International

Hezbollah pune stapanire pe Beirut

Publicat: 10 mai 2008
1

• Militanti inarmati din cadrul gruparii Hezbollah au preluat vineri controlul asupra unor zone extinse din Beirut, in cea de-a treia zi de ciocniri intre grupul proiranian si combatantii loiali coalitiei guvernamentale sustinute de Statele Unite

Militanti inarmati din cadrul gruparii Hezbollah au preluat vineri controlul asupra unor zone extinse din Beirut, in cea de-a treia zi de ciocniri intre grupul proiranian si combatantii loiali coalitiei guvernamentale sustinute de Statele Unite, relateaza Mediafax, preluand informatii furnizate de Reuters. Potrivit unor surse din domeniul securitatii, cel putin zece persoane au fost ucise si alte 20 ranite. Capitala libaneza a rasunat in cursul noptii de joi spre vineri de exploziile grenadelor si rafalele de mitraliera, in cele mai grave violente inregistrate dupa incheierea razboiului civil din perioada 1975-1990.

Atacurile militantilor siiti au determinat postul Future News, detinut de Saad al-Hariri, sa isi intrerupa transmisia ieri, potrivit unui oficial din cadrul televiziunii. Combatantii au preluat controlul asupra sediului cotidianului detinut de Hariri, Al-Mustaqbal, potrivit martorilor. Printre victime se numara si o femeie si fiul ei, in varsta de 30 de ani, care au fost ucisi in timp ce incercau sa paraseasca Ras al-Nabae, un cartier din capitala cu populatie atat sunnita, cat si siita. „Incercau sa fuga in munti. In loc sa ajunga in munti, au ajuns la spital, morti”, au declarat rudele victimei, care au refuzat sa ofere numele mortilor din motive de securitate. In cadrul confruntarilor de strada, tineri inarmati cu pusti au invadat strazile, printre masinile distruse si cladirile incendiate. Hezbollah a preluat controlul, miercuri, asupra tuturor arterelor care duc la aeroportul international din Beirut. Arabia Saudita, un aliat cheie al Guvernului libanez, a cerut convocarea unei reuniuni de urgenta a ministrilor de Externe din statele arabe pentru a dezbate criza din Liban, a relatat, ieri, postul saudit de televiziune Al Arabiya, citat de Reuters si Mediafax. Postul saudit nu a furnizat detalii privind solicitarea inaintata de Arabia Saudita, care sprijina Guvernul sunnit de la Beirut, scena a unor grave violente intre militantii Hezbollah si fortele guvernamentale.

Adauga un comentariu