Magazin

Hikikomori, un fenomen care afecteaza peste 1 milion de tineri japonezi

Publicat: 22 iul. 2013
1

Hikikomori este un fenomen tipic Japoniei, desi s-au inregistrat cazuri si in Coreea de Sud, Italia, Marea Britanie sau Taiwan. Cum arata un tanar hikikomori.

Termenul inseamna retras. Hikikomori a afectat mai mult tinerii de sex masculin din Japonia, intregistrandu-se aproximativ 1 milion de astfel de cazuri.

Un hikikomori prefera sa se retraga in camera lor, si care refuza orice timp de socializare cu cei din jur in afara calculatorului si televizorului. Multi dintre semeni considera aceste personaje ca fiind ciudate, insa motivele care conduc spre aceasta afectiune sunt de luat in seama – lipsa comunicarii parinte-copil, programul prea incarcat al tanarului, sistemul de invatare japonez care presupune invatarea de de rost, etc. Cei care nu mai pot tine pasul cu acestea se marginalizeaza, se simt inutili si se retrag din societate, ceea ce presupune si abandonul scolar.

Revenirea la normal se face cu multa rabdare, cu ajutor de specialitate pentru ca subiectul in cauza sa recapete increderea in el.

Un hikikomori povesteste cum a simtit singur ca este cazul sa iasa din acea lume a fanteziei in care se scufundase pentru a relua studiile si relatiile cu prietenii. Nu iesea din camera lui. Mancarea ii era lasata in prag.

De obicei, hikikomori dorm ziua, iar noaptea sunt activi – se joaca pe calculator, console, benzi manga, se uita la tv, etc.

Chiar daca pana acum s-a vorbit de numar mare de tineri de sex masculin ce sufera de aceasta afectiune mintala, caci specialistii asa o considera, si numarul tinerelor hikikomori a inceput sa creasca. Cei afectati au o medie de varsta de la 15 pana la 32 de ani si provin din clasa de mijloc.

„Sunt dezorientati”, spun specialistii despre aceste cazuri. „Ei simt nevoia de a interactiona, vor sa-si faca iubite sau prieteni, dar le este foarte greu”, au adaugat acestia.

Simtomele variaza de la un subiect la altul: unii pot deveni violenti, pot avea schimbari bruste de personalitate, pot dezvolta obsesii, depresii, etc.

Problema care este prezenta inca din anii ’80, pare ca are ca motiv al izolarii subiectului esecul in dragoste, o drama in familie, senzatia de inutilitate, esecul social, lipsa locurilor de munca, asteptarile prea mari ale parintilor si altele. Hikikomori nu se izoleaza departe de familie, ci in casa parinteasca, de cele mai multe ori.

Traditia japoneza presupune ca fata sa se mute din casa parinteasca cand s-a maritat, insa baiatul nu.

De obicei parintii nu apeleaza imediat la ajutorul unui specialist, ci au tendinta de a agrava lucrurile, tocmai petru ca nu constientizeaza problema.

„Cred ca fiul meu si-a pierdut puterea si dorinta de a lupta si de a face ceea ce isi doreste. Poate ca i-am cerut si i-am impus prea multe pentru varsta lui…. nu lam inteles. Cred ca i-am ruinat viata”, spune cu teama un parinte.

Sursa: apropo.ro

Comentarii
Adauga un comentariu