News Flash:

Hotia repartitoarelor

1 Iunie 2007
7706 Vizualizari | 13 Comentarii
Hotia repartitoarelor
• Mii de ieseni sunt jefuiti in fiecare luna de niste indivizi care si-au infiintat firme de montaj si de citit repartitoare • Fiecare iesean plateste lunar 0,5 euro pentru citirea fiecarui repartitor din locuinta, in conditiile in care la zeci de mii de familii nici o persoana de la firma de profil nu le-a calcat vreodata pragul • Cei care citesc aparatele trebuie sa vina lunar in casele locatarilor sa noteze consumul in baza caruia se calculeaza factura • In municipiul Iasi, sunt montate repartitoare in peste 30 mii de apartamente • Pentru citirea aparatelor, firmele afiseaza la scarile blocurilor programul in care sunt vizitate locuintele, stabilit de regula o data pe luna, timp de doua ore • Daca locatarii nu sunt acasa, angajatii firmelor nu mai revin dar firma incaseaza 0,5 Euro pentru citirea fiecarui repartitor • In acest fel, se incaseaza ilegal zeci de mii de euro fara nici un efort


Niste indivizi care se considera probabil "baietii destepti ai energiei termice" au inventat o metoda, ingenioasa ce-i drept, de a fura direct din banii iesenilor. Este vorba de baietii care si-au infiintat firme de montare si citire a repartitoarelor si care incaseaza lunar de la fiecare familie aflata pe lista de clienti intre 1 si 4 Euro fara nici un efort, ca un fel de taxa de protectie. Astfel, circa 30 mii de familii si-au montat in municipiul Iasi repartitoare de costuri pe calorifere. Fiecare familie in parte a semnat cu firma care i-a montat repartitoarele un contract de citire pentru a fi calculata corect factura lunara de incalzire. Numai ca, operatiunea de citire a aparatelor nu se desfasoara conform contractului dar acesti indivizi continua sa incaseze lunar 0,5 euro pentru fiecare repartitor. Firmele de repartitoare mimeaza lunar intentia de a citi aparatele. Afiseaza lunar la scarile de bloc niste hartii pe care scrie ca intr-o anumita zi, o data pe luna, timp de numai doua ore vor fi citite aparatele. Acest interval de doua ore este fixat, de regula, dimineata cand toti bugetarii, precum si angajatii firmelor private sunt la serviciu dupa ce au dus copii la gradinita sau la scoala. Raman acasa poate numai pensionarii. Bat la usa, nu le raspunde nimeni, se intorc la sediul firmei caci acesti angajati au program pana la ora 16.00 si probabil nu beneficiaza de plata orelor suplimentare si nu se mai intorc pentru a citi aparatele. "Las-o ma ca merge`asa" le spune probabil sefu` care continua sa incaseze 0,5 Euro pentru fiecare repartitor. "Citirea repartitoarelor se efectueaza in fiecare luna in baza unui program stabilit de firma respectiva. In ziua in care se efectueaza citirea repartitoarelor, locatarii trebuie sa fie prezenti pe parcursul a doua ore, de obicei in cursul diminetii. Daca pe parcursul celor doua ore stabilite de firma de repartitoare pentru citirea aparatelor, locatarii nu sunt gasiti la domiciliu, se trece pe fisa un index de consum din oficiu. Indiferent de situatie, chiar daca locatarii nu sunt de gasit la domiciliu, firmele de repartitoare incaseaza lunar cate 0,5 Euro pentru citirea fiecarui repartitor. Asta se intampla la toate firmele de repartitoare", a precizatLiviu Irimia, directorul SC INAAP SA, unitate de administrare a asociatiilor de proprietari.

Furati de doua ori

Pentru faptul ca aparatele nu sunt citite, iesenii sunt furati de doua ori. In primul rand, se achita 0, 5 Euro pentru citirea fiecarui repartitor fara ca in prealabil sa fi beneficiat de vreun serviciu. In al doilea rand, iesenii sunt furati pentru ca factura pentru energie termica este calculata dupa ureche, iar cei care au facut economie risca sa platesca un consum mult mai mare impus de aceste firme. Asta in conditiile in care contractul incheiat de fiecare familie in parte cu firma de repartitoare ar trebui sa dea siguranta faptului ca fiecare locatar plateste exact cat consuma. "Noi citim lunar repartitoarele. Programul nostru de citire a aparatelor este stabilit lunar prin afisarea unui anunt la scara blocului. In cazul in care locatarii nu sunt gasiti acasa, acestia sunt trecuti cu un consum estimativ", a declarat Ofelia Paduraru, director al unei firme de repartitoare.
Directorii firmelor care administreaza imobile estimeaza ca in fiecare luna, aproximativ 30 la suta din numarul total de repartitoare - ceea ce inseamna circa 30 de mii de aparate, nu sunt citite. Cea mai mare parte a clientilor acestor firme au fost victime ale acestor escrocherii ale firmelor de repartitoare cu exceptia pensionarilor sau persoanelor casnice. Adica, avand in vedere ca sunt cinci luni de iarna, probabilitatea ca intr-o anumita zi, intr-un interval de doar doua ore nici unul din membrii familiei sa nu fie gasit acasa este foarte mare. Conform legislatiei in vigoare, toti cetatenii care sunt racordati la sistemul centralizat de distributie a energiei termice sunt obligati sa-si monteze repartitoare.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (13)

Locatar al Bl.X8  | #13325
Asa este, mai mult impreuna cu admistratorul asociatiei recurg si la alte "metode":Exemlu la blocul X8 din P-ta Voievoilor Nr. 11factura de la CET este de 31... iar palista de plata incaseaza 38.... lei La solicitarea locatarilor atit conducerea asociatiei cit si firma Sc Servito SRL refuza sa dea explicatii . Mai mult firma refuza sa ne puna la dispozitie listele cu calculul facut de catre ei pentru a le compara cu listele de plata afisate de catre asociatie si a dovedi in instanta furtul respectiv si cui apartine vina.Aproape cu 1/4 din valoarea facturii este incarcata lista de plata .Pentru acestia nu exista lege!. Probabil ca datoriile de la populatie catre CET vor creste deoarece vom refuza plata facturii incarcata.
Lucia  | #13327
E f. bun articolul! Locuiesc in A.Panu si ma lupt de citeva luni sa demonstrez firmei FGH cu care avem contract ca facturile pentru luna martie si aprilie sunt umflate si nu mai spun ca in luna decembrie am platit 2 mil.caldura ,la doua camere ,deoarece un repartitor a fost defect si nu au venit sa-l repare.Cind am sesizat toate aceste deficiente cerindu-le justificarea sumelor trecute in factura au motivat ca nu ne-a gasit acasa timp de 3 luni si au trecut din oficiu;ceea ce nu este adevarat si in plus ptr. luna aprilie am urmarit in mod special daca se afiseaza programul de citire al repartitoarelor si bineinteles ca nu au facut-o.Am insistat personal sa vina la noi,a venit,a citit si in luna mai a trimis factura tot umflata.Asociatia da din umeri,la firma FGH nu ai cu cine vorbi iar noi platim si ne lasam pacaliti fara nici o posibilitate de aparare.Cine oare incurajeaza o astfel de situatie?
alex  | #13328
este pacat ca legea nu reglementeaza o problema ce deja a luat o amploare, fiecare operator aplicand asa zisa " ECONOMIE " cum doreste in defavoarea consumatorilor. O repartizare obiectiva a consumului se face doar cand toate aprtamentele de pe scara sunt racordate la sistemul centralizat de energie termica si TOATE dotate cu repartitoare, altfel este o excrocherie!
mihai  | #13329
Da,este valabil numai in cazul citirii repartitorului de catre furnizorul de servicii,dar in cazul autocitirii(de catre beneficiar),asa cum se practica de catre SC.ELSACO,nu este la fel.Aici se poate "gresi",numai la SETAREA repartitoarelor si la suprafetele de incalzire comune(calculate dupa proiecte,nu dupa realul fizic existent la data incheierii contractului).
Cristi  | #13330
ACEASTA ACTIUNE FACE PARTE DIN CEA CE PRESEDINTELE TRAIAN BASESCU NUMEA " HOTIA
BAIETILOR DESTEPTI CU ACTE IN REGULA",IAR FENOMENUL SE DESFASOARA DATORITA UNOR LEGI STRAMBE DATE DE CEI "322" DIN PARLAMENT.ESTE ABSURD CE SE INTAMPLA ATATA TIMP CAT AM CUMPARAT DEJA UN APARAT DE MASURA NUMIT GIGACALORIMETRU.DE CE NE MAI TREBUIE INCA UNUL SI APOI ALTUL..SI TOT ASA? CRED CA PENTRU A CASTIGA
USOR, MULTI BANI, NISTE EXCROCI.
fazanul  | #13331
Sunt toti niste hoti, aceasta este cauza principala a saraciei poporului raman.
jiji  | #13332
mai dar de cind repartitoarele au rol de contorizare??????????? a iesit pe post si seful termoservisului...opaina repartitorul nu are rol de contorizare ..lumea nu este obligata sa isi monteze...
Ionel Liviu  | #13333
Hotie este si modul de calcul al caldurii:
1.Metoda de masurare cu repartitoarele are o eroare jenanta.
2.Modul de calcul total netransparent lasa loc la multe abuzuri.
3.Metoda dezavantajeaza clar pe locatarii etajelor terminale care au gratie tavanului o suprafata de pierdere a caldurii mult mai mare decit restul locatarilor.
Modul de calcul dupa suprafata locuita era mai normal.
Locatarii trebuie sa ia de bune calculele facute care arata diferente sensibile intre apartamente;diferente nereflectate si in temperaturi diferite.
Ma astept ca protectia consumatorului sa se sesizeze si sa ia la puricat modul de calculare si de plata a energiei termice,altfel imbogatim niste baieti destepti,iar noi raminem si in frig si cu banii luati.Rusine sa le fie!
calculele fara posibilitati de verificare
Gica  | #13334
"Pentru faptul ca aparatele nu sunt citite, iesenii sunt furati de doua ori. In primul rand, se achita 0, 5 Euro pentru citirea fiecarui repartitor fara ca in prealabil sa fi beneficiat de vreun serviciu. " DEZINFORMARE!!!.
Eu ma astept ca "baietii destepti" din presa, sa ma informeze corect!, citirea repartitoarelor astora costa vreo 2-3000 ROL. NORMAL ca romanu` care le citeste nu e interesat sa stea dupa tine, cind te trezesti sa ii dai drumu sa citeasca.
M-am saturat de articole "hai sa speriem lumea"!
Vreau informatii de la voi ca si cum m-as duce direct la astia cu repartitoarele lor, sa imi spuna ei ce si cum.
Citesc numai minuni in ziarele iesene dspr. subiectul asta!
Anonim  | #13335
Problema la noi tine de onestitatea omului. Daca firma vine si citeste si nu poti fi acasa, da un telefon un mail sau depune la cutiile special amenajate si tot declari indexul(povestile pe care le scrie autorul acestui articol nu stau in picioare). Noi suntem vinovati pt. faptuil ca nu suntem in stare sa scriem doua randuri pe o hartie si sa dam consumul si cautam tot felul de scuze. Cat priveste "onestitatea" noastra se poate rezolva prin montarea de repartitoare cu transmisii radio si atunci dispare orice urma de suspiciune. Acel comision de 0.5 euro este in functie de cum s-a incheiat contractul dintre proprietar si firma de repartitoare, cu autocitire sau cu citire din partea firmei, alegerea apartinand tot timpul celui care semneaza acel contract si include si anumite cheltuieli ale prestatorului(salarii, programul de calcul, autorizatia pentru acel program, etc...). Cat despre sumele mari care se platesc sunt in primul rand din cauza proastei exploatari ale aparatelor de catra oameni. In concluzie un articol scris pentru cresterea tirajului, deoarece autorul nu sa documentat sub nici o forma.
toni  | #13336
este curata escrocherie montarea repartitoarelor,mi-au calculat de la firma ISTA anul trecut la un consum de 700 de unitati 1.300.000 lei pe luna martie ;iar pe luna aprilie la 180 unitati 1.330.000 lei., este o aberatie.
JJOne  | #13337
Foarte interesante opiniile dlui Hurbea.
Dupa Dvs., daca cineva nu e acasa, ar trebui ca angajatul pentru citirea repartitoarelor sa stea in fata usii zi si noapte pana se nimereste sa vina cineva sa ii deschida?
Iar asociatia sa ramana cu restante la caldura pt. ca 3 uituci n-au fost in stare sa fie la timp acasa, si administratorul s-a decis sa amane calculele caldurii si afisarea listelor de plata pana cand li se citesc si alora 3 repartitoarele?
Plus ca se pierde din vedere ca persoanele foarte ocupate pot alege oricand sa isi monteze repartitoare cu citire directa de pe casa scarii. Oricum, ma indoiesc sincer ca vreo firma de repartitoare ar ignora o lista de citiri lasate in usa.
Eu am si contorul electric in apartament, si venind tarziu acasa am nr. de telefon al cititorului sa-i dau indexul. Deci solutii ar exista.
lasul lovin  | #13338
pleci la servici la 6 ei pun afisul la 8 ca citesc la 10 deci are dreptate andrei hurbea lasati o jos ca macane baaaaaaa!!!!!!!!!!!!!
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1539 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012460 (s)