Sanatate

Herpes circinat: Care sunt simptomele și cum se tratează

Publicat: 16 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Herpes circinat Care sunt simptomele și cum se tratează
Apariția herpesului circinat este cauzată de ciuperca tinea corporis

Herpesul circinat este o afecțiune cauzată de o infecție fungică, care duce la apariția unor plăci circulare pe piele. Acele plăci pe piele pot să apară pe mai multe zone ale corpului. Herpesul circinat este foarte contagios și se transmite prin contact direct cu persoana infectată.

Responsabilă pentru apariția herpesului circinat este ciuperca tinea corporis. Din aceeași clasă fac parte și tinea pedia care provoacă „piciorul de atlet” și tinea crural care stă la baza dermatofiției inghinale.

persoană care suferă de herpes circinat

Herpes circinat: Principalele simptome

Simptomele herpesului circinat sunt multiple și încep să se vadă la 4 – 10 zile de la contactul cu ciuperca tinea corporis.

Primul semn al herpesului circinat este o erupție circulară pe piele, cu marginile ușor ridicate. De obicei, pielea din centrul cercului pare sănătoasă, însă poate avea și aspectul unei erupții obișnuite.

Un alt simptom este apariția mâncărimilor, care pot fi insuportabile, iar scărpinatul poate răspândi ciuperca și în alte zone ale corpului sau poate cauza infecții.

Erupția pe piele se poate extinde prin scărpinat sau prin contactul cu zona afectată. Acestea se răspândesc în alte regiuni ale corpului sau se îmbină, formând cercuri și mai mari. În anumite cazuri mai rare, plăcile pe piele se pot transforma în bășici sau leziuni pline cu puroi.

Transmiterea herpesului circinat se poate face atât direct, cât și indirect. Astfel, ciuperca se poate contracta prin contactul direct cu pielea persoanei afectate sau chiar cu un animal infectat. Animalele care pot transmite această boală sunt câinii, pisicile, caii și iepurii.

persoană care suferă de herpes circinat

La herpesul circinat, copiii sunt mai predispuși la infectare decât adulții. Contractarea herpesului circinat se poate manifesta și prin transpirație excesivă.

Infectarea cu bacteria tinea corporis poate fi favorizată de mai mulți factori, precum un sistem imunitar slăbit, faptul că porți haine strâmte sau dacă împărți hainele și a prosoapele cu alte persoane.

Pentru a preveni herpesul circinat este indicat să eviți contactului și împărțirea hainelor cu persoanele deja infectate.

Mai mult, animalele de companie trebuie duse la control periodic la veterinar și șterse bine atunci când le faci baie, insistând pe spațiile dintre degete, picioarele și zona genitală.

persoană care suferă de herpes circinat

Cum se tratează herpesul circinat

Herpesul circinat se poate vindeca cu ajutorul badijonarilor cu alcool iodat și salicilat dimineața și prin aplicarea unui unguent cu acid salicilic 1%, acid benzoic 2% seara.

În cazurile grave se poate apela la Trichophyton rubrum, dar și a griseofulvinei, pentru o perioadă de 10—15 zile.

Persoanele care nu vor să ia medicamente sau care vor să suplimenteze tratamentul cu creme sau loțiuni antifungice de la farmacie, există mai multe tratamente naturale.

Unul dintre cele mai des folsoite remedii naturiste este usturoiul. Acesta are proprietăți antifungice. Chair dacă la început aplicuaea directă pe piele poate provoca o senzație de usturime, este ceva normal.

Pentru a folosi acest remediu natural, usturoiul se taie în felii și se pune peste zona afectată, după care se acoperă cu un bandaj.

Este indicat să-l lași să acționeze peste noapte și să fie îndepărtat în dimineața următoare. Acest procedeu trebuie repetat cel puțin o săptămână sau până când leziunea dispare.

persoană care suferă de herpes circinat

Uleiurile esențiale de lavandă are, de asemenea, proprietăți antifungice puternice. Aplicarea lor de mai multe ori pe zi ajută la prevenirea răspândirii ciupercii.

Pentru asta, într-un vas mic se amestecă apa și uleiul esențial de lavandă. Amestecul se aplică pe zona afectată și se acoperă cu o cârpă sau un tifon. Trebuie lăsat să acționeze tim pde câteva ore, după care se îndepărtează bandajul. Procedura trebuie aplicată de trei ori pe zi, timp de o lună.

Oțetul de mere are efecte antibiotice și antifungice și de aceea este recomandat pentru tratarea herpesului circinat. Usturimea ușoară imediat după aplicarea sa este normală. Se recomandă folosirea oțetului rece pentru a ameliora senzația neplăcută.

Folosirea oțetului de mere presupune umezirea unei bucăți de bandaj, cârpă sau vată cu oțet de mere și se aplică pe leziune, apăsând ușor. Procedura se repetă de 3 – 5 ori pe zi.

Adauga un comentariu