National

Horatius Dumbrava (CSM): Numirea procurorilor sefi este nenaturala si ilogica

Publicat: 09 feb. 2016

Judecatorul Horatius Dumbrava, membru in CSM, considera ca procedura de numire a procurorilor sefi de structuri centrale este necorespunzatoare, decizia fiind in mana ministrului Justitiei, care este numit politic.

„Este nenatural si ilogic ce se intampla, din cel putin doua perspective. Pe de o parte, este vorba despre incarcatura politica evidenta pe care o poate avea propunerea pe care o face un guvern, prin ministrul Justitiei, din moment ce Executivul este un organism politic, oricat de technocrat ar fi el. Pe de alta parte, rolul CSM, prin sectia de procurori, pare mai degraba a avea un rol de consultare.

Mai mult, ministrul Justitiei este membru al sectiei de procurori, asa incat el propune si tot el e (co) participant la avizul pe care-l da sectia, ceea ce inseamna un mic conflict de interese”, a declarat judecatorul Dumbrava, care a fost si presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Citeste si Tiberiu Nitu, urmarit penal

Horatius Dumbrava s-a aratat nemultumit si de felul in care se desfasoara procedura. El a reamintit ca Sectia de procurori a CSM a stabilit in 2013 „criterii clare” si modul in care se desfasoara interviul candidatilor in sedinta sectiei.

„Insa, practic, lucreaza cu materialul ‘clientului’, adica e restrans si constrans sa aiba in vedere o singura propunere ce i se inainteaza de catre ministrul Justitiei si nu mai multi candidati care se pot inscrie in cursa”, a explicat judecatorul Dumbrava.

Totodata, Horatius Dumbrava a reamintit ca CSM a propus inca de anul trecut schimbarea procedurii si „excluderea Executivului din lantul trofic”, adica desemnarea procurorilor sefi de catre CSM.

Citeste si Ministrul Justitiei: Nu am demarat procedura pentru desemnarea unui nou procuror general

Insa, acum este prea tarziu sa se mai schimbe legea, a recunoscut magistratul, in conditiile in care majoritatea mandatelor procurorilor-sefi din structurile centrale expira in urmatoarele luni.

Prima pozitie pentru care trebuie gasit rapid un inlocuitor este cea de procuror general al Romaniei, dupa ce Tiberiu Nitu a demisionat, saptamana trecuta, fiind pus marti sub urmarire penala pentru complicitate la abuz in serviciu.loading...

Adauga un comentariu