Eveniment-Social

Haosul absolut de la Neurochirurgie

Publicat: 29 dec. 2004
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:53936;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Banalele analize medicale ale bolnavilor de la Spitalul de Neurochirurgie se efectueaza la Spitalul de copii •Unicul spital de profil din Moldova nu poate efectua nici macar analizele medicale uzuale •Atat laboratorul, cat si serviciul de radiologie nu au garda permanenta •Mai mult, la computerul tomograf se efectueaza examene pana la ora 20

Unicul spital de profil din Moldova, cel de Neurochirurgie si cu statut de unitate medicala de urgenta nu poate efectua nici macar analize medicale banale. De aproximativ o saptamana de zile, angajatii laboratorului de la Spitalul de Neurochirurgie sunt nemultumiti, deoarece nu-si pot desfasura activitatea. Aparatul care efectueaza analizele medicale uzuale s-a defectat si nu se stie cu exactitate cand va fi reparat. Purtatorul de cuvant al spitalului, dr. Florin Gramada, a declarat ieri ca exista bani pentru reparatia aparatului, dar nu poate preciza cand vor fi achizitionate piesele care trebuie inlocuite. Pana atunci, analizele bolnavilor vor fi efectuate in laboratorul de la Spitalul Sf. Maria. Din acest motiv, conducerea spitalului de copii a fost nevoita sa dubleze personalul din ambele ture si numarul de reactivi folositi in laborator. Zilnic, pe langa analizele care se efectueaza pentru copiii de la Spitalul Sf. Maria, personalul laboratorului trebuie sa faca alte 30-40 de analize pentru bolnavii de la Neurochirurgie. „Bolnavilor de la Neurochirurgie li se preleveaza probe pentru analizele de laborator si acestea se efectueaza la noi. Pentru a face fata solicitarii, am dublat personalul in ambele ture si am suplimentat numarul de reactivi. Toate costurile vor fi facturate dupa normele stabilite de Casa de Asigurari de Sanatate”, a declarat prof. dr. Marin Burlea, directorul Spitalului Sf. Maria.

Totul haisa

Este anormal ca un spital de urgente, cum este cel de Neurochirurgie, sa nu aiba garda permanenta pentru laborator si serviciul de radiologie. Mai mult, nici la computerul tomograf nu exista permanenta. Dupa ora 20.00, nu se mai efectueaza nici un examen computer tomograf. Daca este adus un bolnav in stare grava care necesita examen tomografic acesta este transportat la Spitalul Sf. Spiridon unde exista garda permanenta la serviciul radiologie. Puratatorul de cuvant al Spitalului de Neurochirurgie neaga faptul ca de aproximativ o saptamana analizele medicale ale bolnavilor se fac la Spitalul de copii. „Eu stiu ca astazi dimineata (n.r. – ieri) s-a semnat un protocol cu Spitalul de copii pentru efectuarea analizelor medicale pentru ca aparatul este defect. Dupa Anul Nou este posibil sa se discute cu un alt laborator pentru efectuarea analizelor. Banii pentru reparatia aparatului exista, dar nu avem piesele care trebuie inlocuite. Aparatul nu are o vechime mai mare de zece ani si a fost achizitionat printr-un program al Ministerului Sanatatii”, a declarat dr. Florin Gramada. Nu este pentru prima oara cand aparatura medicala de la Spitalul de Neurochirurgie se defecteaza iar conducerea spitalului umbla cu cersitul in dreapta si-n stanga pentru a gasi un binevoitor sa-i scoata din criza. Acest lucru se intampla de cand la conducerea unitatii medicale a fost numit prof. dr. Danut Costin. In viitorul apropiat este posibil ca Spitalul Sf. Maria sa devina un fel de sectie exterioara a Spitalului de Neurochirurgie.
Magda OLTEANU

Adauga un comentariu