Mozaic muzical

Haydn si Mozart cu Orchestra de Camera Radio la Sala Radio

Publicat: 12 ian. 2017
3

Orchestra de Camera Radio invita publicul meloman miercuri, 18 ianuarie 2017, ora 19.00, la Sala Radio la un nou concert ce il are ca dirijor pe Gottfried Rabl, iar ca solist pe pianistul Csiky Boldizsar. Programul va fi unul in nota clasica,  fiind compus din Simfonia nr. 1 in Re major, Hob I:1 de Haydn, Concertul nr. 23 in La major pentru pian si orchestra, KV 488 de Mozart si Serenada in Re major nr. 5, op. 53 de R. Fuchs.

Nascut in Viena, Austria, Gottfried Rabl a studiat pianul si cornul francez. Detine masterate in interpretare muzicala, sectia corn, in dirijat si instruire vocala de la Universitatea de Muzica din Viena. A fost beneficiarul unei burse in dirijat la Helsinki unde, pentru mai multi ani,  a fost dirijorul, pianistul si compozitorul unui renumit ansamblu de muzica contemporana numit „Teatrul Silentios”. Mai tarziu, a inceput o stransa colaborare cu Leonard Bernstein la Viena, Milano si in SUA, timp in care Rabl a fost asistentul muzical si editorul ultimei opere a lui Bernstein, intitulata „Un loc linistit”. A urmat apoi studiile masterale ale Universitatii Indiana din SUA, unde a fost si dirijorul orchestrei simfonice locale si al unui ansamblu de muzica contemporana. Aclamat in presa pentru intensitatea si forta cu care dirijeaza muzica secolului 20, Gottfried Rabl este frecvent intalnit la pupitrul orchestrelor precum: Orchestra Simfonica Radio din Viena, ansamblul recunoscut international sub numele „Die Reihe”, Orchestra de Concert Viena, Corul Radio si Corul de Concert din Viena.

Dintre colaborarile deosebite pe care le-a avut de-a lungul carierei se numara un proiect de succes care prezinta muzica clasica tinerilor ascultatori si o serie de reprezentatii la „Dance Quarter” in Viena, intitulate „Piese de Miscare pentru orchestra”, unde Orchestra Radio sub bagheta maestrului Rabl a lucrat impreuna cu cinci binecunoscuti coregrafi internationali, participand atat muzical cat si fizic in cadrul spectacolului. Pe plan international Rabl a lucrat cu foarte multe orchestre, dintre care amintim: NDR Filarmonica Radio din Hannover, Orchestra Simfonica din Praga, Orchestra Simfonica „Queensland” din Australia, Filarmonica „George Enescu” din Bucuresti, etc. A inregistrat pentru BMG-Ariola si pentru casele de discuri Orfeo si cpo din Germania , dar si pentru SONY Classical. Interesul sau se indreapta catre repertoriul mai putin cunoscut al compozitorilor uitati,  pentru a incerca sa ii prezinte intr-un context nou si sofisticat, care sa le ofere recunoasterea calitatilor componistice de la prima auditie. Numeroasele sale inregistrari alaturi de Orchestra Simfonica Radio din Viena cuprind un spectru larg si variat de stiluri muzicale.

Ultimele sale inregistrari au primit numeroase aprecieri din partea criticilor. Aceste inregistrari contin premiere mondiale ale celor noua Simfonii de Egon Wallesz, imprimate cu inovativa casa germana de discuri cpo. Primele doua CD-uri au primit evaluari extraordinare in Europa, dar si in Statele Unite ale Americii, fiind  nominalizate la Premiile Grammy si Midem in 2004 pentru cea mai buna inregistrare a unor compozitii ale secolului XX.

Trei CD-uri cu tenorul italian Enrico Caruso, a carui voce a fost pentru prima data separata digital de inregistrarea cu vechea orchestra si apoi acompaniata delicat de catre Orchestra Simfonica Radio din Viena sub bagheta dirijorului Gottfried Rabl, s-au vandut in peste 100.000 de copii fiecare. Primul dintre ele a primit prestigiosul premiu Echo din Germania.

La aniversarea de 40 de ani a Orchestrei Simfonice Radio din Viena, Gottfried Rabl a inregistrat 102 miniaturi de compozitori austrieci scrise special pentru aceasta ocazie si dedicate orchestrei. Recent dirijorul a inregistrat un CD cu lucrari ale compozitorilor chinezi Shuya Xu si Deqing Wen pentru casa de discuri Naxos si coloana sonora a filmului german/austriac „Masurand Lumea”, care a fost inregistrat si scos pe piata in 2013.
Dirijorul Gottfried Rabl este de asemenea activ pe scenele de concert din Europa si Asia ca si pianist, in formatii de muzica de camera si ca si acompaniator. Amintim aici doua dintre festivalurile la care este mereu prezent: „Salzburg Festival” si „Dresdner Musikfestspiele”.

Csíky Boldizsár jr. s-a nascut la Reghin pe 25 noiembrie 1968 si, din copilarie, a demonstrat surprinzatoare calitati muzicale. A urmat Liceul de Arta din Targu Mures, unde i-a avut ca profesori pe Szőnyi Márta si Ávéd Silló Éva. Si-a continuat studiile la Academia de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj cu profesorii Ileana Prada si Dana Borsan, iar la compozitie cu Hans Peter Türk. Ca student a castigat cinci premii nationale de interpretare pianistica, iar in 1994 a primit premiul „Cella Delavrancea” acordat de maestrul Dan Grigore. Din anul 1991 a urmat cursuri postuniversitare cu Maestrul Jenő Jandó, profesor universitar la Academia de Muzica „Franz Liszt” din Budapesta. In 1992 a primit o bursa de studii la cursurile de maiestrie din Lübeck (Germania) cu profesorul Lev Naumov. Intre anii 1993-1997 participa la cursurile de maiestrie sustinute de profesorul Walter Krafft din München. In 1998 participa la recomandarea maestrului Dan Grigore la cursul de vara de la Fontainebleau (Franta), unde frecventeaza cursurile profesorilor Gabi Cassadesus, Philippe Bianconi si Philippe Entremont. In anul 2000, dupa numeroase colaborari, aproximativ 40 de concerte pe an, directorul muzical (Walter Krafft) al institutiei Münchener Musikseminar (Germania) ii acorda titlul de solist permanent. A sustinut concerte cu toate orchestrele simfonice din Romania si a realizat mai multe inregistrari: CD, la Radio si TV. A fost invitat in repetate randuri ca membru al juriului concursurilor internationale de pian, sustinand de asemenea cursuri de maiestrie in tara si in strainatate.

Ca artist interpret, a sustinut peste 800 de concerte si recitaluri in toate centrele muzicale din tara si peste hotare: Austria, Anglia, Bulgaria, Elvetia, Franta, Germania, Italia, Scotia, Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Cehia, America si Japonia. A colaborat cu dirijori de talie mondiala printre care amintim: Erich Bergel, Ion Baciu, Emanuel Elenescu, Emil Simon, Petre Sbarcea, Ludovic Bács, Aczél Ervin, Remus Georgescu, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Ilarion Ionescu-Galati, Sabin Pautza, Edvard Tschivzhel, Kocsis Zoltán, etc. A colaborat in diferite formatii camerale, cu artisti consacrati precum: Ruha István, Ligeti Diana, Carmen Gurban, Gaetano d´Espinosa, Fenyő László, Rolf Herbrechtsmeyer, Andreas Henkel, Valentin Arcu, Dan Grigore, Jandó Jenő, Cvartetul Transilvan, Cvartetul Gaudeamus, Trio Moscova, etc. In anul 2006 obtine titlul de Doctor in muzica cu lucrarea Stileme ale creatiei pianistice la A. Skriabin – de la postromantic la modern. In prezent ocupa functia de profesor universitar la Academia de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj. Studentii clasei sale de pian sunt distinsi cu premii la concursurile de pian din tara si din strainatate, unii dintre ei avand deja o activitate concertistica si pedagogica bogata.

Adauga un comentariu