Diverse

Hipercalcemia: Ce se intampla cand in organism ai prea mult calciu?

Publicat: 09 mai 2019
25

Hipercalcemia apare atunci cand exista prea mult calciu in sange. Calciul este esential pentru functia normala a organelor, a celulelor, a muschilor si a nervilor. Este, de asemenea, important in coagularea sangelui si sanatatea oaselor. Cu toate acestea, un nivel prea mare de calciu poate provoca probleme, iar un nivel extrem de ridicat poate pune viata in pericol.

Simptomele hipercalcemiei. S-ar putea sa nu aveti simptome vizibile daca aveti o hipercalcemie usoara. Daca situatia este mai grava, veti avea de obicei semne si simptome care afecteaza diferite parti ale corpului. La modul general putem vorbi de dureri de cap si oboseala. Simptomele legate de rinichi includ: sete excesiva, urinare excesiva, durere in zona rinichilor. Simptomele legate de abdomen includ: greata, durere abdominala, scaderea apetitului, constipatie, varsaturi. Un nivel prea mare de calciu in sange poate afecta sistemul electric al inimii, provocand ritmuri anormale ale inimii. De asemenea, hipercalcemia poate afecta muschii, provocand crampe si slabiciune. Nivelurile ridicate de calciu pot afecta oasele, ducand la: durere osoasa, osteoporoza, fracturi. Hipercalcemia poate provoca, de asemenea, simptome neurologice, cum ar fi depresia, pierderea memoriei si iritabilitatea. Cazurile severe pot provoca confuzie si coma. Daca aveti cancer si aveti orice simptom de hipercalcemie, adresati-va imediat medicului dumneavoastra. Nu este neobisnuit ca tumorile maligne sa determine cresterea nivelului de calciu. Cand se intampla acest lucru, este o urgenta medicala.

Cauzele hipercalcemiei. Corpul dumneavoastra utilizeaza interactiunea dintre calciu, vitamina D si hormonul paratiroidian (PTH) pentru a regla nivelul de calciu. PTH ajuta organismul sa controleze cantitatea de calciu care intra in sange din intestine, rinichi si oase. In mod normal, cresterea PTH creste atunci cand nivelul de calciu din sange scade si scade cand creste nivelul de calciu. Corpul tau poate face, de asemenea, calcitonina din glanda tiroida atunci cand nivelul de calciu devine prea mare. Cand aveti hipercalcemie, exista exces de calciu in fluxul sanguin, iar organismul dumneavoastra nu poate sa va reglementeze in mod normal nivelul de calciu. Exista mai multe cauze posibile ale acestei conditii:

1. Hiperparatiroidism. Glandele paratiroide sunt patru glande mici situate in spatele glandei tiroide in gat. Ele controleaza producerea hormonului paratiroidian, care, la randul sau, regleaza calciul din sange. Hiperparatiroidismul apare atunci cand una sau mai multe dintre glandele paratiroide devin prea active si elibereaza prea mult PTH. Acest lucru creeaza un dezechilibru al calciului pe care corpul nu il poate corecta singur. Aceasta este principala cauza a hipercalcemiei, in special la femeile de peste 50 de ani.

2. Boala pulmonara si cancerele. Bolile granulomatoase, cum ar fi tuberculoza si sarcoidoza, sunt afectiuni pulmonare care pot determina cresterea nivelului de vitamina D. Acest lucru determina o absorbtie mai mare a calciului, ceea ce mareste nivelul de calciu din sange. Unele tipuri de cancer, in special cancerul pulmonar, cancerul de san si cancerele de sange, va pot ridica riscul de hipercalcemie. 3. Efectele secundare ale medicamentelor. Unele medicamente, in special diuretice, pot produce hipercalcemie. Acestea fac acest lucru prin provocarea unei diureze fluide severe, care este o pierdere a apei din corp si o subexprizie a calciului. Aceasta duce la o concentratie in exces de calciu in sange. Alte medicamente, cum ar fi litiul, cauzeaza eliberarea mai multor PTH.

4. Suplimentele dietetice si medicamentele fara prescriptie medicala. Daca luati prea multa vitamina D sau calciu sub forma de suplimente, va puteti ridica nivelul de calciu. Utilizarea excesiva a carbonatului de calciu, gasita in antacidele comune poate duce, de asemenea, la niveluri ridicate de calciu. 5. Deshidratare. Acest lucru duce, de obicei, la cazuri usoare de hipercalcemie. Deshidratarea determina cresterea nivelului de calciu din cauza cantitatii reduse de lichid din sange. Cu toate acestea, severitatea depinde in mare masura de functia renala. La persoanele cu afectiuni renale cronice, efectele deshidratarii sunt mai mari.
 

Adauga un comentariu