National

Hrebenciuc si Negoita, cercetati de DNA in dosarul finantarii PSD

Publicat: 12 ian. 2012
1

@ Ei sunt cercetati de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) pentru spalare de bani, intr-un dosar disjuns din cel in care au fost trimisi in judecata presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, si omul de afaceri Ioan Niculae

Viorel Hrebenciuc
, Robert Negoita si Sebastian Ghita sunt cercetati de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) pentru spalare de bani, intr-un dosar disjuns din cel in care au fost trimisi in judecata presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, si omul de afaceri Ioan Niculae pentru finantarea campaniei electorale a candidatului PSD la alegerile prezidentiale din 2009, Mircea Geoana.

In dosarul lui Ioan Niculae si Bunea Stancu, aflat pe rolul Judecatoriei Sectorului 1, in rechizitoriul procurorilor se face mentiunea ca DNA a disjuns dosarul si continua cercetarile pentru infractiunile de folosire a influentei in partid, fals in inscrisuri si spalare de bani, in ceea ce ii priveste pe Viorel Hrebenciuc, Robert Negoita, Sebastian Ghita si Emilian Dinescu.

Procurorii DNA i-au trimis in judecata miercuri pe Gheorghe Bunea Stancu si Ioan Niculae in dosarul privind finantarea campaniei electorale a candidatului PSD la alegerile prezidentiale din 2009, Mircea Geoana.

Bunea Stancu, care este si presedinte al Organizatiei Judetene Braila a PSD, este acuzat de folosirea influentei autoritatii ce rezulta din functia de conducere intr-un partid pentru a obtine pentru altul bani sau foloase necuvenite, iar Ioan Niculae, actionar principal al grupului Interagro SA, este acuzat de complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata.

In acelasi dosar, au fost deferiti justitiei Gheorghe Teodorescu, actionar al SC Insomar SRL, si Viorel Barac, director al SC Interagro SA, ambii pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Potrivit unui comunicat al DNA, in cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu si-a folosit influenta si autoritatea rezultate din functia de presedinte al Organizatiei Judetene Braila a PSD pentru a obtine, cu incalcarea dispozitiilor legale ce privesc finantarea partidelor politice, suma de 1.000.000 euro de la Ioan Niculae, bani ce urmau sa fie folositi in campania electorala prezidentiala desfasurata la sfârsitul anului 2009, pentru sustinerea candidatului PSD, Mircea Geoana. Conform intelegerii, sumele de bani urmau sa fie furnizate indirect, in sensul ca Ioan Niculae urma sa achite plati catre diferiti furnizori de servicii ce aveau legatura cu campania electorala, inclusiv institutii implicate in realizarea de sondaje de opinie publica. In acest fel, se disimula destinatia reala a sumelor de bani, ocolindu-se dispozitiile legale referitoare la finantarea partidelor politice, sustin procurorii.

In schimbul banilor oferiti, Ioan Niculae a solicitat ca, in cazul câstigarii alegerilor de catre Mircea Geoana, sa fie desemnate persoane care sa ii sustina interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, precum si la cele doua societati nationale ce aveau ca obiect gestionarea si distribuirea gazului natural (SNTGN TRANSGAZ si SNGN ROMGAZ SA), se arata in comunicat.

Pe parcursul cercetarilor, s-a stabilit ca din milionul de euro s-a platit efectiv suma de 641.730 lei, aproximativ 150.000 euro, folosindu-se drept paravan un contract incheiat intre societatea controlata de Ioan Niculae – Interagro SA si SC Insomar SRL. „Acest contract a fost incheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legala destinatiei reale a sumelor de bani, si anume finantarea unui partid politic cu incalcarea dispozitiilor legale. Contractul propriu-zis si actele aferente (procesul-verbal de receptie, facturi) au fost incheiate de Viorel Barac si Gheorghe Teodorescu, cu mijlocirea lui Ioan Niculae”, se afirma in comunicat.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Sector 1 Bucuresti.

Adauga un comentariu