Local

Iacoban versus Botea egal demisia. A cui?

Publicat: 23 iul. 2000

•Botea acuzat de fals in acte •In mare parte, membrii din ansamblu nu au nici o legatura cu studentia •Costumele si instrumentele institutiei folosite in scop personal •Anul trecut, zece dansatori s-au „ratacit” in Spania, iar acum altii urmeaza sa ramana in Italia

Se pare ca zilele de director la Casa Studentilor ale lui Sorin Iacoban sunt numarate. Conflictul dintre el si studenti – membri ai formatiilor care isi duc viata in aceasta institutie – a inceput cu mai multi ani in urma. Dupa cum se stie, sediul Casei Studentilor se afla in reparatii capitale inca din anul 1997. Acest lucru a dus la restrangerea activitatilor stiintifice si cultural-artistice in cadrul Casei Studentilor. Mai trebuie subliniat faptul ca Ministerul Educatiei Nationale este finantatorul institutiei si ca, de multa vreme, nu a mai alocat sume pentru continuarea lucrarilor de reparatii. Conflictul dintre Sorin Iacoban si studenti nu are la origine, in primul rand, intarzierea acestor reparatii, ci faptul ca au aparut divergente tot mai adanci intre director, contabilul sef Veronica Condurache – pe de o parte – si dirijorul ansamblului focloric „Doina Carpatilor”, Marinica Botea – pe de alta parte. Alarmat de felul in care decurg lucrurile, Sorin Iacoban, directorul Casei Studentilor, a tinut sa faca publice cateva puncte de vedere referitoare la relatiile tensionante dintre ei. Sprijinit tot timpul de conducerea Casei Studentilor (indiferent cine a facut parte din aceasta conducere), Marinica Botea a primit in nenumarate randuri avizul pentru a efectua turnee peste hotare. Fara indoiala ca ansamblul, foarte bine pregatit si din punct de vedere coregrafic, a lasat peste tot impresii frumoase. Numai ca, dupa cum declara Sorin Iacoban, ansamblul este alcatuit in mare masura din persoane care nu au nici o legatura cu studentia. Desi i s-a pus in vedere de multe ori sa coopteze in formatii studenti, Marinica Botea a refuzat. „Pentru a-si lua oamenii din afara mediului studentesc in deplasarile din strainatate, domnul Marinica Botea a recurs la fals in acte. Acum o luna a venit la director pentru o caracterizare a unui component din formatie care, bineinteles, nu era student. Directorul a refuzat, pentru ca nu a vrut sa spuna de ce ii trebuie aceasta caracterizare. Caracterizarea a obtinut-o de la o angajata nou venita la noi. Dupa aceea, a pus si stampila. A fortat situatia si a obtinut ceea ce a vrut. Lucrurile nu s-au oprit aici. I-am eliberat o adeverinta de salariat pentru a putea fi garant unei cunostinte. Am primit telefon de la directorul societatii xASITx si m-a intrebat daca dl Botea are salariul de cinci milioane de lei. Adeverinta era falsa, pentru ca el are un salariu de aproximativ trei milioane de lei. Cand i-am cerut explicatii, dl Botea mi-a spus ca stampila a fost scanata pe un calculator de o alta persoana. Pentru asta a fost sanctionat cu diminuarea salariului cu zece la suta intr-o luna”, a spus Veronica Condurache.
Din declaratiile contabilului sef reiese ca, pentru fals si uz de fals in acte, se poate acorda doar o sanctiune administrativa. Conducerea Casei Studentilor este ingrijorata si de alt fenomen: la unele deplasari peste hotare, unii dintre membrii cunoscutului ansamblu „Doina Carpatilor” „uita” sa se mai intoarca acasa. Anul trecut, de pilda, in urma unui turneu in Spania, au ramas nu mai putin de zece membri. „La inceputul lunii august, urmeaza ca ansamblul sa plece intr-un turneu in Italia. Am auzit ca si in urma acestei deplasari vor ramane destui oameni acolo”, a declarat Sorin Iacoban.
Pe seama dirijorului Marinica Botea se pun si alte abuzuri. Astfel, dupa spusele lui Iacoban, el foloseste instrumentele si costumele institutiei in cantari pe la diferite petreceri. Nici un leu din veniturile incasate de la astfel de „manifestari” nu a intrat in casieria unitatii. Acutizarea relatiilor dintre conducere si dirijor se datoreaza si faptului ca acesta instiga o parte a studentilor impotriva directorului, incercand sa obtina demiterea lui. Daca dorinta studentilor de a fi demis Sorin Iacoban in cursul saptamanii viitoare va fi realizata sau nu, vom afla la timpul potrivit. Oricum, Ministerul Educatiei Nationale trebuie sa intervina pentru a reinstaura linistea in aceasta institutie studenteasca de cultura.
Mara OPREAloading...

Adauga un comentariu