News Flash:

Hayssam nu-i adus in Romania

9 Ianuarie 2010
643 Vizualizari | 0 Comentarii
Omar Hayssam
Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti (MJLC) arata ca nu a solicitat extradarea lui Omar Hayssam pentru ca nu a fost informat oficial de Biroul National Interpol cu privire la localizarea acestuia in Siria sau pe teritoriul altui stat. Ministerul Justitiei precizeaza ca nu a fost informat oficial de catre Biroul National Interpol pana la aceasta data cu privire la localizarea lui Omar Hayssam in Republica Araba Siriana sau pe teritoriul altui stat. In 5 mai 2009, Ministerul Justitiei a transmis autoritatilor competente siriene, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, cererea de comisie rogatorie formulata de Curtea de Apel Bucuresti in dosarul nr. 8263 /2/2007, adica dosarul in care armatorul Mustafa Tartoussi si alte persoane sunt judecate pentru fuga sirianului din Romania. Cauza a fost stramutata la Curtea de Apel Oradea.

Procedura de extradare intre Romania si Republica Araba Siriana este reglementata, in prezent, de Conventia intre Republica Socialista Romania si Republica Araba Siriana privind asistenta juridica in materie civila, familiala si penala, publicat in Buletinul Oficial nr 19 din 5 martie 1979. Potrivit acestui tratat bilateral, partile contractante se angajeaza sa-si predea reciproc, potrivit regulilor si conditiilor prevazute in prezenta conventie, in vederea urmaririi penale, judecarii sau executarii pedepsei, persoanele care se gasesc pe teritoriul uneia din cele doua parti contractante. Decizia in sensul extradarii sau nu a unei persoane din Republica Araba Siriana in Romania este luata exclusiv de autoritatile siriene dupa primirea cererii de extradare. Potrivit articolului 30 al tratatului in vigoare, prin exceptie, nu pot fi extradate din Republica Araba Siriana persoanele care la data primirii cererii de extradare sunt cetateni ai partii solicitate.

In anul 2009, Ministerul Justitiei a raspuns solicitarii MAE si a elaborat un nou tratat de extradare. Proiectul de tratat a fost inaintat pe cale diplomatica partii siriene si vizeaza crearea unui cadru general in materia extradarii, si nu o situatie specifica. Ministerul Justitiei nu a primit, pana la acest moment, nici de la partea siriana, nici de la MAE, acceptul, obiectii ori contrapropuneri cu privire la documentul inaintat. Potrivit MAE, proiectul de tratat se afla in prezent in analiza partii siriene. Omar Hayssam a fost condamnat in lipsa, definitiv, in 2008, la 20 de ani de inchisoare, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie. Hayssam este urmarit general national si international, in baza unui mandat de arestare preventiva emis in lipsa de catre Curtea de Apel Bucuresti.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1417 (s) | 22 queries | Mysql time :0.037363 (s)