Actualitate

Haosul de la semafoare a costat 50 mii euro

Publicat: 20 sept. 2010
1

@ Edilii au dat peste 50 mii euro pentru fluidizarea traficului din 15 intersectii din oras @ Sistemul a crapat dupa putin timp de la instalare @ Imaginile transmise prin camerele video nu sunt preluate coerent, semafoarele mergand la voia intamplarii @ Reprezentantii primariei au precizat ca intersectiile vor fi legate prin fibra optica, pentru a evita astfel de situatii @ Si asta pe banii firmei UTI Traffic SA, care a castigat contractul cu municipalitatea, pentru implementarea sistemului @ In 2007, primaria a cheltuit 600 mii lei pentru un studiu de trafic, dar rezultalele in teren au fost catastrofale

Sistemul green – light (unda verde – n.r.), montat pe coridorul Agronomie – Tudor Vladimirescu, da peste cap intreaga circulatie din oras. Daca acesta trebuia sa ghideze semafoarele spre timpi prelungiti de verde, in momentul in care se crea un card lung de masini, semafoarele nu reactioneaza. Edilii recunosc ineficienta noului sistem, dar promit ca vor fi luate masuri cat de curand. Este inca o mostra de incompetenta a administratiei locale, condusa de primarul Gheorghe Nichita. O caruta de bani pentru proiecte cu rezultate slabe. In 2007, edilii au platit 600 mii lei firmei SC Consilier Construct SRL, pentru realizarea unui studiu de trafic. Rezultatele in teren au fost jalnice. „Acum functioneaza pe sistemul nou, dar pe ideea veche. Trebuie imbunatatit sistemul de coordonare. Nu era stabil. Totdeauna semafoarele o luau razna si nu ramaneau stabile. Nu reveneau pe ciclul de baza stabilit initial, acela in care erau afisate secundele de verde sau rosu. In momentul in care sistemul cadea, trebuia sa revina pe prima varianta. Din cauza transmisiunii prin GPS, apar intarzieri. Firma care s-a ocupat de montarea sistemului va lega intersectiile prin fibra optica. Firma va suporta aceste cheltuieli suplimentare”, a explicat Mihai Chirica, director general Directia Tehnica si Investitii. Pentru aceasta incercare de fluidizare, edilii au incheiat cu firma UTI Traffic SA un contract in valoare de 238.387 lei fara TVA (peste 50 mii euro – n.r.). Mai precis, prin acest sistem, au fost montate mai multe camere video in cele 15 intersectii de pe coridor. Initial, acestea preiau imagini cu situatia din trafic. Daca intr-o intersectie stau la semafor foarte multe masini, semafoarele ar fi trebuit sa indice culoarea verde, pana cand intersectia se elibereaza. Deocamdata, nu au ajuns la aceasta performanta. Implementarea sistemului face parte din proiectul european Archimedes.

Semafoare in Cantemir

Edilii au mai precizat ca, saptamana viitoare, vor fi activate si semafoarele din zona podului Cantemir. Aici, de multe ori, traversarea intersectiei se facea destul de dificil, producandu-se mai multe accidente rutiere. „In zona Cantemir, semafoarele vor intra in lucru saptamana viitoare. Echipamentele vor intra in probe in cursul acestei saptamani. Vor fi semafoare la cele trei intersectii Nationala – Cantemir – Ghibanescu”, a adaugat Mihai Chirica.

Comentarii
  • mari cretini aia care au stabilit timpii de traversare a pietonilor, trebuie sa fii atlet de performanta sa reusesti sa traversezi dupa cum sant (ma gandesc la cei mai in varsta care abia reusesc cu mare greutate sa treaca strada in claxoanele unor nesimtiti de soferi). sigur a fost pus vreun alcolist sa stabileasca acesti timpi. mai corectati-va bai acestia cand faceti ceva, nu va bateti joc de pietoni, ca prin unele zone ale orasului si asa santem nevoiti uneori sa mergem pe carosabil ca trotuarele sant ocupate de masini parcate si lasate aiurea dupa bunul plac a unor nesimtiti care pretind ca primaria trebuie sa le faca parcari.

  • Se spala bani la greu cu genul asta de afaceri.Ne miram ca patronii acestor firme sunt putrezi de bogati,la fel si cei care le semneaza aprobarile pentru asemenea afaceri…

Adauga un comentariu