Coronavirus

Herman Berkovits, despre succesul vaccinării în Israel: 70% dintre vârstnici s-au vaccinat

Publicat: 18 ian. 2021
Herman Berkovits, medicul lui Benjamin Netanyahu
Herman Berkovits, medicul lui Benjamin Netanyahu

Herman Berkovits, medicul lui Benjamin Netanyahu, a vorbit despre succesul campaniei de vaccinare anit- COVID-19 în Israel.

Herman Berkovits a declarat că în proporţie de peste 70 la sută persoanele în vârstă de peste 65 de ani au fost vaccinați  împotriva COVID-19.

„Israel e pe primul loc pe numărul de locuitori vaccinaţi. Azi au ajuns la aproape 2 milioane de cetăţeni vaccinaţi. Aproape 21 la sută din populaţia Israelului e vaccinată. Ceea ce este important, dintre persoanele de peste 65 de ani au fost vaccinate peste 70 la sută dintre persoanele din această categorie. Este foarte important pentru noi!”, a declarat Herman Berkovits.

Herman Berkovits, cum l-a sfătuit pe Benjamin Netanyahu să se vaccineze

Medicul lui Benjamin Netanyahu a spus ce l-a întrebat Benjamin Netanyahu despre vaccinul anti COVID-19 şi cum a luat acesta decizia de a fi primul vaccinat.

„În urmă cu trei săptămâni a început vaccinarea. Eu am dat primul vaccin premierului israelian. Într-o dimineaţă, mă cheamă la el şi îmi spune că vrea să mă întrebe ceva. Îmi spune că e destul de sănătos el. Eu i-am zis că e chiar sănătos, nu destul de sănătos, dar am vrut să ştiu de ce mă întreabă. Eu sunt obligat să dau anual la media israeliană un proces verbal cu starea de sănătate a premierului. Şi chiar cu câteva săptămâni înainte am dat acest proces verbal, de asta am fost mirat când m-a întrebat.

Mi-a spus «numai tu şi încă o persoană ştiţi asta. Vreau să fiu primul vaccinat din Israel». Am rămas pe moment perplex, vă daţi seama. Întrebarea e grea. Eu trebuie să dau acordul ca să facă el vaccinul, e şi o mare responsabilitate. M-am gândit exact zece secunde şi i-am spus că e absolut sănătos şi poate să facă vaccinul. Cu aprobarea mea, când a luat primele doze de la aeroport, a dat această declaraţie, că vrea să fie primul vaccinat. A fost ceva deosebit, vă spun. A dat curaj populaţiei şi a dat un exemplu!“, a menționat Herman Berkovits.

Benjamin Netanyahu, primul care s-a vaccinat

Israel a primit miercuri, 9 decembrie, primele sale vaccinuri anti-COVID de la Pfizer, a anunţat premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Premierul israelian a declarat că a vrea să fie primul din ţară care se va vaccina, pentru a da exemplu, informează AFP.

Aceste prime vaccinuri au sosit cu mare pompă cu un zbor cargo al companiei DHL pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, întâmpinat de premierul Netanyahu zâmbitor.

„Este o zi de sărbătoare pentru Israel! Intenţionez să fiu primul care se va vaccina în Israel, pentru a da exemplu populaţiei”, a declarat atunci Benjamin Netanyahu.

Costuri imense pentru cel de-al treilea lockdown în Israel

Shira Greenberg, economistul-şef al ministerului, a declarat că acest lockdown va costa economia israeliană 3 miliarde de şekeli pe săptămână, măsura fiind planificată în prezent pentru două săptămâni.

Costul va fi mult mai mare dacă lockdown-ul se prelungeşte pentru încă două săptămâni, în cazul în care morbiditatea nu scade semnificativ, potrivit deciziei Cabinetului Corona israelian.

Cu toate acestea, potrivit unui studiu realizat pentru Camera Organizaţiilor şi Afacerilor Independente din Israel, daunele totale aduse economiei israeliene din cauza viitorului lockdown vor ajunge la 26,8 miliarde de şekeli.

Website-ul de ştiri în limba ebraică Ynet a anunţat că biroul prim-ministrului şi Ministerul de Finanţe pregătesc un alt plan de ajutor pentru sectorul de afaceri din cauza celui de-al treilea lockdown.

Adauga un comentariu