Magazin

HORROR! Dupa o partida nebuna si-a taiat-o singur cu…DINTII – FOTO

Publicat: 23 ian. 2015
1
Asta este poate cel mai ciudat si deranjant ritual de pe planeta si, din fericire, protagonistul acestei automutilari nu este om, ci un paianjen. Creatura are obiceiul sa-si rupa singur organul dupa imperechere. Astfel, daca la alte specii masculii raman lezati dupa actul cu partenera, paianjenul din aceasta specie vrea sa se asigure probabil ca nu mai ramane nimic, asa ca se mutileaza singur cu dintii. Cercetatorii au fost uimiti de acest comportament, motiv pentru care au realizat un studiu, in cadrul caruia 60 de femele si masculi au fost lasati sa se imperecheze.
Oamenii de stiinta au hranit bine femelele inainte de „intalnire”, in caz contrar existand riscul sa-si devoreze partenerii, de trei sau patru ori mai mici decat ele. Din cele 60 de cupluri, 32 au reusit sa se imperecheze. La final, noua masculi au pierdut un organ, iar restul pe ambele (da, au doua). La 24 de ore dupa imperechere, toti paianjenii si-au taiat singuri organele. Un studiu recent ar putea oferi explicatii pentru acest comportament. Astfel, femelele pot fi fecundate de mai multi masculi, insa pentru masculi copulatia functioneaza o singura data. Rupandu-si organul, acestia se asigura ca femela nu se va imperechea cu alt mascul iar genele sale vor fi transmise mai departe.
„Este o forma extrema de monogamie. Masculii se axeaza pe o singura femela”, a spus  Majaz Kuntner, cercetator la Academia de Stiinte si Arta din Slovenia. In ceea ce priveste gestul pe care il fac dupa imperechere, cand continua sa se automutileze, specialistii sunt de parere ca paianjenii sunt mult mai usori fara organele de reproducere si mult mai agresivi, astfel ca pot tine piept altor masculi, in timp ce-si curteaza partenera (in cazul in care nu este prea flamanda si sunt transformati in mic-dejun). In plus, cu cat intra mai putin in contact cu femela, neavand nevoie sa se imperecheze, masculii nu risca sa fie mancati.
Adauga un comentariu