Boli si tratamente

Hemoglobina crescuta: ce poate provoca un numar ridicat de celulele rosii

Publicat: 21 mai 2021
celule rosii
Mulți factori pot afecta nivelul hemoglobinei.

Hemoglobina este o proteină din celulele roșii din sânge care ajută sângele să transporte oxigen în tot corpul. Hemoglobina conține fier, care conferă sângelui culoarea roșie. Atunci când numărul de celule rosii este mai mare decât în ​​mod normal, poate fi un semn al unei probleme de sănătate.

Numărul normal de hemoglobină este de 14 până la 17 gm / dL (grame pe decilitru) pentru bărbați și de 12 până la 15 gm / dL pentru femei. Nivelurile de hemoglobină depind de mulți factori, inclusiv vârsta, rasa, sexul și starea generală de sănătate a persoanei.

Hemoglobina este de obicei măsurată ca parte a numărului complet de sânge (un test de sânge de rutină), împreună cu hematocrit (procentul din sânge care este alcătuit din globule roșii), pentru a ajuta la diagnosticarea afecțiunilor medicale și pentru a afla mai multe despre starea de sănătate a persoanei.

Ce poate provoca un număr ridicat de celulele roșii

Mulți factori pot afecta nivelul hemoglobinei. Uneori, o hemoglobina crescuta este rezultatul stilului de viață sau al unui efect secundar al administrării medicamentelor.

Condițiile medicale care pot provoca niveluri ridicate de hemoglobină includ:

Policitemia vera (măduva osoasă produce prea multe celule roșii)
Boli pulmonare precum BPOC, emfizem sau fibroză pulmonară (țesutul pulmonar devine cicatric)
Boli de inimă, în special boli cardiace congenitale (copilul se naște cu aceasta)
Tumori renale
Deshidratare (din cauza diareei sau a lipsei de lichide)
Hipoxie (niveluri scăzute de oxigen in sânge)
Expunerea la monoxid de carbon (de obicei legată de fumat)

Factorii stilului de viață care pot provoca un număr ridicat de hemoglobină includ:

Tigari
Locuind la o altitudine mare
Luați medicamente care îmbunătățesc performanța, cum ar fi steroizi anabolizanți (de exemplu, testosteron sintetic) sau eritropoietină

La ce mă pot aștepta când medicul meu constată o hemoglobina crescuta

Medicii găsesc de obicei un număr mare de celule rosii atunci când efectuează teste pentru o altă problemă de sănătate. Medicul dumneavoastră poate efectua teste suplimentare pentru a determina cauza nivelurilor mai ridicate de hemoglobină. Aceste teste pot căuta afecțiuni care determină organismul să producă prea multe celule roșii in sânge sau tulburări care vă restricționează aportul de oxigen.

Cum se tratează o hemoglobina crescuta

Dacă o afecțiune cauzează niveluri crescute de hemoglobina, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o procedură sau un medicament pentru a o reduce.

Într-o procedură numită flebotomie, un profesionist din domeniul sănătății introduce un ac în venă și extrage sângele printr-un tub, într-o pungă sau recipient. Este posibil să aveți nevoie de această procedură în mod repetat până când nivelul de hemoglobină este aproape de normal.

Tags:
Adauga un comentariu