Mama si copilul

Hipertensiunea arteriala la copii

Publicat: 09 ian. 2019

Hipertensiunea arteriala (HTA) se defineste prin valori ale presiunii arteriale ce depasesc valoarea 0,5 pentru varsta, înaltimea si greutatea copilului. Copiii care sunt predispusi sa dezvolte HTA sunt, de obicei, cei obezi, cu un istoric de HTA în familie si sunt mai maturi decat varsta lor, ceea ce sugereaza o hipersecretie de androgeni. HTA esentiala este rara în copilarie, în aparitia sa un rol important avandu-l factorii genetici sau de mediu. HTA secundara are o frecventa mult mai mare la copil decat cea esentiala. La varsta copilariei descoperirea HTA ridica probleme serioase de diagnostic si de tratament, si aceasta deoarece HTA netratata poate determina complicatii serioase la varsta copilariei.

Pentru a depista din timp existenta HTA sunt necesare cateva masuri preventive: – determinarea HTA sistematic; – cand tensiunea arteriala depaseste valoarea 0,5, copilul respectiv va trebui urmarit în mod special; – prevenirea obezitatii, dar si a scaderii masive în greutate; – scaderea aportului de sare la un copil obez mai ales daca exista o ereditate hipertensiva. 

Dupa varsta de trei ani, determinarea tensiunii arteriale (TA) trebuie sa faca parte din examenul clinic de rutina, iar masurarea TA se va determina la ambele membre superioare sau cel putin la un membru inferior. Frecventa recomandata a masuratorilor de rutina a TA este urmatoarea: cu ocazia vizitelor profilactice de bilant la 3, 4, 5 ani; la finele scolii primare; la intrarea în liceu; la orice copil bolnav internat în spital.

De ce apare boala: În stabilirea cauzei aparitiei HTA presupusa a fi la copil trebuie luata în calcul o anamneza familiala de HTA, prezenta unor factori de risc în familie: diabet zaharat; boli cardiovasculare; boli renale; obezitate; prezenta cefaleei; a tulburarilor vizuale; greata; varsaturi; dureri abdominale; epistaxis; retard staturo-ponderal; diminuarea performantelor scolare; existenta unor simptome negative pentru o cauza bine determinata de HTA, ca de exemplu: tahicardie, paloare, transpiratii abundente în caz de slabiciuni musculare, parestezie, crampe musculare, poliurie; factori dietetici (ingestie excesiva de sare la un bolnav cu insuficienta renala cornica).

Dupa un examen fizic si paraclinic, medicul va trebui sa evalueze severitatea HTA: – HTA de granita, cu valori ale TA între 90-95; – HTA usoara, de obicei asimptomatica, cu valori crescute ale presiunii diastolice; – HTA moderata, care se însoteste de manifestari clinice usoare (uneori semnele clinice sunt absente) si de crestere de 10-15 cm a presiunii diastolice; – HTA severa se însoteste de semne de insuficienta cardiaca congestiva (la sugari), de encefalopatie, cefalee, greturi, varsaturi, tulburari vizuale, tulburari mentale si ale starii de constienta, confuzie mintala, dezorientare tempo-spatiala, tulburari de memorie, coma cu diferite grade de profunzime, convulsii generalizate sau localizate, hemopareze.
În prezenta unui copil cu HTA, medicul va trebui sa evalueze etiologia HTA, respectiv HTA esentiala sau secundara, dupa care va recomanda un tratament medicamentos si nemedicamentos pe care parintii va trebui sa-l respecte, ca si controalele medicale recomandate pentru a stabili evolutia bolii.
 loading...

Adauga un comentariu