Secretele istoriei

Heinz Guderian, marele strateg al Germaniei Naziste

Publicat: 16 ian. 2014
Heinz Wilhelm Guderian a fost un general si teoretician militar al armatei germane a Germaniei Naziste in timpul celui de-al doilea razboi mondial, specialist in tancuri.
Panzerele au fost construite si au luptat conform lucrarilor lui, dintre care cea mai cunoscuta este Achtung – Panzer! A detinut postul de comandant al Corpului Panzer, comandant al armatei Panzer, Inspector-General al Trupelor Blindate, si Sef al OKH. A avansat pana la rangul de general (Generaloberst) sau general-locotenent in iulie 1940. Desi nu a devenit niciodata Feldmaresal, Guderian este recunoscut ca unul din cei mai de seama generali ai celui de-al doilea razboi mondial.
Guderian s-a nascut la Kulm, Prusia Occidentala. Din 1901 pana in 1907, Guderian a studiat la diverse scoli militare. S-a inrolat in Armata in 1907 drept cadet in Jäger Bataillon Nr. 10. Tatal lui era pe atunci comandantul batalionului. In 1911 Guderian s-a alaturat celui de-al treilea Telegraphen-Bataillon (Batalion fara-fir), Prussian Army Signal Corps. In Octombrie 1913 s-a casatorit cu Margarete Goerne, cu care a avut doi fii.

Vezi si Erich von Manstein, cel mai „luminat” dintre generalii lui Hitler 

In timpul Primului razboi mondial, a servit ca ofiter de transmisiuni. Dupa razboi, Guderian a ramas in armata germana (Reichswehr), redusa la 100.000 de oameni, unde s-a specializat in blindate. Vorbind cursiv engleza si franceza, a fost influentat de teoreticienii militari britanici J.F.C. Fuller si, in mai mica masura, B.H. Liddell Hart, ca si de scrierile – pe atunci necunoscutului – Charles de Gaulle. Aceste lucrari au fost chiar traduse in germana de Guderian. Achtung – Panzer! a fost scrisa intre 1936 – 1937 ca o explicatie a teoriilor lui Guderian despre rolul tancurilor si avioanelor in razboiul modern. Fortele Panzer pe care le-a creat au devenit punctul central al puterii armatei germane in al doilea razboi mondial, si au luptat conform cu ceea ce avea sa fie cunoscut ca doctrina blitzkrieg. Pana in ziua de azi, contributiile sale la tacticile cu arme combinate sunt studiate in scolile militare de elita ale Statelor Unite, West Point, si ale Marii Britanii, Sandhurst.
Ca si multi profesionisti militari germani, lui Guderian ii displaceau nazistii si incercarile acestora de a politiza armata. A fost iritat de edictul nazist care a interzis evreilor sa faca parte din fortele armate si a incetat plata pensiilor veteranilor de razboi evrei, si s-a gandit sa protesteze demisionand. Colegii sai militari si perspectivele unei cariere militare stralucite l-au facut insa sa se razgandeasca.
In cel de-al doilea razboi mondial, Guderian a fost mai intai comandant al Armatei a XIX-a in timpul invaziei Poloniei si invaziei Frantei. A condus personal atacul care a traversat Padurea Ardeni, a trecut raul Meuse si a rupt liniile franceze la Sedan. Grupul de Panzere al lui Guderian a condus „cursa catre mare” care a incercuit partea principala a armatelor Aliate. Campania Wehrmacht-ului in Vest si actiunile lui Guderian pe acest front sunt excelent descrise in lucrarea lui Karl-Heinz Frieser, „Blitzkrieg-Legende. Der Westfeldzug 1940”. Versiunea in limba romana a acesteia a aparut la Editura Militara sub titlul Mitul Blitzkrieg-ului. Campania din Vest a Wehrmacht-ului. 1940.
In 1941 a comandat Grupul de Panzere Guderian in Operatiunea Barbarossa, invadarea de catre Germania a Uniunii Sovietice, primind Crucea de cavaler cu Frunze de Stejar in luna iulie a aceluiasi an. Din 5 octombrie 1941 a condus A doua armata Panzer. In timpul campaniei Barbarossa, a condus fortele Panzer in avansari rapide, conform cu doctrina Blitzkrieg si a fost poreclit de soldatii sai „Schneller Heinz” (Heinz cel Rapid). Avangarda sa de blindate a capturat orasul Smolensk intr-un timp remarcabil de scurt si era pregatita de asaltul final asupra Moscovei cand i s-a ordonat sa se indrepte spre Kiev (vezi decizia Loetzen). I s-a luat comanda pe 25 decembrie 1941 pentru ca a ordonat o retragere, in ciuda ordinului lui Adolf Hitler, si trecut in rezerva in Oberkommando des Heeres’.
Dupa infrangerea germana in Batalia de la Stalingrad, Guderian a fost reactivat si pe 1 martie 1943 a devenit Inspector-General al Trupelor Blindate. Aici, responsabilitatile lui au fost supravegherea pregatirii, productiei si utilizarii fortelor Panzer germane. Pe 21 iulie 1944 a devenit Sef al OKH. Hitler l-a demis pe 28 martie 1945 dupa o cearta pe tema unui contraatac esuat al unui comandant militar, punand astfel punct unui lung sir de neintelegeri intre ei.
In ciuda protestelor guvernelor polonez si sovietic, Guderian nu a fost acuzat de nici o crima de razboi la Procesele de la Nurnberg, intrucat actiunile si comportamentul sau au fost cele ale unui soldat profesionist. Polonia a argumentat ca la Batalia de la Wizna, Guderian l-ar fi amenintat pe comandantul polonez Władysław Raginis cu impuscarea prizonierilor de razboi daca acesta nu ar fi ordonat capitularea fortelor poloneze ramase. Unii istorici militari considera aceasta o cacealma, dar polonezii nu sunt de acord. Guderian a acceptat de asemenea o proprietate in nou anexata regiune Warthegau (care devenise parte a Germaniei), in ceea ce fusese inainte Polonia. Proprietarii anteriori fusesera evacuati. Dupa retragerea sa in 1942, a primit un cadou in bani din partea lui Hitler.
Guderian s-a predat trupelor americane pe 10 mai 1945 si a ramas ca prizonier de razboi pana in 1948 cand a fost eliberat. A murit pe 14 mai 1954 in Germania de Vest.
Fiul lui Guderian, Heinz Günther Guderian a devenit General in Bundeswehr si NATO dupa razboi.


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit