Magazin

Harta imperecherilor intre specii cu oamenii de Neanderthal

Publicat: 05 nov. 2012

Majoritatea oamenilor moderni au ADN provenit de la oamenii de Neanderthal, singurii care nu au un stramos din randurile speciei care a disparut acum aproximativ 30.000 de ani fiind africanii care traiesc la sud de Sahara, se arata intr-o cercetare a Institutului de Biologie si Evolutie din Barcelona.

Studiile recente au indicat ca, in randul populatiei europene si asiatice, intre 1% si 4% din genom provine de la oamenii de Neanderthal. Cercetatorii cred ca oamenii moderni au avut de profitat de pe urma acestui schimb de ADN, un rezultat fiind intarirea sistemului imunitar, gratie aportului venit de la oamenii de Neanderthal, specie care a trait in emisfera nordica in plina era glaciara.

Studiul genomului oamenilor de Neanderthal arata ca acestia au mai multe caracteristici genetice in comun cu non-africanii si nici una cu populatiile de africani aflati la sud de Sahara.

Cercetatorii au analizat 780.000 de variatii genetice din ADN-ul recoltat de la 125 de africani. Daca la africanii din sudul Saharei nu au fost gasite urme de ADN provenit de la Neanderthali, la cei din nordul Saharei s-a observat un lucru interesant. In randul persoanelor provenite din populatii izolate, care nu au intrat in contact cu europeni sau asiatici, procentul de ADN provenit de la oamenii de Neanderthal era la fel de mare sau mai mare ca cel al europenilor si al asiaticilor.

Acest lucru sugereaza ca ADN-ul provine de la stramosii care s-au imperecheat cu Neanderthali, nu de la contactul cu europenii care aveau deja aceste urme de ADN.

Cercetatorii spun ca, cel mai probabil, nu oamenii de Neanderthal au fost cei care au venit in nordul Africii si au intrat in contact cu oamenii moderni, ci ca intalnirea s-ar fi petrecut undeva in Orientul Mijlociu, oamenii moderni migrand, la un moment dat, inapoi in nordul Africii, inlocuind sau asimiland populatiile care traiau aici. Migratia inapoi in Africa nu a depasit insa limita Saharei, oamenii moderni din sudul continentului pastrandu-si genomul original.

Studiul sugereaza si ca oamenii moderni care au colonizat restul planetei nu proveneau din nordul Africii, ci, mai degraba, de pe coasta estica a continentului. 

Sursa: jurnalul.roloading...

Adauga un comentariu