Eveniment-Social

Horia Georgescu si farsa comunismului

Publicat: 09 iul. 1999
13

Lansarea celui de al doilea volum „In slujba neamului” al lui Horia Georgescu, care a trait intre anii 1914-1988, s-a petrecut in sala Muzeului „Mihai Eminescu” din Gradina Copou, in prezenta unui numar restrins de participanti. Spre placuta noastra surprindere, la manifestare a participat si primarul municipiului, Constantin Simirad. De ce ne-am minunat? Pentru ca, de obicei, domnia sa agreeaza inaugurarile unor unitati comerciale de genul Piata (agroalimentara) Independentei sau Mc Donald’s.
Volumul „In slujba neamului” al unuia dintre cei mai longevivi diplomati romani cuprinde o culegere de articole, scrisori si memorii referitoare la soarta romanilor sub comunism. Horia Georgescu, cel care a pornit de la functia de atasat de legatie, si a fost viceconsul, secretar de legatie insarcinat cu afaceri, prim-secretar de legatie a parasit diplomatia in semn de protest (impreuna cu ceilalti diplomati romani aflati in strainatate) fata de abdicarea fortata a regelui Mihai I. Angajat apoi (1948) la Agentia France Presse ca redactor diplomatic la Londra, a infiintat, impreuna cu Ion Ratiu si altii, xAsociatia culturala a romanilor din Angliax, al carei secretar general a fost timp de 20 de ani.
Acad. Al. Zub, conf. dr. Mihai Dorin si scriitorul Val Condurache au evidentiat in luarile lor de cuvint valoarea operei celui evocat. „Mai multi autori de peste hotare au atras atentia asupra duplicitatii regimului Ceausescu” – spunea Mihai Dorin. „In momentul in care acesta era cotat in Occident ca un regim de demnitate nationala, de independenta, care a scapat controlului sovietic, Ion Ratiu si Horia Georgescu au insistat si au reusit sa demonstreze (pentru foarte putini, din pacate din Occident) ca in Romania se produce o farsa de proportii. Sub aceasta pojghita liberala, ei contrazic pe buna dreptate ideea ca acest comunism poate fi liberal; comunismul in Romania nu a fost niciodata liberal. Ei au atras atentia ca totul este o inscenare, foarte abil regizata, prin care Romania reusea sa arate occidentului o anumita fata mai umana. Sub aceasta crusta se ascundea de fapt un regim represiv pe care cartea il demasca cu argumente”.
Magda OLTEANU

Adauga un comentariu