News Flash:

Hotarire - pentru supunerea spre adoptare a proiectului de Lege privind creditul ipotecar pentru investitii imobiliare

27 Februarie 1999
746 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7081 RON (+0.0106)
USD: 4.1377 RON (+0.0185)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Expunere de motive

Creditul ipotecar pentru investitii imobiliare reprezinta, in prezent, o operatiune necesara in Romania, necesitatea sa fiind determinata de lipsa acuta a locuintelor pentru o mare parte a populatiei, in special tinerii, care se coroboreaza cu nivelul redus al veniturilor acesteia.
Fara existenta unui sistem de credite ipotecare pe termen mediu si lung este greu de intrevazut asigurarea unui fond locativ corespunzator.
Pe linga persoanele fizice care ar urma sa beneficieze de prevederile Legii creditului ipotecar pentru investitii imobiliare si care ar fi avantajate de posibilitatea obtinerii unor credite pe termen lung, care sa nu impovareze excesiv bugetul familial, acordarea de credite ipotecare ar asigura dezvoltarea sectorului constructiilor si finantarea societatilor comerciale care au ca obiect de activitate constructiile sau investitorii care ar dori sa realizeze investitii folosind pe linga sursele proprii de finantare si creditele ipotecare.

In tarile cu economie dezvoltata, acest tip de credite este intens folosit, prezentind avantaje atit pentru institutiile financiare cit si pentru economie in general, constind in principal in asigurarea unui fond locativ corespunzator, dezvoltarea sectorului constructiilor si scaderea numarului de someri in acest sector, profitabilitatea institutiilor finantatoare pe termen lung.

Prin Legea nr. 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, s-a creat o institutie de interes public, care, printre alte obiective, il are si pe acela de a acorda credite ipotecare pentru constructiile de locuinte.
Si aceasta constituie un argument pentru adoptarea unei legi privitoare la creditul ipotecar, care urmeaza sa asigure reglementarea acestui tip de credite si eliminarea problemelor de natura juridica si economica, pe care le-ar putea avea aplicarea unor dispozitii legale existente, improprii acestui tip de operatiuni (de exemplu, unele dispozitii privitoare la ipoteca si privilegiul continute de Codul Civil). Pentru aceste motive, propunem proiectul de lege alaturat, care reglementeaza creditul ipotecar pentru investitii imobiliare si garantarea lui, institutii care pot acorda credit ipotecar si persoanele care pot beneficia de astfel de credite.

Proiectul Legii contine dispozitii privind cesiunea creantelor ipotecare si transformarea lor in valori mobiliare, operatiuni care au rolul esential de a asigura resursele finantarii, sistem care functioneaza de mai multa vreme cu rezultate foarte bune in tarile cu economie dezvoltata, precum si cu privire la obligatiunile ipotecare.
Un capitol din proiectul legii este consacrat protectiei imprumutatilor, continind dispozitii privitoare la informarea beneficiarilor de credite ipotecare, in special a persoanelor fizice, cu privire la toate conditiile in care se incheie contractul de credit.
Este, de asemenea, reglementata executarea creantelor institutiilor ipotecare, prevazindu-se expres ca atit contractul de credit, cit si cele subsecvente, constituie titluri executorii.
Fata de cele prezentate a fost elaborat proiectul de lege alaturat, pe care il supunem Parlamentului spre adoptare.

LEGE
privind creditul ipotecar pentru investitii imobiliare

CAPITOLUL I
Creditul ipotecar si garantarea lui


Art. 1. In conditiile prezentei legi, creditul ipotecar pentru investitii imobiliare, desemneaza acel tip de credite acordate de institutii financiare autorizate, denumite institutii ipotecare, destinate sa finanteze construirea, cumpararea, reabilitarea, consolidarea sau extinderea imobilelor cu destinatie locativa, industriala sau comerciala.
Art. 2. Creditul ipotecar se acorda pe o perioada de minimum 5 ani pentru persoanele juridice si de minimum 10 ani pentru persoanele fizice.
Art. 3. (1) Creditele ipotecare vor fi garantate prin ipoteci sau privilegii asupra imobilului, teren si/sau constructii, in legatura cu care se acorda creditul.
(2) Ipoteca constituita pentru garantarea creditului poate avea ca obiect terenul si constructiile ridicate pe acesta ulterior construirii sale, in limita valorii stabilite prin contract si pe masura disponibilizarii creditului.
(3) Prevederile art. 1775 din Codul Civil nu se aplica ipotecilor constituite pentru garantarea imprumuturilor acordate in conditiile prezentei legi.
(4) Ipotecile sau privilegiile constituite pentru garantarea imprumuturilor ipotecare dureaza pina la rambursarea integrala a creditului pentru garantarea caruia au fost infiintate, nefiind aplicabile dispozitiile art. 1786 din Codul Civil.
(5) In cazul in care partile contravin, ipoteca va putea fi transferata asupra unui alt bun imobil avind o situatie juridica asemanatoare si o valoare cel putin egala cu cea a imobilului ipotecat anterior.
(6) Dupa inscrierea ipotecii asupra noului imobil, vechea ipoteca isi inceteaza de drept efectele.
Art. 4. Dispozitiile art. 1772 din Codul Civil se aplica numai in cazul in care formalitatile de publicitate prevazute de lege au fost indeplinite inainte de inscrierea ipotecii.
Art. 5. Pina la rambursarea integrala a creditului, imobilele ipotecate nu vor putea fi instrainate decit cu acordul prealabil al creditorului ipotecar. Contractele inheiate cu nerespectarea acestei dispozitii sint lovite de nulitate absoluta.

CAPITOLUL II
Institutiile ipotecare si persoanele care pot beneficia de credite ipotecare


Art. 6. Bancile, Agentia Nationala pentru Locuinte, Casa de Economii si Consemnatiuni si alte institutii financiare abilitate prin lege, inclusiv fondurile ipotecare, pot acorda credite ipotecare.
Art. 7. Pot beneficia de credite ipotecare in conditiile prezentei legi persoanele fizice avind cetatenia romana si persoanele juridice romane care au ca obiect de activitate construirea, reabilitarea, consolidarea sau extinderea imobilelor cu destinatie locativa, industriala sau comerciala, precum si persoanele juridice romane care doresc sa construiasca locuinte de serviciu sau de interventie.

CAPITOLUL III
Contractul de credit si contractele de asigurare
Sectiunea I
Contractul de credit-clauze obligatorii pentru protectia imprumutatilor


Art. 8. Cu cel putin 10 zile inainte de semnarea contractului de credit, imprumutatorul va pune la dispozitia imprumutatului o oferta scrisa care va contine toate conditiile contractului, precum si termenul de valabilitate al acestuia.
 Art. 9. Contractul nu va putea fi modificat decit prin acordul scris al partilor.
Art. 10. (1) Suma creditului acordat va fi pusa la dispozitia beneficiarului de credit ipotecar esalonat sau integral, plata facindu-se direct catre vinzator in cazul cumpararii unui imobil sau catre consumator in celelalte cazuri.
(2) In cazul in care lucrarile pentru care s-a acordat credit ipotecar vor fi efectuate in regie proprie de catre beneficiarii creditului, sumele de bani se vor transmite acestora confor unui plan de finantare stabilit prin contract.
Art. 11. (1) Este interzisa conditionarea acordarii unui credit ipotecar de obligatia beneficiarului creditului de a cumpara sau subscrie valori mobiliare ale imprumutatorului indiferent sub ce forma.
(2) Interdictia de mai sus nu se aplica la subscrierea in cadrul unei societati cooperatiste de credit sau la achizitionarea de titluri de participare ale fondurilor ipotecare.
Art. 12. Clauzele de exigibilitate inainte de termen trebuie prevazute in contract printr-o clauza distincta.
Art. 13. (1) Imprumutantii au dreptul de a rabursa anticipat creditul primit, numai daca rambursarea priveste intregul sold, in urmatoarele conditii: a) daca rambursarea anticipata se face inainte de trecerea unei patrimi din perioada prevazuta in contract, cu obligarea la plata unor despagubiri reprezentind contravaloarea dobinzii pe un an; b) daca rambursarea anticipata se face dupa trecerea unei patrimi din perioada prevazuta in contract, cu obligarea la plata unor despagubiri reprezentind contravaloarea dobinzii pe 6 luni.
(2) Dispozitiile alin. (1)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

codul civil
Distribuie:  

Realitatea.net

RomaniaTV.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2019 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1564 (s) | 21 queries | Mysql time :0.018835 (s)