Boli si tratamente

Hipertensiunea arteriala pe intelesul tuturor

Publicat: 21 aug. 2019
7

Tensiunea arteriala, adica presiunea sangelui din artere, este mai mare în timpul unei batai a inimii decat între doua batai consecutive. Atunci cand medicul „va ia tensiunea“, va masoara, de fapt, aceste doua valori ale presiunii sangelui si vi le va comunica sub forma a doua numere, de exemplu, 12 cu 7. Masurarea uzuala a presiunii arteriale se face în centimetri coloana de mercur, desi recomandarile internationale sunt de a exprima tensiunea în milimetri de mercur, în cazul de mai sus, 120 cu 70. Hipertensiunea arteriala este afectiunea caracterizata prin cresterea constanta a valorilor tensiunii peste 140 cu 90, adica 14 cu 9. Valorile-limita erau mai mari în urma cu cateva zeci de ani (160 cu 100, ulterior, 150 cu 95), dar cercetarile medicale au impus scaderea lor la nivelul actual. Indiferent de varsta, se aplica aceleasi valori-limita, prin urmare, este gresit sa consideram ca batranii pot avea tensiuni mai mari fara ca aceasta sa constituie un risc suplimentar. Exista categorii de persoane, cum sunt diabeticii sau cei care au suferit un accident vascular cerebral, la care tensiunea este bine sa fie mai mica de 130 cu 80.

Hipertensiunea arteriala este o boala cronica, aceasta afectand aproximativ un sfert din populatia adulta a Romaniei. Interesul care i se acorda se datoreaza atat marii sale raspandiri, cat si faptului ca reprezinta unul dintre cei mai importanti factori de risc pentru bolile cardiovasculare – alaturi de diabetul zaharat, cresterea colesterolului, fumat, obezitate, predispozitia ereditara, stres, sedentarism si dieta nesanatoasa (abundenta în grasimi, dulciuri, sare si alcool, fara legume si fructe). De obicei, hipertensiunea arteriala este asimptomatica, dar, daca este ignorata, poate duce treptat la complicatii foarte grave: infarct miocardic, insuficienta cardiaca, paralizie, necesitatea amputarii picioarelor, pierderea vederii sau insuficienta renala. Cauza acestei maladii este, de cele mai multe ori, multifactoriala – au fost invocate consumul excesiv de sare sau alcool, obezitatea, sedentarismul, factorii ereditari, varsta înaintata sau unele medicamente.

Diagnosticul hipertensiunii arteriale are doua mari neajunsuri. Pe de o parte, exista foarte multe persoane hipertensive nediagnosticate, în general, fiindca nu se prezinta la medic pentru a-si masura tensiunea. Acestea raman netratate si se expun aparitiei complicatiilor descrise mai sus. Pe de alta parte, diagnosticul de hipertensiune este pus prea usor în cazul acelora care prezinta cresteri tranzitorii ale tensiunii. În acest sens, trebuie stiut ca o persoana normotensiva poate avea uneori valori ale tensiunii peste 140 cu 90, fara ca aceasta sa reprezinte o situatie patologica. Aceste cresteri tensionale, numite impropriu „tensiune oscilanta“, sunt normale si pot avea cauze diverse: efortul fizic, durerile de intensitate mare, emotiile sau doar emotivitatea dumneavoastra excesiva, îngrijorarea, consumul recent de cafea, alcool sau medicamente care pot creste tensiunea. În aceste cazuri, nu este necesar un tratament antihipertensiv, iar daca tratamentul este totusi instituit (situatie, din pacate, frecvent întalnita), efectul consta în scaderea presiunii arteriale sub valorile normale, manifestata prin ameteala, somnolenta, dureri de cap, tulburari de vedere sau senzatie de oboseala.

Pentru a evita o astfel de situatie, nu va masurati tensiunea atunci cand sunteti obositi, speriati, îngrijorati, suparati sau emotionati, ati baut cafea sau aveti dureri puternice. Întotdeauna este bine sa treaca un interval de 10-15 minute de cand ati intrat în cabinetul medical si v-ati asezat pe canapea, pana cand vi se masoara tensiunea. În urmatorul articol al acestei rubrici ne vom referi la masurile terapeutice pe care va trebui sa la adopte o persoana care sufera de hipertensiune arteriala, pentru a ameliora evolutia bolii si a preveni aparitia complicatiilor.

Adauga un comentariu