. Nu credem ca se poate, dupa doua luni pline de rezultatele pe care le-am enumerat, i tinind cont de „povesea” cu Moldomobila, ca Georgeta Stirbu sa ociupe o functie de o asemena insemnatate.
Sau, tinind cont de cum sint conduse destinele urbei, ppoate ca se poate. Vom reveni.

George OPREA
Paul URSUloading...

Adauga un comentariu