News Flash:

Hartuirea sexuala

20 August 2007
1084 Vizualizari | 0 Comentarii
Hartuirea sexuala este o situatie in fata careia majoritatea romanilor nu stiu sa se apere si nu apeleaza la legislatia in vigoare si la organismele abilitate pentru rezolvarea unor astfel de cazuri.
Hartuirea sexuala se poate manifesta prin diferite modalitati: privire insistenta, remarci sexuale, comentarii sub forma de propuneri, atingeri, avansuri sexuale.
La locul de munca, cele mai cunoscute forme de agresiune sexuala sunt: avansurile sau propunerile direct sexuale, mai ales privind gradarea personalului feminin pe scara ierarhica a serviciului; intimidarea sau excluderea angajatilor de sex feminin de la activitati importante; crearea unei atmosfere ostile la locul de munca prin utilizarea glumelor cu conotatii sexuale sau prin afisarea materialelor cu un continut sexual explicit. Din pacate, hartuirea sexuala constituie un factor important care le determina pe reprezentantele sexului frumos sa-si paraseasca posturile, mai ales in momente cruciale ale carierei lor.

Art.4 din Legea nr. 202/ 2002 arata ca prin hartuire sexuala se intelege situatia in care se manifesta un comportament nedorit cu conotatie sexuala, exprimat fizic, verbal sau nonverbal, avand ca obiect sau ca efect lezarea demnitatii unei persoane si, in special, crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor.
Asa cum se prevede in art.11 din legea in discutie, constituie discriminare bazata pe criteriul de sex orice comportament nedorit, definit drept hartuire sau hartuire sexuala, avand ca scop sau efect: de a crea la locul de munca o atmosfera de intimidare, de ostilitate sau de descurajare pentru persoana afectata, precum si de a influenta negativ situatia persoanei angajate in ceea ce priveste promovarea profesionala, remuneratia sau veniturile de orice natura ori accesul la formarea si perfectionarea profesionala, in cazul refuzului acesteia de a accepta un comportament nedorit, ce tine de viata sexuala.
Codul penal prevede infractiunea de hartuire sexuala in art.203a: "Hartuirea unei persoane prin amenintare sau constrangere, in scopul de a obtine satisfactii de natura sexuala, de catre o persoana care abuzeaza de autoritatea sau influenta pe care i-o confera functia indeplinita la locul de munca, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda." Desigur ca victima hartuirii sexuale poate fi si o persoana de sex masculin.
Pentru a proba, de catre victima, faptul ca a fost hartuita sexual, aceasta va trebui sa pastreze copiile oricarui material ofensiv de la locul de munca; sa tina un jurnal in care sa detalieze informatiile si contextul hartuirii sexuale; sa povesteasca altor persoane ce i se intampla (prieteni intimi, colegi de birou).
In Romania nu au existat si nu exista cauze inregistrate la Judecatorii avand ca obiect hartuirea sexuala.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2718 (s) | 22 queries | Mysql time :0.159201 (s)