Sanatate

Hernie de disc: Ce înseamnă, care sunt simptomele și cum poate fi tratată

Publicat: 28 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Hernie de disc Ce înseamnă care sunt simptomele și cum poate fi tratată
Hernia de disc poate fi provocată și de folosirea mușchilor spatelui, în loc de cei ai picioarelor sau coapselor, pentru ridicarea unor obiecte grele.

Hernia de disc apare în momentul în care un disc intervertebral se deteriorează, fapt ce permite ca interiorul său gelatinos elastic să iasă la suprafață. Acest lucru înseamnă că își vor face apariția durerea, amorțeala și slăbiciunea la nivelul mâinilor sau picioarelor.

De cele mai multe ori, hernia de disc apare odată cu înaintarea în vârstă, când discurile intervertebrale îți pierd o partea din cantitatea de apă conținută. În acest fel, le scade flexibilitatea, fiind expuse unui risc mai mare de rupere, chiar și la un minim efort sau o răsucire minoră. Cu alte cuvinte, este vorba despre rezultatul unei uzuri treptate, numită degenerarea discului.

Hernia de disc poate fi provocată și de folosirea mușchilor spatelui, în loc de cei ai picioarelor sau coapselor, pentru ridicarea unor obiecte grele.

indicațiile unui medic pentru hernia de disc
De cele mai multe ori, hernia de disc apare odată cu înaintarea în vârstă, când discurile intervertebrale îți pierd o partea din cantitatea de apă conținută.

Hernie de disc: Ce înseamnă și care sunt simptomele acestei afecțiuni

Majoritatea cazurilor de hernie de disc apar în partea inferioară a coloanei vertebrale, mai precis în zona lombară. Nu este exclus, însă, să apară și în zona cervicală. Simptomele acestei afecțiuni depind, în mare parte, de mărimea herniei de disc și de prezența compresiei nervoase.

Cele mai întâlnite simptome ale herniei de disc sunt: durere de picior sau de mână, amorțeală sau furnicături și slăbiciune musculară.

Durerea de picior sau de mână, provocată de apariția herniei de disc, poate să fie resimțită fie pe partea stângă, fie pe partea dreaptă. Extrem de rar se poate întâmpla compresia pe mai multe rădăcini nervoase, situaţie în care simptomele pot să apară la nivelul ambelor membre inferioare. În cazul în care discul herniat se află în zona cervicală, durerea va fi mai intensă în mână sau în umăr. În plus, durerea se poate intensifica la tuse, strănut sau când coloana vertebrală este răsucită.

În ceea ce privește amorțeala sau furnicăturile, acestea apar în partea corpului care prezintă nervii afectați.

Constituie urgență medicală, atunci când durerea cervicală sau de spate iradiază în picior sau mâna ori dacă este însoţită de amorţeală, furnicături sau slăbiciune.

hernie de disc lombară
Cele mai întâlnite simptome ale herniei de disc sunt: durere de picior sau de mână, amorțeală sau furnicături și slăbiciune musculară.

Tratament pentru hernia de disc

Tratamentul poate să constea într-un program de exerciții și administrare de medicamente, menite să amelioreze simptomele: medicamente antiinflamatorii care pot fi eliberate fără reţetă medicală, analgezice narcotice, anticonvulsiviante, relaxante musculare și injecţiile cu cortizon.

În cazul în care durerea nu cedează în câteva săptămâni, medicul vă poate recomanda să mergeți la fizioterapie. Terapeutul vă poate învăța exerciţii menite să minimizeze durerea în discul herniat.

Dacă tratamentele menționate nu dau rezultate în decurs de șase săptămâni, se recurge la intervenția chirurgicală, în special dacă vă confruntați cu amorțeală și slăbiciune, dificultate de stat în picioare sau de mers, incontinență urinară sau fecală.

În cele mai multe dintre cazuri, medicii pot elimina doar porțiunea proeminentă a discului.

Herniile de disc lombare şi cervicale pot fi tratate şi prin metode minim invazive cu microscop operator. Cel care se ocupă de intervenție este medicul neurochirurg și utilizează diferite tehnici chirurgicale cu ajutorul unui instrumentar special conceput şi a unui microscop operator performant. Această metodă asigură o iluminare perfectă a ariei operatorii şi măreşte imaginea, ceea ce îi permite neurochirurgului să poată opera în deplină siguranţă, deoarece observă structurile nervoase mai bine, controlează sângerarea mai uşor şi limitează lezarea ţesutului sănătos din jur, potrivit reginamaria.ro.

După operația de hernie de disc, pacientul primește anumite restricții care, dacă nu sunt respectate, boala poate recidiva.

Leacuri pentru durerea de măsea și ureche

Adauga un comentariu