Secretele istoriei

Hoarda de Aur – Originile mongole

Publicat: 04 ian. 2015
3

Inainte de moarte, Genghis Han a impartit Imperiul Mongol intre cei patru fii ai sai. Giuci, cel mai in varsta murise in momentul decesului parintelui sau, iar cele mai vestice posesiuni mongole si Rusia sudica au fost impartite intre fiii lui: Batu (Hoarda Albastra (estica)) si Orda (Hoarda Alba (vestica)).

Batu a reusit sa preia controlul asupra mostenirii teritoriale a lui Orda si a cucerit litoralul nordic al Marii Negre, incluzand in forta sa armata popoarele turcice autohtone. La sfarsitul anilor 1230 si inceputul anilor 1240, Batu a condus campanii incununate de succes impotriva hanatului bulgar de pe Volga si statul kievean rus.

Campaniile militare ale lui Batu Han vizand expansiunea in Europa au continuat in Polonia si Ungaria (bataliile de la Legnita si de la Muhi). In 1241, Marele Han Öghedei (au Ogotai, Ugotai) a murit in Mongolia, iar Batu a ridicat asediul Vienei pentru a se intoarce in Mongolia, pentru a-si cere drepturile la mostenire. Armatele mongole nu au mai ajuns niciodata atat de departe in vest.

In 1242, Batu si-a stabilit capitala la Sarai, pe malul cursului inferior al fluviului Volga. La scurt timp dupa acest moment, Hoarda Albastra s-a impartit, fratele mai tanar al lui Batu, Saiban, a infiintat propria hoarda la vest de Muntii Ural, de-a lungul raurilor Obi si Irtis.

Adauga un comentariu