Sanatate

Hernia de disc nu se vindecă singură! Din ce cauze apare, ce simptome prezintă și cum se tratează afecțiunea

Publicat: 20 sept. 2022
o femeie în maiou alb cu durere de spate
Chiar și ridicarea unor obiecte grele poate duce la apariția herniei de disc.

Mulți pacienți, care suferă de această afecțiune, ar trebui să știe că hernia de disc nu se vindecă singură. Iată din ce cauze apare, cum se manifestă și care este cel mai bun tratament, care promite să te scape de boală fără operație.

Hernia de disc este o afecțiune care își face apariția în momentul în care un disc intervertebral se deteriorează. Acest lucru determină ieșirea la suprafață a conținutului gelatinos elastic al discului și apariția unor simptome deranjante. Printre acestea, se numără: durerea, amorțeala și slăbiciunea la nivelul mâinilor sau picioarelor. De precizat este că nu toate persoanele care se confruntă cu hernie de disc experimentează astfel de simptome.

De cele mai multe ori, hernia de disc se tratează chirurgical, însă medicii recomandă folosirea unor metode alternative. În continuare, află care sunt acestea și cum se manifestă hernia de disc.

reprezentare 3d a herniei de disc
Hernia de disc este o afecțiune care își face apariția în momentul în care un disc intervertebral se deteriorează.

Hernia de disc nu se vindecă singură! Cauze și simptome frecvente

Hernia de disc este adesea întâlnită la persoanele vârstnice, deoarece, odată cu trecerea timpului, discurile intervertebrale își pierd o parte din conținutul de apă, fapt ce le scade flexibilitatea. Astfel, chiar și la efort mic sau o răsucire minoră, discurile intervetebrale, fiind mai firave, se rup mai ușor.

Chiar și ridicarea unor obiecte grele poate duce la apariția herniei de disc. Fiindcă adesea sunt folosiți mușchii spatelui, în loc de cei ai picioarelor sau ai coapselor pentru ridicarea obiectelor voluminoase și grele, se produce o fisură, ce generează hernia de disc.

În plus, durerea, amorțeala sau slăbiciunea la nivelul mâinilor sau picioarelor pot fi determinate de compresia exercitată asupra nervilor măduvei spinării, care, în timp, duce la apariția unui disc herniat.

Principalele simptome care anunță o hernie de disc sunt următoarele: durere de picior sau de mână (care se intensifică atunci când tușești, strănuți sau când îți miști coloana în anumite poziții), amorțeală sau furnicături (apar în partea corpului în care se află nervii afectați) sau slăbiciune (acest simptom poate afecta abilitatea de a ține sau de a ridica lucruri).

În cazul în care durerea cervicală sau de spate iradiază în picior sau în mână, ori dacă este însoțită de amorțeală, furnicături sau slăbiciune, este cazul să iei legătura cu un medic.

o femeie care are durere de spate
Hernia de disc este adesea întâlnită la persoanele vârstnice, deoarece, odată cu trecerea timpului, discurile intervertebrale își pierd o parte din conținutul de apă, fapt cele scade frelxibilitatea.

Tratamentul herniei de disc. Cum să tratezi afecțiunea fără operație

Dacă suferi de hernie de disc, trebuie să știi că afecțiunea se poate trata și fără operație. Bineînțeles, doar în cazurile incipiente și doar dacă medicul este de acord cu acest lucru.

Ca metode alternative de tratare a herniei de disc pot fi luate în calcul fizioterapia și kinetoterapia. Tratamentul poate include măsuri personalizate, de tipul: exerciții de kinetoterapie, fizioterapie, injecții cu cortizon, evitarea unor eforturi sau poziții dăunătoare, unguente, medicamente antiinflamatorii și/sau miorelaxante.

Tratamentul complementar cuprinde: yoga, masajul terapeutic sau acupunctura.

un medic care controlează un pacient
Dacă suferi de hernie de disc, trebuie să știi că afecțiunea se poate trata și fără operație.Adauga un comentariu