Stiri medicale

Hiperlipidemia si hipertensiunea afecteaza deopotriva femeile si barbatii

Publicat: 28 feb. 2013
7
Varsta medie a pacientilor cu hiperlipidemie sau hipertensiune a fost in 2012 de 63 de ani iar aceste boli au afectat in egala masura femeile si barbatii, aproximativ trei sferturi dintre acestia fiind supraponderali sau obezi.
Mai multi pacienti cu hiperlipidemie (peste 60%) decat pacienti hipertensivi (sub 50%) au fost diagnosticati si au inceput un tratament pentru aceste afectiuni in ultimii doi ani, releva studiul CardioTracker, efectuat anual de GfK Romania si transmis marti AGERPRES.
Potrivit acestuia, aproape jumatate dintre pacientii cu hiperlipidemie au un nivel foarte crescut al colesterolului total, ceea ce indica un risc crescut de infarct miocardic acut. Mai bine de jumatate dintre pacientii cu hiperlipidemie nu fac deloc exercitii fizice sau au un nivel scazut de activitate fizica si aproape un sfert dintre ei fumeaza, ceea ce face ca riscul de infarct sa creasca si mai mult.
Cercetarea a mai relevat ca aproape toti pacientii cu un nivel ridicat al colesterolului total in sange sufera de hipertensiune, insa reciproca nu este intotdeauna valabila. Doar putin sub doua treimi dintre pacientii hipertensivi sufera de hiperlipidemie.
Diabetul tip 2 este cea mai frecventa boala necardiovasculara asociata atat la pacientii cu un nivel ridicat al colesterolului total in sange, cat si la pacientii hipertensivi (aproximativ 1/3 dintre pacientii din ambele categorii sufera de diabet tip 2).
Studiul mai arata ca, in medie, un pacient hipertensiv sau un pacient cu hiperlipidemie viziteaza medicul specialist sau cardiologul de trei ori pe an. Medicul de familie este vizitat de noua ori pe an de pacientii hipertensivi, putin mai des decat un pacient cu hiperlipidemie, care il viziteaza de opt ori pe an.
„Cercetarea noastra subliniaza inca o data atat complexitatea pacientului hipertensiv sau cu hiperlipidemie, cat si rolul-cheie al medicului de familie in managementul acestor pacienti: incepand cu diagnosticarea sau identificarea si trimiterea pacientului la specialist si continuand cu monitorizarea evolutiei simptomelor acestuia, a aderentei la tratament si trimitere pentru reevaluari periodice la specialisti”, a declarat Irina Craciunescu, senior research consultant GfK Healthcare Romania, potrivit sursei citate.
CardioTracker este o cercetare care descrie profilul si tratamentul pacientilor cu hiperlipidemie, hipertensiune, boala ischemica, fibrilatie atriala sau postsindrom coronarian acut. Este un studiu realizat pe un esantion de 150 de medici specialisti (cardiologi si internisti) si 150 de medici de familie, care au raportat despre 2.000 de cazuri de pacienti hipertensivi, 1.500 cu hiperlipidemie, 426 cu fibrilatie atriala, 1.515 cu boala ischemica si 150 cu postsindrom coronarian acut (pana la 9 luni dupa incident).
Datele prezentate au fost culese in cea de-a doua parte a anului 2012. În 2013, un nou val al studiului se va desfasura in luna iulie.
Adauga un comentariu