Eveniment-Social

Iacobinul bine temperat

Publicat: 21 ian. 2008
1

Pentru cititorii specializati in limba gimnastica, o precizare: „iacobinul” nu e un instrument muzical inrudit cu clavecinul, nici un calugar din confreria Sfantului Iacob, ci un membru al unei grupari radicale din vremea Revolutiei Franceze. Un radical, adica, fara mama, fara tata, doar cu pusca incarcata (cei cu naturelul simtitor sunt rugati sa scuze rima). Dupa ce-am explicat ce fel de planta e iacobinul, sa trecem la subiectul propriu-zis: „Sunt toti turnatorii Securitatii o apa si-un pamant?”. Altfel spus, merita acelasi tratament toti cei care au semnat un angajament de colaborare cu Securitatea? In ultimul sau articol din „Ziarul de Iasi”, Valeriu Gherghel sustine ca da. Toti cei care au colaborat cu Securitatea ar fi, conform opiniei impetuosului publicist, niste scursuri jalnice, demne de dispretul perpetuu al celor nepatati. Recunosc, fara nici o urma de strategie retorica: am ramas destul de uimit de aceasta condamnare unilaterala, fara drept de apel. Mai ales fiindca ea vine de la un om cu simtul nuantelor si cu un spirit analitic suficient de dezvoltat.

A, linistiti-va: de la recentele mele articole despre turnatorul Andrei Hoisie, nu mi-am schimbat deloc sistemul de valori. De joia trecuta si pana azi, n-a venit nici vreun securist care sa ma sperie cu ceva, nici vreun turnator care sa ma imbie cu cine stie ce avantaje, care sa ma transforme, brusc, intr-un aparator al colaboratorilor Securitatii. Fiti pe pace, deci: nu de apararea turnatorilor e vorba. Ci de un minim simt al proportiilor. De un minim efort intelectual si moral. Pe scurt: o canalie absoluta, care a nenorocit zeci sau sute de oameni, in schimbul diferitelor avantaje, poate fi pusa alaturi de un nenorocit care a semnat, de frica, un angajament, si apoi n-a turnat pe nimeni, ori a dat doar referinte pozitive? Altfel spus, Mona Musca ori Carol Sebastian pot fi pusi alaturi de Constantin Balaceanu-Stolnici ori Constantin Romanescu ? Numai un sarman cu duhul ori un radical inrait pot pune in aceeasi oala canaliile ultra-servile cu victimele unor imprejurari nefericite. Cum nu-l pot incadra pe Valeriu Gherghel in vreuna din categorii, nu-mi ramane decat sa cred ca valul retoric l-a dus pe subtilul autor pe culmile exagerarii. Ceea ce, desigur, ni se poate intampla tuturor.

Adevarata problema nu e, insa, exagerarea lui Valeriu Gherghel. Ci faptul ca acest tip de judecata ii serveste, indirect, pe turnatorii cei mai jegosi. Si, mult mai important, pe securistii de cea mai joasa speta. Cum? Simplu. Daca toti turnatorii sunt la fel de rai, inseamna ca ne putem multumi doar cu sangele simbolic al unor musculite securiste. Care ne sunt servite, programatic, drept victime rituale. Marile lipitori, limbricii toxici si omizile sufocante pot ramane astfel in intunericul vechilor vagauni. Cu cate o exceptie, desigur, intamplatoare ori bine calculata. Cat despre principalii vinovati, adica dulaii salbatici in blana ofitereasca, ei raman, bine mersi, in umbra. Manevrand vechii turnatori si gustand din plin beneficiile democratiei capitaliste. Nu, n-am semnat vreun angajament cu Securitatea si nici n-am fost anchetat de vreun securist. Pur si simplu, cred ca nici raul si nici binele nu trebuie luate cu hurta. E drept, si bisturiul, si toporul au tais. Cu toate astea, chirurgia a facut, totusi, mai mult bine omenirii decat butucul calaului.

Comentarii
  • Ceea ce nu pot sa inteleg deloc, in aceasta cavalcada de porcarii aruncate si multe delatiuni, se accepta niste prezumtii, fara ceva concret, decat niste povestioare chiar domestice care au aparut la „Flacara Iasului”, incriminandu-l pe Domnul Profesor Romanescu, fara a avea nici o baza reala, ci doar niste presupuneri ale unor minti care au stat ani in sit la tratament la Spitalul Socola. Nu exista nici o hartie care sa-l incrimineze pe Domnul Profesor ca ar fi facut vreun rau cuiva si totusi….Daca se vrea sa induioseze publicul, impostorul dovedit Sorin Antohi si pacientul spitalului Socola , Dan Petrescu , *( nu stiu daca si al Domnului Prof. Romanescu), apoi sa stie ca nu produc decat SILA.

  • Esti dilimache, baiate. Nu pricep cu te tin astia de la ziar. Asculta sfatul unui batran „turnator”: nu vei ajunge bine, de atata ura ori prostie. Alege tu, varianta nenorcicirii tale…

  • Bravo Lucian!
    Cred insa ca in cazul lui Valeriu Gherghel gresesti putin. Nu cred ca era nevoie sa nuanteze. Nuantetzi cind particularizezi. Cind te referi la ceva in general nu poti nuanta. In plus, dupa comentarii, vad ca ai mai putin succes cind dai cu bita decit atunci cind folosesti nuielusa. De ale romanilor!

Adauga un comentariu