National

Huffington Post: Tabloidele britanice ar trebui sa-i multumeasca Romaniei

Publicat: 05 ian. 2014
1

Tabloidele britanice ar trebui sa-i multumeasca Romaniei pentru tot materialul furnizat in ultimul sfert de secol. Cea mai noua sperietoare, venirea a 27 de milioane de cersetori romani si bulgari in ianuarie 2014 in Marea Britanie, este cea mai recenta dintr-o lunga serie din care sunt inca proaspete in mintea publicului articolele cu tigani romani care cersesc si cer ajutoare sociale – scrie editorialistul Rupert Wolfe Murray intr-un recent articol publicat in Huffington Post.

Editorialistul Rupert Wolfe Murray isi aminteste ca un ziarist din Londra i-a povestit la un moment dat ca in fiecare dimineata are loc o sedinta la care prioritatea este sa se gaseasca ‘o poveste care sa-i sperie pe cititori’, ceea ce l-a ajutat sa inteleaga ‘cum reusesc Sun, Mail si Express sa vanda atatea pagini pline frecvent cu distorsionari si jumatati de adevar’.

Rupert Wolfe Murray mentioneaza astfel ca, dupa revolutia din 1989 din Romania, stirile despre rasturnarea ‘unuia dintre cei mai rai tirani din regiune’ au fost in scurt timp inlocuite cu cele despre situatia ingrozitoare a copiilor institutionalizati. Ziarele britanice au omis insa sa spuna ca Romania si-a deschis portile in fata asistentei internationale, spre deosebire de multe tari care interzic vizitele strainilor la casele de copii, ca acum institutionalizarea copiilor sub doi ani este ilegala si toti copiii abandonati sunt trimisi in familii de adoptie si ca este una din putinele tari sarace care au interzis vanzarea de copii prin tranzactii dubioase de adoptie internationala, noteaza autorul.

Editorii de tabloide leaga unele teme de anumite tari astfel ca cititorii sa faca imediat asocieri — orfani, tigani, cersetori, hoti, imigranti, in cazul Romaniei — si li se pare prea complicat si plicticos sa explice ca in Romania sunt atatia tigani pentru ca nu au fost eliminati in al doilea razboi mondial, cum s-a intamplat in unele tari vecine, ori ca majoritatea romanilor nu au intentia sa se mute in Regatul Unit, puncteaza editorialistul.

Acesta considera de asemenea ca si sectorul britanic afacerilor ‘ar trebui sa trimita un mesaj de multumire Romaniei’, calificand drept un ‘nonsens’ ideea ca doar romanii au avut de castigat de pe urma imigratiei si afirmand ca ‘vasta majoritate a romanilor sunt cinstiti, respecta legea si sunt incredibil de harnici’.

‘Mii de companii britanice au castigat prin angajarea de lucratori romani de incredere si recunoscatori. /…/ Toti cei pe care ii stiu care au lucrat cu romani au fost incantati de atitudinea, harnicia si preturile lor’, scrie Rupert Wolfe Murray.

Editorialistul evoca in fine exemplul realizatorului Top Gear Jeremy Clarkson, un om ‘care a multumit Romaniei, desi de regula critica toate tarile’. ‘La finalul emisiunii sale in care a descris Transfagarasanul drept cel mai bun drum din lume, i-a multumit Romaniei pentru primire si a adaugat ca i-ar placea sa se revina aici „pentru totdeauna”. /…/ Clarkson este unul dintre putinii britanici — intre care si eu — care s-au indragostit de aceasta tara frumoasa, dar in general neinteleasa’, incheie Wolfe Murray.

Sursa: rtv.net

Adauga un comentariu