Secretele istoriei

Henric al V-lea al Angliei – Perioada de dinainte de accederea la domnie

Publicat: 19 ian. 2015

Henric al V-lea (9 august sau 16 septembrie 1387 – 31 august 1422) a fost regele Angliei intre 1413 si 1422. Henric a fost fiul lui Henric al IV-lea Bolingbroke.

Data nasterii sale este incerta, fiind indicat fie anul 1386, fie 1387. S-a nascut intr-o familie care parea sa nu aiba nici o sansa de a accede la tronul Angliei, insa Henric al IV-lea a lasat un regat consolidat si a reusit pentru scurta vreme sa uneasca cele doua coroane ale Frantei si Angliei.

Vezi si Viata lui Henric al III-lea al Angliei

In anul 1398, regele Angliei, Richard al II-lea l-a exilat pe tatal sau si l-a luat in custodia sa pe printul Henric. Un an mai tarziu, Henric Bolingbroke s-a intors in Anglia, a reusit sa-l inlature pe regele Richard si s-a proclamat rege, sub numele de Henric al IV-lea.

Vezi si Pretentia Mariei Stuart la tronul Angliei

Henric a fost numit duce de Lancaster si a jucat un rol deosebit in administrarea regatului, fiind de fapt conducatorul armatei engleze si cel in numele caruia s-a facut administrarea regatului. In anul 1403, a invins fortele lui Harry Hotspur, iar pana in 1408 a luptat contra fortelor lui Owen Glendover din Tara Galilor.

Din cauza agravarii starii de sanatate a tatalui sau, Henric a jucat un rol esential in guvernarea regatului Angliei. Cu toate acestea, in 1411, Henric al IV-lea l-a inlaturat din consiliul regatului, din motive ramase obscure. In 1413, la moartea tatalui sau, Henric devine rege al Angliei, sub numele de Henric al V-lea.loading...

Adauga un comentariu