Boli si tratamente

Hemocromatoza, boala in care fierul nu te face mai puternic

Publicat: 20 dec. 2010

Hemocromatoza sau „diabetul bronzat” este cauzata de excesul de fier si afecteaza unul din 300 de europeni.

Credinta populara a asociat dintotdeauna fierul cu taria si energia. De la celebrele desene animate cu Popeye dand pe gat conservele de spanac (unul din alimentele bogate in fier) una dupa alta si pana la legendarul „John de Fier”, fierul a intrat in constiinta oamenilor ca mineralul care te face mai puternic, care nu poate lipsi din alimentatie. Prea mult fier insa, strica, iar excesul poarta si un nume: hemocromatoza.

Simptome
Hemocromatoza sau „diabetul bronzat” este cea mai frecventa boala ereditara din Europa, afectind una din 200-300 de persoane.  Afectiunea se datoreaza unei anomalii genetice, defectul fiind situat la nivelul cromozomului 6, gena HFE. Pacientii homozigoti prezinta o supraincarcare cu fier predominant in piele, ficat, pancreas si alte tesuturi, manifestata prin ciroza, diabet zaharat, artropatii, insuficienta cardiaca, hiperpigmentare, disfunctii sexuale.
 
Barbatii mai afectati decat femeile
La persoanele cu hemocromatoza absorbtia zilnica de fier din intestin este mai mare decit necesarul organismului. Cum corpul nu poate creste excretia de fier acesta se acumuleaza. O persoana cu hemocromatoza poate depozita in organism 20 g de fier pina la 40-50 de ani. Femeile acumuleaza mai putin fier decit barbatii deoarece acestea prezinta pierderi de singe prin menstruatie si hranirea la sin a sugarilor. Astfel ele vor prezenta simptomele bolii cu 10 ani mai tirziu decit barbatii.

Tratament prin flebotomie
Diagnosticul se bazeaza pe un grad mare de suspiciune. Hemocromatoza se manifesta mai rar inainte de 20 de ani, cel mai adesea simptomele apar intre 40-60 de ani. Examenele biochimice sunt in general aproape normale. Fierul seric este in jur de 220µg/dl, saturarea transferinei este de 90% si feritina este posibil crescuta. Cea mai specifica metoda de diagnostic consta in evidentierea defectului genetic.
Scopul tratamentului este eliminarea fierului inainte de a produce leziuni ireversibile. Odata diagnosticata hemocromatoza este tratata prin flebotomie sau prin medicamente chelatoare, administrate zilnic.

Transplantul hepatic este indicat in ciroza si carcinom hepatocelular, doua dintre complicatiile bolii. Dupa transplant rata de supravietuire la 1 si 5 ani este de 58% si 42%. Cresterea mortalitatii post-transplant se datoreaza in special infectiilor si complicatiilor cardiace.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit