Telefoane mobile

HTC cedeaza sub presiunea Apple si Samsung

Publicat: 09 feb. 2012

TC, al doilea cel mai mare producator de telefoane mobile din Asia, trece printr-o perioada grea, cu scaderi insemnate de profit si incasari. Vezi care sunt cauzele si ce planuri de redresare are compania.

In timp ce concurenta Apple si Samsung “isi freaca mainile” cu profituri si incasari foarte bune, HTC a inregistrat vanzari slabe in trimestrul patru din 2011 si se asteapta la o scadere suplimentara a vanzarilor in viitorul apropiat.

In ultimul trimestru al anului trecut, HTC a obtinut incasari de 3,42 miliarde de dolari, in declin cu 2,49 % fata de vanzarile anului trecut. In acelasi timp, profitul producatorului s-a diminuat cu aproape 26%, pana la 365 milioane de dolari, fiind prima scadere din ultimii doi ani.

Compania din Taiwan a prevazut pentru trimestrul urmator incasari intre 2,2-2,37 miliarde de dolari, fata de 3,03 miliarde de dolari cat estimasera analistii. Aceste lucruri afecteaza si pretul actiunilor companiei, care a scazut cu 42% in ultimul an. Oficialii companiei au anuntat o marja operationala de 7,5 procente in prezentul trimestru, cea mai scazuta din ultimii ani.

Motivele declinului

Oficialii companiei au declarat ca “de vina” pentru aceasta situatie este concurenta puternica pe piata din SUA pe care o intampina din partea Apple si Samsung, dar si succesul sub asteptari al smartphone-urilor proprii, lansate in acest acest an.

Conform unui studiu de piata, cei doi giganti ai telefoniei mobile au pus stapanire pe piata nord-americana fara a lasa spatiu pentru concurenta. Astfel, modelele Rezound si Vivid (foto) lansate de HTC in acest an nu au reusit sa atinga asteptarile pe piata americana.

Cum a evoluat concurenta

In comparatie cu rezultatele slabe inregistrate de HTC, Apple a inregistrat venituri record pe trimestrul 4 si intreg anul 2011, depasind orice asteptari ale analistilor. De aproape acelasi succes pe piata telefoniei mobile se bucura si coreeni de la Samsung, cel mai mare producator de terminale mobile din Asia.

Asadar, in perioada septembrie-decembrie 2011, Apple a obtinut un profit de 13,06 miliarde de dolari, iar Samsung a avut un castig 3,5 miliarde de dolari, in timp ce HTC a obtinut un profit de 365 milioane de dolari.

De asemenea, se pare ca nu doar HTC inregistreaza rezultate slabe in lupta cu gigantii Samsung si Apple. Motorola a declarat, prin CEO-ul Sanjay Jha, ca va lansa mai putine modele de smartphone in acest an in incercarea de a concentra mai bine bugetul de investitii si de a reveni ca producator de top pe piata smartphone.

“O multime de produse aproape identice nu duc la vreun progres in piata”, a declarat Jha.

Planuri pentru revenire

HTC a anuntat ca isi va modifica strategia de piata ca urmare a rezultatelor slabe din ultima perioada, in incercarea de a se relansa pe piata. Astfel, compania taiwaneza va produce un numar mai restrans de telefoane in anul ce urmeaza si se va axa pe “produse cheie”.

Phil Robertson, director executiv al HTC pe Marea Britanie si Irlanda, a declarat ca in 2012 compania va scoate pe piata produse mai putine, dar de o calitate superioara, in loc sa inunde piata cu multe modele identice, potrivit AllThingsD.

Astfel, deja doi producatori de smartphone-uri Android anunta ca isi vor schimba politica obisnuita, de lansa frecvent modele noi cu putine diferente intre ele.

HTC are in prezent pe site-ul oficial 51 de modele de smartphone-uri, in timp ce Apple e lider de piata cu doar 3 modele lansate in doi ani.

Compania asiatica anunta ca o alta masura de revenire din situatia proasta in care se afla va fi reevaluarea furnizorilor de componente intr-un mod mai strict decat in anul precedent. Winston Yung , directorul financiar al companiei, declara “Vrem sa fim siguri ca dispunem de mai multi furnizori pentru diverse parti componente. Spre exemplu, pentru procesoare avem deja o foarte buna gama de selectie (a furnizorilor, n.r.)”.

Pana in prezent, HTC s-a bazat aproape exclusiv pe Qualcomm ca furnizor de procesoare integrate, colaborand si cu alte nume importante in industrie precum Samsung sau TI, dar se pare ca acum va avea de unde alege furnizorii, in contextul in care si Nvidia a devenit un jucator important prin chipsetul Tegra.

Compania taiwaneza este asteptata sa anunte mai multe modele de smartphone-uri in cadrul Mobile Word Congress ce va avea loc la sfarsitul lunii februarie in Barcelona, conform sursei citate.loading...

Adauga un comentariu