Educatie intima

Hartuirea sexuala poate fi cauza unor afectiuni

Publicat: 28 mart. 2019

Un studiu recent a descoperit ca hartuirea si agresiunea sexuala sunt asociate cu probleme de sanatate fizica si psihica pe termen lung la femei. Miscarea #MeToo, pe langa cresterea gradului de constientizare, a oferit oamenilor o voce ca sa vorbeasca atunci cand au fost nedreptatiti, hartuiti sau agresati sexual. Studiul arata ca nu numai ca hartuirea sexuala si asaltul sunt extrem de raspandite astazi, dar pot avea si consecinte negative asupra sanatatii femeilor, in mod special. Fenomenul a inceput oficial in 2007 si a fost creat ca o modalitate de a expune public cazuri de hartuire si agresiune sexuala in Statele Unite. Miscarea a castigat un impuls in 2017, in mare parte ca rezultat al scandalurilor sexuale de la Hollywood.

Iar acest studiu, publicat de curand in JAMA Internal Medicine, arata ca femeile care fusesera agresate sexual aveau de trei ori mai multe sanse sa aiba simptome depresive majore si nivele de anxietate de doua ori mai mari decat femeile care nu trecusera prin asa ceva. Femeile care fusesera hartuite sexual aveau tensiunea mai mare decat cele care nu trecusera prin astfel de incidente. Atat agresiunea, cat si hartuirea sexuala, au fost asociate cu insomnii sau o calitate proasta a somnului. Aceste asocieri erau inca valabile si dupa ce cercetatorii au luat in considerare factorii medicali si socioeconomici. Iar autorii au notat ca insomniile, starile depresive si anxietatea duc la deteriorarea puternica a sanatatii pe termen lung.

Informatiile provin de la un grup de 304 femei sanatoase cu varste intre patruzeci si saizeci de ani care au fost recrutate, initial, pentru un studiu despre sanatatea inimii si menopauza. Echipa le-a intrebat pe femei daca fusesera hartuite sexual la munca sau in general – 19 procente au raspuns ca au fost hartuite la locul de munca, 22 de procente au spus ca au fost hartuite in alte medii, iar zece procente au experimentat ambele forme de hartuire.

In Romania, hartuirea la modul general şi in special hartuirea la locul de munca nu se bucura de un temei juridic complex care sa ajute o victima in instanta sau in fata unei institutii de control. Codul Penal valabil in prezent in Romania nu face nicio referire la hartuirea la locul de munca si nu face diferente intre hartuirea morala, sexuala, psihologica sau de alta natura. Pretinderea in mod repetat de favoruri de natura sexuala in cadrul unei relatii de munca sau al unei relatii similare, daca prin aceasta victima a fost intimidata sau pusa intr-o situatie umilitoare, se pedepseşte cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.

Studio Videochat Iasiloading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit