Titlurile zilei

Haos în zona Bucium din Iași! Vilele de lux sunt construite fără autorizație sub ochii autorităților. Scuza investitorului: „Nu știu ce să mai fac, sunt terorizat” – FOTO

Publicat: 29 sept. 2022
Haos în zona Bucium din Iași Vilele de lux sunt construite fără autorizație sub ochii autorităților. Scuza investitorului Nu știu ce să mai fac sunt terorizat FOTO
Leonard Sănătescu recunoaște că a deschis ilegal un șantier din zona Bucium, dar spune că pe tot dealul s-a procedat la fel

În vara anului 2022, în zona Bucium, au început lucrările la o vilă, însă fără aprobări din partea Primăriei Iași. Vecinii l-au reclamat pe investitor, dar lucrările au continuat. Temerea cea mai mare era că beneficiarul va construi un bloc printre case. Investitorul Leonard Sănătescu a precizat pentru BZI că nu este singura casă din zonă fără autorizație de construire și că nu înțelege de ce a fost reclamat. Așteaptă să fie amendat de Poliția Locală, doar după ce va aduce vila într-un stadiu avansat de execuție

Dezastru pe dealurile din Bucium, municipiul Iași. Recent, vecinii din apropierea străzii Marta Reiner Trancu s-au arătat nemulțumiți din cauza unei investiții din zonă, asumată de un beneficiar ce se recomandă cu numele de Leonard Sănătescu. Pe o suprafață de aproape 800 de metri pătrați, au început lucrările pentru construirea unui imobil cu funcțiunea de locuință. Vecinii consideră că beneficiarul vrea să construiască un bloc de locuințe colective într-o zonă de case. Într-adevăr, șantierul deschis nu a fost semnalizat cu un panou de informare prin care să fie anunțate intențiile reale. Cert este că pentru construcția menționată Primăria Iași nu a eliberat autorizație de construire, lucrările fiind ilegale. Surse din domeniul imobiliar au arătat că Leonard Sănătescu a dezvoltat mai multe afaceri în străinătate (Anglia, Germania) și că este o prezență destul de discretă în municipiul Iași. Afaceristul este originar din zona Țăndărei, județul Ialomița, apropiat lumii interlope.

În edițiile anterioare ale BZI, a fost prezentat cazul unor proprietari care s-au trezit cu casele sparte de hoți. Imobilele sunt construite în apropiere de strada Marta Trancu Rainer.

Haos în zona Bucium din Iași. Investitorul dă vina pe Primăria Iași

Într-o discuție cu reporterii BZI, Leonard Sănătescu a recunoscut că a început lucrările fără să aibă autorizație de construire. S-a arătat nemulțumit că este singurul beneficiar din cartier care a fost reclamat, în condițiile în care majoritatea caselor au fost construite fără autorizație.

„Pierd foarte mulți bani, eu am plătit și mâna de lucru acolo, pierd vreo 50.000 de euro. Am plătit în avans, muncitorii nu au nicio vină. Am vorbit la Poliția Locală, i-am rugat să mă lase să pun măcar placa și apoi să-mi dea amendă până fac autorizația. Nu e prima casă, toate de aici sunt fără autorizație. Nu pot să fac rău nimănui, nu sunt un prăduitor. N-am deranjat pe nimeni, nu m-am luat cu nimeni în cartierul ăsta. Fac casă, parter și etaj, atât, fără mansardă, nici nu fac acoperiș. Nu-i bloc. Că am făcut structura de bloc, că am băgat fier, asta e altceva. Eu fac casa pentru copilul meu, să stea în ea. În baza proiectului, așa am făcut. Nu mi-au convenit fierul și betoanele pe care le-am băgat. Toată cheltuiala este în spatele meu. Am băgat bani în casa asta câți bagă alții în 4 case”, a spus Leonard Sănătescu.

În zona Bucium, a construit fără autorizație și afaceristul Michael Nseir.

Leonard Sănătescu vrea să afle cine l-a reclamat

Vecinii nemulțumiți de apariția în cartier a lui Leonard Sănătescu au sesizat organele de control. Beneficiarul nu înțelege de ce unii vecini l-au reclamat, în condițiile în care sunt și alte cazuri similare.

„Eu nu trăiesc în viața asta dacă nu aflu cine m-a reclamat. De ce s-a ținut de capul meu? Dacă nu mă reclama, nu venea nimeni. Eu sunt prieten cu toată lumea aici, în cartier. Eu am construit fără autorizație, pentru că Primăria Iași se mișcă greu. Am plătit doar 4.500 de euro pentru proiect, abia am scos certificatul de urbanism după 4 luni. Cu ce sunt vinovat, trebuia să am autorizație de 2 luni. Un prieten a stat 2 ani pentru ea. În cartier s-a construit fără autorizație, casele au fost terminate. Nimeni nu face sesizări ca să se miște mai repede. Nu știu ce să mai fac, sunt terorizat. Am pus 17 tone de fier doar în fundație. Tot cartierul a construit fără autorizație, m-au găsit numai pe mine. Nu fac bloc, nu fac nimic”, a declarat Leonard Sănătescu.

Poliția Locală l-a invitat la sediu, dar nu s-a prezentat

Pentru clarificarea situației, Leonard Sănătescu a fost invitat, în cursul zilei de luni, 26.09.2022, la sediul Poliției Locale, să pună la dispoziție actele terenului și avizele obținute pentru edificarea clădirii. Însă beneficiarul nu s-a prezentat, dar a intensificat lucrările la clădirea din Bucium. În cazul în care Poliția Locală dispune sistarea lucrărilor, beneficiarul riscă dosar penal, dacă va continua investiția.

Rămâne de văzut dacă vila de lux din Bucium va fi finalizată, chiar dacă autoritățile vor opri șantierul.
Comentarii
 • Al naibii care va cumpara case facute de tine. Faptul ca esti o borîciune de tigan, faptul ca atingi materialele de constructii, faptul ca stai prin zona….totul miroase a tigan!!!

 • Ce spui, Franț? Cum adică tot cartierul este construit fără autorizație?
  După tine toți sunt infractori ca tine?
  Ar trebui să-l amendeze poliția pentru amenințare.

 • Cioroi de Țăndărei, ai venit să faci regulile la Iași. Păi noi avem rechinii noștri imobiliari, șpăgari cu vechime în primărie și poliția locală, te-au trezit tu să strici jucăriile pe aici?

 • Sunt multe astfel de cazuri prezentate in tot orasul si mai ales in zonele limitrofe.
  ANAF – ul trebuie sa verifice provenienta banilor si a veniturilor.
  Daca nu e ok din acest punct de vedere, e o problema mare.
  Au mai fost efectuate astfel de verificari in decursul timpului si daca nu este totul ok, vor dispune confiscarea si valorificarea bunurilor respective.
  In ceea ce priveste Politia Locala ei trebuie sa isi faca datoria conform legii, avand inspectori arondati tuturor zonelor din Iasi, deci in mod normal nu ar fi trebuit sa fie nici o reclamatie, doar o constatare in teren a acestora.
  Treburi alambicate si complicate.

 • Ce aveti ma sarakiilor cu biata cioară? Vrea sa mânce si gura lui ceva. El nu are copchii de crescut? Numai voi sau cum? Rasiștilor. El daca e cioară, are voie fara autorizatie. Ca nu face bloc. Face casa la copchil. Nu i trebuie autorizatie pt casa. E practic un bordei mai solid. Sunteti individiosi pe el ca are bani din ciordeli si voi munciti ca niste sarakii ce sunteti!
  PS: FMM DE CIOARA IMPUTITA SI ORDINARA!

 • La ora 15 astia muncesc de zor la casa fără autorizație. Poliția Locală doarme.
  Halal instituții și organe de control. Primăria doarme și ea ca doar au oameni care citesc articololele astea. Cei de la Primărie dau comunicate de presa doar ca sa îl laude pe Chirica. Ar trebui sa vina și sa l pună pe asta sa demoleze tot ce a făcut acolo fără autorizație. În plus cred ca ar trebui sa se sesizeze și poliția pentru ca din articol reiese ca l a și amenințat pe cel care a făcut plângerea.

Adauga un comentariu