Magazin

Hormonii tiroidieni si dezvoltarea creierului fatului

Publicat: 17 dec. 2007

• Rolul determinant in maturarea creierului este jucat de hormonii tiroidieni, mai ales in primul an dupa nastere • Copiii cu mixedem congenital (deficit partial sau complet de hormoni tiroidieni nesubstituiti) sunt neobisnuit de cuminti, plangand rar, nu isi tin capul la 3 luni, nu stau in sezut la 6 luni, nu vorbesc decat mult mai tarziu si cu dificultate, iar cand ajung la varsta adulta au un handicap intelectual major, putand ajunge in domeniul cretinismului si idiotiei • Deoarece mixedemul congenital reprezinta o problema grava de sanatate, care necesita substituirea cu hormoni tiroidieni cat mai precoce a nou nascutului si copilului, in special in vederea prevenirii instalarii handicapului intelectual ireversibil, el trebuie diagnosticat de la nastere, inclusiv in formele partiale, mai putin severe • Aproximativ un copil din 4000 se naste cu un deficit partial sau complet de hormoni tiroidieni • „Dintre cele mai frecvente cauze amintim, in ordinea incidentei, tulburari de embriogeneza, dezvoltare a tiroidei in perioada embrionara, care pot fi reprezentate fie de absenta totala a glandei tiroide sau atireoza, fie de prezenta unei tiroide insuficient maturate, situata undeva intre partea de jos a gatului, acolo unde se gaseste in mod normal tiroida la nastere si baza limbii, unde isi are originea tiroida in perioada embrionara, gusa ectopica sau linguala”, a declarat dr. Dumitru Branisteanu

In timpul sarcinii, placenta are, printre alte roluri, si cel de bariera sau filtru, impiedicand trecerea unor substante din sangele matern in circulatia fetala. Astfel, placenta este inzestrata cu o enzima capabila de a inactiva hormonii tiroidieni materni prin deiodinare, astfel incat o foarte mica fractie a hormonilor tiroidieni secretati de mama sa ajunga la fat. In aceste conditii, incepand din saptamana a 18-a de sarcina, hormonii tiroidieni ai fatului provin in marea lor majoritate din activitatea secretorie a propriei lui tiroide si mai putin de la tiroida mamei. Pana in acel moment, cantitatea redusa de hormoni tiroidieni materni ce ajunge la fat, trecand neinactivata, reprezinta totusi singura sursa de hormoni tiroidieni pentru produsul de conceptie. Hormonii tiroidieni materni par sa joace un rol important si in dezvoltarea creierului fatului. Acest lucru e dovedit de usorul deficit de inteligenta a copiilor proveniti din mame hipotiroidiene in primul trimestru de sarcina.

Mixedemul congenital

Aproximativ un copil din 4000 se naste cu un deficit partial sau complet de hormoni tiroidieni. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de mixedem congenital. Cauzele mixedemului congenital sunt multiple. „Dintre cele mai frecvente cauze amintim, in ordinea incidentei, tulburari de embriogeneza, dezvoltare a tiroidei in perioada embrionara, care pot fi reprezentate fie de absenta totala a glandei tiroide sau atireoza, fie de prezenta unei tiroide insuficient maturate, situata undeva intre partea de jos a gatului, acolo unde se gaseste in mod normal tiroida la nastere si baza limbii, unde isi are originea tiroida in perioada embrionara, gusa ectopica sau linguala. Alte cauze sunt tulburari de hormonosinteza, adica tiroida e prezenta, uneori de dimensiuni mari, dar e incapabila de a sintetiza hormoni tiroidieni din cauza deficitului unor factori implicati in sinteza hormonala. Dar putem vorbi si despre cauze materne, dintre care cea mai cunoscuta este deficienta de iod a mamei, care determina, implicit, un aport de iod scazut la fat. Cum iodul intra in structura hormonilor tiroidieni, deficitul acestuia la fat va determina incapacitatea tiroidei fatului de a sintetiza o cantitate adecvata de hormoni tiroidieni”, a declarat dr. Dumitru Branisteanu, medic endocrinolog primar la Clinica de endocrinologie din cadrul Spitalului Sf. Spiridon. Datorita profilaxiei iodate, deficienta de iod care cauzeaza mixedem congenital a devenit foarte rara. Alte cauze materne sunt reprezentate de terapia cu iod radioactiv in timpul sarcinii, care se va concentra si in tiroida fatului, distrugand-o, tratamentul cu doze mari de antitiroidiene de sinteza, ce vor inhiba tranzitoriu si tiroida fatului, deoarece aceste medicamente trec prin placenta, precum si transferul unor anticorpi tireoblocanti de la mama la fat, care vor bloca tiroida fatului.

Creierul glandelor

In mod obisnuit, copiii se nasc avand glanda tiroida. Glanda apare si functioneaza inca din timpul vietii intrauterine, hormonii tiroidieni jucand anumite roluri si in aceasta prima perioada de viata. „Activitatea glandei tiroide este reglata, ca si in cazul altor glande periferice, de «creierul glandelor», glanda hipofiza. Hipofiza se afla la baza creierului, la adapostul unei mici excavatii in osul sfenoid, cunoscuta sub numele de «saua turceasca», datorita formei sale. Hormonul reglator principal al tiroidei este hormonul hipofizar cunoscut sub numele de TSH, prescurtare de la Thyroid Stimulating Hormone sau hormonul stimulator tiroidian. Acest hormon poate fi deja detectat in circulatia fetala din saptamana a 11-a de sarcina, dovedind maturarea hipofizei, care incepe sa stimuleze tiroida. Glanda tiroida a fatului se maturizeaza complet abia in saptamana a 18-a de gestatie, cand incepe sa si secrete cantitati importante de hormoni tiroidieni”, a mentionat dr. Branisteanu.

Roluri suplimentare importante

In mod analog cu rolurile pe care le indeplinesc la adult, hormonii tiroidieni influenteaza in perioada prenatala si prepubertara consumul de energie, arderile, activitatea cardiaca si musculara, temperatura corpului, precum si diversele metabolisme. De aceea, la nastere, copilul cu deficit sever de hormoni tiroidieni va avea un aspect clinic particular, cu piele uscata, cu scaderea tonusului muscular si abdomen destins, adesea cu hernie ombilicala, cu batai ale inimii rarite si respiratie dificila. „In astfel de cazuri, nou-nascutul provine dintr-o sarcina supramaturata, intarzierea nasterii dincolo de termenul normal, iar retentia de lichide in tesuturi il face sa cantareasca ceva mai mult. Infiltrarea intereseaza si limba si corzile vocale, astfel incat nou nascutul are dificultati la supt, limba sa fiind de dimensiuni atat de mari incat poate uneori sa iasa in afara gurii, iar tipatul sau este ragusit. Pe langa efectele lor clasice, hormonii tiroidieni mai au roluri suplimentare, foarte importante la copil, rol in maturarea cerebrala si a aparatului respirator, rol in crestere si dezvoltarea scheletului”, a declarat medicul endocrinolog Dumitru Branisteanu.

Fara tiroida

Dezvoltarea creierului este influentata semnificativ, insa modest de deficitul de hormoni tiroidieni din timpul dezvoltarii intrauterine. Drept dovada, exista copii diagnosticati cu mixedem congenital care se nasc fara tiroida, dar sunt substituiti adecvat cu hormoni tiroidieni de la nastere, acestia atingand o dezvoltare intelectuala in limitele normalului. Rolul determinant in maturarea creierului este insa jucat de hormonii tiroidieni, mai ales in primul an dupa nastere. Copiii cu mixedem congenital nesubstituiti sunt neobisnuit de cuminti, plangand rar, nu isi tin capul la 3 luni, nu stau in sezut la 6 luni, nu vorbesc decat mult mai tarziu si cu dificultate, iar cand ajung la varsta adulta au un handicap intelectual major, putand ajunge in domeniul cretinismului si idiotiei. Totodata, copiii cu mixedem congenital au probleme de respiratie la nastere nu doar din cauza limbii mari, ce poate astupa caile aeriene superioare, ci si din cauza unui deficit al sintezei de surfactant, lichid ce permite lubrifierea foitelor membranare din care sunt alcatuiti plamanii si expansiunea lor fara probleme in inspir. In acelasi timp, deficitul de hormoni tiroidieni scade sensibilitatea centrului respiratiei la lipsa de oxigen.

Cap mare, picioare scurte

„Cresterea nu e influentata semnificativ de hormonii tiroidieni in perioada intrauterina, drept dovada ca acesti copii nascuti fara tiroida au o talie normala la nastere. In viata postnatala insa, maturarea osoasa si cresterea oaselor lungi se realizeaza intr-un ritm mult incetinit in conditii de lipsa de hormoni tiroidieni. Astfel, inca de la nastere, copiii cu mixedem congenital au un aspect particular al craniului, cu hipertelorism, distanta mare intre ochi, baza nasului latita si intarzierea inchiderii fontanelelor, a spatiilor dintre oasele tabliei craniene, care pot fi palpate sub scalp”, a spus medicul Branisteanu. Mai apoi, cresterea in inaltime are loc intr-un ritm foarte lent, copiii devenind curand mai mici decat colegii lor de generatie. Daca mixedemul nu e diagnosticat pana la varsta adulta, aspectul clinic va fi caricatural, cu cap mare, picioare scurte si mers leganat.

Deficit intelectual

Parintii unui copil in varsta de un an si sapte luni au apelat la medicul endocrinolog, deoarece s-au alarmat de faptul ca baietelul nu stia sa mearga, dormea foarte mult si nu avea tentative de a vorbi articulat. „La examenul clinic frapau aspectul infiltrat, cu ochi semiinchisi, limba mare care cu greu incapea in gura, tipatul ragusit, abdomenul destins, cu hernie ombilicala. Ecografic nu s-a constatat prezenta de tesut tiroidian la baza gatului copilului. Dozarea hormonilor tiroidieni a aratat valori extrem de scazute, in contextul unui TSH foarte crescut, ca reactie la deficitul de hormoni tiroidieni in incercarea de a stimula activitatea tiroidiana. S-a pus, in concluzie, diagnosticul de mixedem congenital, prin atireoza, initiindu-se substitutia cu hormoni tiroidieni administrati pe cale orala, in functie de greutatea corporala. Dupa un an de tratament, copilul avea un aspect clinic normal, incepuse sa vorbeasca, dar ramasese cu un grad important de deficit intelectual, chiar daca recuperase partial handicapul initial”, a declarat dr. Dumitru Branisteanu. Daca micutul ar fi fost diagnosticat cu un an mai devreme, prognosticul de dezvoltare intelectuala nu ar mai fi fost asa rezervat.

Nu exista programe de depistare precoce

Deoarece mixedemul congenital reprezinta o problema grava de sanatate, care necesita substituirea cu hormoni tiroidieni cat mai precoce a nou nascutului si copilului, in special in vederea prevenirii instalarii handicapului intelectual ireversibil, trebuie diagnosticat de la nastere, inclusiv in formele partiale, mai putin severe. Altfel, fiecare zi de intarziere a tratamentului inseamna agravarea prognosticului de dezvoltare neuropsihica. Din acest motiv, in majoritatea tarilor europene, cu exceptia Romaniei, sunt instaurate programe nationale de depistare precoce a mixedemului congenital, prin dozari ale hormonilor tiroidieni si TSH in primele zile dupa nastere.loading...

Comentarii
  • mixedem congenital depistat ia varsta de 7luni tratat la i.parhon. am urmat tratament de substitutie .a recuperat forte mult datorita domnului profesor doctor POPA MIRCEA .Multumim din suflet si multa sanatate sa ii dea dumnezeu.

  • buna ziua,
    am un baietel in varsta de 6 ani si jumatate care are mixedem congenital, dar a fost depistat la varsta de 2 luni si jumatate, multumesc lui Dumnezeu. Acum la 6 ani are 1metru 32 de cm si 24 de kg, adica inalt si slab si face lucruri pe care le face si un copil normal.

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit