Boli si tratamente

HERNIE DE DISC – RECUPERARE MEDICALA

Publicat: 10 dec. 2010
7

Hernia de disc se caracterizeaza prin deplasarea unei portiuni din discul intervertebral,care poate fi protruzie de disc,cand inelul fibros al discului patrunde posterior in canalul rahidian,sau hernie de disc adevarata cand pe langa inelul fibros patrunde in canalul rahidian si nucleul pulpos.

Din cauza dezechilibrului muscular, vertebrele preseaza discul intervertebral iar acesta aluneca presand nervul. Se descriu trei stadii de hernie de disc lombara:
– Stadiul 1 – cu iritatrea radacinii (durere pe traiect radicular);
– Stadiul 2 – compresia radacinii (durere si parestezii pe traiect radicular cu modificari ale reflexelor osteotendinoase);
– Stadiul 3 – paralizia radacinii ( durere, parestezii, pareza/paralizie pe membrul inferior). Desi in unele cazuri foarte severe este absolut necesara interventia chirurgicala , de cele mai multe ori pacientul poate sa fie scutit de „bisturiu” daca urmeaza un program de kinetoterapie (gimnastica medicala) care este recomandat in toate stadiile evolutive ale lombosciaticii de cauza discala.

Important este sa adaugam faptul ca programul de recuperare (de exemplu programul Williams) trebuie sa fie individualizat in functie de stadiul boli si de starea pacientului , primul simptom este durerea mediana sau laterala,in regiunea lombara,ca mai tarziu sa se extinda si la nervul schiatic,durere care se poate accentua la effort,mers,sedere lunga,stranut sau tuse.De obicei,discopatia lombara poate fi controlata daca se urmeaza un program de recuperare medicala. Ca sa incepem un program de kinetoterapie trebuie inainte sa avem un diagnostic cert de hernie de disc;,sa verificam in ce stadiu se afla pacientul.;si dupa aceea sa trecem la elaborarea unui program special de recuperare medicala.

Stadiul de evolutie al bolii poate fi clasificat astfel:
Perioada acuta -stadiul de evolutie al bolii in care durerile lombo sacrate sunt intense , nu se calmeaza nici in decubit , exista contractura musculara paravertebrala cu sau fara blocada.
Perioada subacuta cand durerile din decubit au disparut , pacientul se poate misca in pat fara prea mari dureri , poate sta pe scaun un timp limitat si se poate deplasa cu conditia de a nu-si mobiliza coloana lombo-sacrata. In perioadele mentionate mai sus nu se face nici un fel de miscare si se recomanda numai fizioterapia si masajul terapeutic.
Perioada cronica permite bolnavului sa-si mobilizeze coloana , aceste mobilizari declansand durere moderata, suportabila. In ortostatism si mers , durerile apar dupa un interval mare de timp , pot persista contracturi ale musculaturii paravertebrale lombare. Perioada de remisiune completa este perioada dintre episoadele algice in care pacientul este asimptomatic si predispus astfel la repetarea acelorasi greseli ce duc la recidiva. In aceste perioade singurul tratament recomandat este KINETOTERAPIA care are ca obictive urmatoarele:
– educarea bolnavului in sensul acordarii importantei juste durerii sale lombo sacrale;
– profilaxia activa a recidivelor;
– reducerea riscurilor de complicatii radiculare ale sindromului dureros lombar;
– relaxarea musculaturii contracturate si asuplizarea trunchiului inferior.

In acest sens este foarte bine sa subliniam ca programul de kinetoterapie nu inseamna numai un program de exercitii fizice ,ci cuprinde si sfaturi importante pe care trebuie sa le urmeze pacientul cu hernie de discin viata cotidiana.

Va pot recomanda cateva sfaturi:
– Aplecare pentru ridicarea unui obiect se va face cu genunchii indoiti si spatele drept .
– Evitarea rasucirilor bruste
– Condusul masinii sa fie cu scaunul tras cat mai in fata si cu spatarul la 90 grade
– Evitarea extensiilor care accentueaza curbura lombara
– Spalatul pe dinti se face cu spatele drept si cu retroversia bazinului
– Cand se sta pe scaun un timp prelungit se aseaza sub talpi un obiect de o inaltime de 10 cm-15 cm (un scaunel, o bara, o cutie etc)

Adauga un comentariu